IZVIRNO SPOROČILO: komarka
Mene najbolj moti, da se meša kaznovanje s postavljanjem meja. Prvo je namreč vzbujanje občutka krivde, drugo pa učenje spoznanja, da ene stvari enostavno niso dopustne.
zelo dobro povedano.
sicer pa: kako lahko kaznujemo, če ne tepemo (primer za 3,5-letnega otroka).
za lažje "nesporazume" (če noče pospraviti igrač itn):
1. ko je nekaj narobe, najprej vedno opozorim
2. če se nadaljuje, opozorim drugič in povem, kakšna bo posledica (ne bo risanke zvečer, ne bo sladoleda za posladek po kosilu, ne bo pravljice za lahko noč - to, vsaj pri nas, zadostuje)
3. če se stvar ne konča, kazen uresničim (pač nekaj od zgoraj naštetega).
za "težje" prekrške - npr. da nekoga udari:
1. takoj se mora opravičiti in nato skupaj povemo, kaj je bilo narobe pri tem ter kako bi se dalo bolje narediti.
2. če se ne opraviči, mora takoj na posteljo, kjer razmisli o vsem skupaj
3. na postelji razmisli in jo vmes vprašam, ali je že razmislila in pove ali ja ali ne, in če ja, jo pokličem k meni, da podoživiva vse skupaj in ugotoviva, zakaj je do tega prišlo in kako bi bilo bolje ravnati. če pa še ni razmislila, jo pustim še kako minuto, da razmisli do konca. ko pa razmisli - to običajno ne traja več kot 5 minut, pa ravnam po zgornjem postopku.
to je več ali manj vse.
otrok mora vedet kje so meje, mora vedet tudi, da meje postavljamo starši in ko to ve, je za vse precej laže, kazni pa so uporabljene razmeroma malokrat. je pa res, da če tega ne začnemo delat že pri 1-letniku, je potem le čedalje teže. sem pa mnenja, da otrok nikoli ne potrebuje tepeža, ker je to sramotenje in izraz lastne nemoči. dobro pa je vedeti tudi to, da starši nismo "bog in batina" za vse. o nekaterih stvareh tako ni za razpravljat, ampak morajo biti take, kot pravimo mi, dobro pa je, če tudi otroka vključimo v nekatera odločanja in mu tako damo možnost sodelovanja pri odločitvah, kar izrazito krepi njegovo samozavest, sposobnost razmišljanja in odgovornosti. ko je prej bila trditev, češ poglejte današnjo mladino, kaka da je, nevzgojena in neodgovorna. mi smo jih naredili take. otroci niso nič krivi. to je izključno krivda staršev in prej ko bodo nekaj začeli delati s svojimi "nevzgojenmi" mulci, bolje bo za vse. za otroka, za starše in za družbo.