Pozdravljene!
Ker sem videla, da je tema spet aktualna, bom povedala kako napredujemo. Naj sicer takoj opozorim da imam izkušnje z "zgodnjim navajanjem na kahlico" in ne z "EC", kar nekatere že veste, sina sem konec 8m začela posedat na kahlico.
Torej- zdaj ima 20m in je čez dan suh. Ponoči ima plenico.
Pri 17m je začel hodit v vrtec, kjer me sploh niso resno vzeli, ko sem povedala naj ga imajo brez plenice in, da ima v omarci hlačke, trenirke za preobleč stvari dovolj. Težava je v tem, da še ne govori (no, par besed že sklanfa, ampak -lulat ali -kakat pa ne reče), zato jih nisem silila, ker ni fer pričakovat, da bi ga opazovale kot jaz. Pred enim mesecem pa smo se na govorilnih urah spet pogovarjale o tem. Velik plus našega vrtca je ta, da je večina otrok v skupini leto in več starejših. Povedala sem, da je doma suh, da gre povsod brez plenice in da opažam pri ostalih otrocih na obešalnikih v garderobi vrečke z mokrim perilom- kar pomeni da se starejši tudi še polulajo. In povedali sta tudi, da ju same dajeta na kahlo, da redki prosijo sami za lulat. No, takrat smo se zmenile da gre ven iz plenic tudi naš, ker sploh ni breme vzgojiteljicama. Kar ima pluse ima pa tudi minuse...no, v vrtcu se je naš sine navadil kakat v plenico po spanju-do vrtca ni kakal v plenico, hočem reči- ko sem enkrat začela s kahlo, se je to kakih 3krat zgodilo. To je škoda, ampak ker sta me resno vzeli, se trudita tudi onidve, da ga tudi v vrtcu navadita na kahlo, ker se je pač navadil plenic. HB za kombinirano skupino, sicer bi nam vse padlo v vodo. Otrok se pač v vsakem okolju privadi na pravila, ki veljajo tam in-ker imajo ostali otroci plenice, jih hoče tudi on. In spet lahko rečem le, HB za to, da smo dobili vrtec v starejši skupini, ker bojo letos pa počasi večina šli iz plenic, tudi s pomočjo vzgojiteljic.
Če na kratko razdelim na minuse in pluse naše brezpleničarstvo, bi rekla takole:
MINUSI
-otrok , ki pozno spregovori
-vrtec
-letni čas (Lažje spraviš v torbo kratke hlače kot pa nekaj trenirk)
-ostali bratje/sestre, ki ponoči potrebujejo mir (naša najstnica, ki ima rahli spanec, je glavni razlog, da ga še nisem čisto zares začela odvajat ponoči-ker je namreč zelo glasen in ponoči ni hotel na kahlo, se jokal in jo zbudil, no zdaj ga vsakič ko se zbudi nežno vprašam, če gre lulat in nekajkrat je že mirno sedel na kahli. Nekaj noči je že prespal brez plenice, ker je imel vneto ritko, pa se je zbudil parkrat suh, parkrat sem ga pa mogoče 2krat preoblekla.
PLUSI
+kombinirana skupina v vrtcu
+letni čas (zimski otroci imajo rahlo prednost pred poletnimi, ker smo starši poleti manj obremenjeni z menjavanjem mokrih hlačk in lahko poletne otročke ravno okoli leta in pol, ko so najbolj dojemljivi, bolj na izi odvajamo od plenic)
Pa, kaj bi sploh naštevala, saj same veste. Mislim, da v mojem primeru ni neka strašna znanost, ker je po moji oceni "zgodnje navajanje na kahlico" - edino navajanje na kahlico. Meni se zdi normalno, da se človečki čimprej znebijo plastike in z riti ( in tistega, kar plastika lovi ).
Vprašanje, če bo zaradi tega fant prej popolnoma suh-pa me ne zanimajo. Otroci so si med sabo različni in nekateri resnično niso sposobni začutit kakanja in lulanja, pa se zaradi tega dalj časa navajajo na kahlo in stranišče. Pa kaj! Tu ne gre za tekmovanje, kdo bo prej. Meni moj način odgovarja.
Sigurno se bom naknadno spomnila še kakih minusov, pa jih bom napisala. Bolje, da se ve, kje pričakovat težavo.
Uživajte!!!!
< Sporočilo je popravil polma -- 8.2.2010 23:37:36 >