IZVIRNO SPOROČILO: NenaLena
Jaz skrbim za to, da Ela enkrat na 4-6 tednov vidi svojo babico, pri tem sem seveda vedno prisotna, da jo lahko popravim, če dela kaj narobe, ko bo Ela večja, pa itak vem, da ne bo želela it k babici, ker sva s taščo enostavno preveč različni in sem prepričana, da tastin način vzgoje Ele ne bo privlačil.
No, ta del je mene mal zbodel... Kako pa ti veš, da Eli ne bo tvoja tašča oz. njena babica všeč?? Samo zato, ker je ti ne maraš? Tvoje dete bo osebnost zase in ne glede na to, kako se boš ti trudila, da bi mala razmišljala tako kot ti, boš verjetno dosegla prej nasprotni učinek. Verjemi, da jo bo imela rada, samo če bo tašča do nje dobra, prijazna, ji bo dala kakšen priboljšek, jo pocartala...
Otrok "zasovraži" (malo grob izraz) babico/dedka edino takrat, ko SAM uvidi, da babica/dedek dela krivico staršem, ne pa takrat, ko mamica skuša to dopovedati otroku. No, ti si rekla, da boš lepo govorila o tašči pred tamalo. Saj potem pa dete itak ne bo imelo nobenega razloga, da "ne bi hotelo iti k njej" - tako kot si sama predpostavila, da se bo zgodilo.
Moj primer je takšen, da je moj dedek po očetovi strani bil pijanec, vse je zapravil, mojo mamo sovražil, ker mu je odpeljala edinega sina itd itd... Moja mama tudi ni pred mano njega nikoli skušala očrnit oz. se ji je kvečjemu kdaj kaj zareklo (češ, če ne bom pridna, bom taka kot ta dedek itd.)... No, jaz dedka vseeno nisem sovražila in še rada sem šla k njemu, ker mi je pač dal bombone. Bila sem še majhna in nisem razumela nobene krivice, ki bi se godila, čeravno se ne bi zgodila pred mojimi očmi - takrat šele bi razumela in takrat šele bi tudi jaz zasovražila tega dedka... No, in vse do dneva D, ko je prilomastil k nam domov na obisk (kao) ves pijan, kričal na mojo mamo, se hotel tepst... E takrat sem se pa ustrašila in ga resnično iz dna srca začela čudno sovražit, ker je hotel škodovati moji mami. Šele od takrat naprej nisem nikoli več želela niti šla k njemu!!
Torej, point je v tem, da ne moreš ti predvideti kako bo tvoje dete čutilo do babice oz. dedka, ne glede na to, kako ti čutiš do njiju in kakšne kolobocije okrgo medsebojnih odnosov imate.