Tudi jaz nisem brala vsega, ampak ti bom povedala samo svojo izkušnjo.
Moja mama je umrla, ko sem bila stara 12 let in je za sabo pustila mene, dve moji sestri (20 in 11 - od tega je starejša bila z njenega prvega zakona) in brata (7 let).
Kmalu po tem (recimo eno leto) je oče našel partnerko, z njo sta ostala skupaj dobrih 10 let.
Povedat ti moram, da sem prepričana, da smo ji kdaj delali krivico. Grozno je, če si otrok in nimaš koga poklicat MAMI, če nimaš nikogar (ženskega spola, da ne bo pomote), ki bi bila tvoja mami (ker skoraj nihče ne ljubi otrok tako kot mama in oče), ki bi ti rekel, da te ima rad, da si ful lepa, da bo vse v redu, da bi šla kam s tabo, ... da bi se do tebe vedla kot prava mama. Ne vem kako se z njimi razumeš ti, v vsakem primeru rabiš podporo partnerja, brez nje ne gre. Ampak biti mačeha ni pranje in kuhanje in rihtanje stvari (tega mi nismo imeli, je delal vse oče sam ali pa mi), ampak je biti tam za njih. Igrati se z njimi, preživljati z njimi čas... In biti odrasel. Ne moreš pričakovati, da je 13-letnica racionalna. Lepo te prosim! Že tako gre skozi težko obdobje, ne moreš pričakovati, da se bo do tebe drugače obnašala kot do svoje prave mame, če bi bila še živa. Ker verjemi mi, da bi tudi njej zabrusila kaj takega. Zato pa je puberteta.
Tvoj bi se moral bolj postaviti zate, ne rečem, je pa tudi res, da se MORA postaviti zanje, ker imajo samo njega. Jaz bi si želela, da bi se moj oče kdaj postavil za nas, ne zanjo.
Mimogrede, ta moja bivša mačeha je pred nekaj tedni umrla - po 10 letih, ko smo jo imeli doma, je bil komentar slehernega od nas :Aja?
Če ti nimaš rada otrok, tudi otroci ne bodo imeli radi tebe. Ker sem prepričana, da s svojimi otroki ne bi ne govorila tri tedne skupaj.
Verjemi mi tudi, da se otroci ne bodo spremenili, če se bo kdo spremenil, se bosta morala vidva.