Sicer sem še daaaaaaaaaaaaaleč stran od tega, da bi imela doma najstnico, ampak vseeno... ko sem rodila, je bila ena prvih stvari, ki mi jo je rekel moj oče nekaj takega: "Prvih petnajst let je kriza, ker vzgajaš, pol pa tko ne moreš nič drugega, kot da opazuješ kaj si naredil in kam bo tvoja vzgoja pripeljala človeka." Tko da se v bistvu strinjam z Ullinim (zadnjim) postom.
IZVIRNO SPOROČILO: katicka
tisti starši ki dovolijo najstniku po 23,24 uri okoli skakat ni normalen. malo se zamislite kaj dela mularija po mestih,se ga naceja,razbija,....
In glede ponočevanja in pitja ipd. ... poznam veliko primerov, ki v SŠ niso smeli biti dolgo zunaj, pa so pač se napili ob štirih popoldne, se streznili do devetih zvečer in prišli domov samo "malenkost utrujeni od šole".
Jaz sem mnenja, da če je kriza z najstnikom (okej, verjetno je z vsakim "normalnim" najstnikom kdaj kriza), je potem nekaj pač narobe s starši in njihovo vzgojo. Pa se pač v tem času najbolj pokažejo te napake, ko otroci že postajajo bolj samostojni. Mislim, na silo preprečit se verjetno ne da
Mora bit neko vzajemno spoštovanje in zaupanje, ki ga je potrebno zgraditi prej, ne pa šele zdaj (tu se pa strinjam z mojim očetom... kdo bi si mislil, da bom kdaj kaj takega rekla
). Potem imaš pa doma priklenjene 20-letnike, ko se pa odseli od doma ali pa ko se zaposli/osamosvoji, imaš pa 30 let starega odraslega, ki ga šele začne dobro "metat"?
Men je stara mama zmeraj govorila, da človek se mora "znoret" in da, če se ne bo kot najstnik, ga bo to ujelo kasneje... in vedno je tudi dodala, da kasneje kot je, slabše je.
In vsi otroc smo jo poslušal, seveda.
Piškotek, pa da ti odgovorim (nimam praktičnih izkušenj kot starš, zaenkrat). Jaz sem v OŠ morala biti doma do teme, edino, če ni bilo kaj "izrednega", npr. kak kino, rojstni dan ipd. V 1. letniku SŠ sem najprej imela uro do 22., kasneje do polnoči. Dlje, v bistvu neomejeno, sem pa imela od takrat, ko je mami ugotovila, da sem z nekom v resni zvezi (stara 16 let). Samo vseeno pa me je občasno poklicala in povprašala kje sem in kdaj približno pridem domov. Za na žure sem bila pa zmenjena z očetom, da je vedno on moj prevoz, ker je rekel, da raje vstane ob treh zjutraj in me gre tudi 20 km stran iskat kot pa da ga zbudi policija, ker je nekdo pijan vozil in se je kaj zgodilo. Je bila pa mami bolj panik, on pa bolj na način "sej tako slabo, da bo ne vem kakšne bedarije počela, je pa tut nisva vzgojila".