IZVIRNO SPOROČILO: Pacota
Tudi mojega moza sta starsa v vsem komandirala, ga v vsem usmerjala... in dokler nisva prisla skupaj in sem mu pricela odpirati oci, da mu ni treba tega prenasati in da lahko zivi svoje zivljenje brez slabe vesti,dokler ni tega tudi v sebi obcutil in dojel, ju je se velikokrat ubogal. Velikokrat je njuna volja vplivala na najino zivljenje in takrat sem bila jaz tista, ce on ni zmogel, da tega nisem dovolila. Tudi njima sem povedala, da je njun sin odrasel in da naj se temu primerno obnasata, tudi zato, ker jaz ne zelim otroka ampak moza.
To kar si napisala bi komot nosilo naslov : Moski v konfliktu interesov, ali moski med dvema ognjema. Tvojemu mozu si zacela odpirati oci, da ni treba, da je tako kot menita njegova starsa, temvec je lahko tako, kot menis ti. Iluzorno je misliti, da je katero koli odpiranje oci lahko objektivno, posebej, ko "odpirac" ima dolocene interese in lastne zamisli o tem kako naj bi se skupno zivljenje odvijalo.
S katerim merilom sploh izmerimo, da nekdo nekaj dela zaradi slabe vesti, a ne iz ljubezni? Zakaj ne bi volja nekogar vplivala na vajino zivljenje, ce zivite skupaj? Ali vasa volja sedaj ne vpliva na njihovo zivljenje? Menis, da so njihova zivljenja nedotaknjena po tvojem "odpiranju oci", odselitvi, pa potem vrnitvi?
S tem, ko zacnes urejat odnose med njegovimi starsi in njim ( ce on ni zmogel, jaz tega nisem dovolila) postavis svojega moza na raven otroka, nad katerim si ti prevzela oblast.. in ce on kaj ne zmore ( kar bi po tvojem moral), bos pa to uredila ti namesto njega. Se vec, jemljes si pravico instruirati starse o starosti njihovega sina in tvoji zelji kaj hoces imeti. A si se vprasala o njihovi zelji? Oni nocejo tvojega moza, oni verjetno zelijo lastnega sina; svojega otroka.
IMO tvoj moz je sel z dezja pod kap. Samo so se vloge zamenjale. Zaradi slbe vesti morda pa za starse ne naredi tistega, kar bi naredil iz ljubezni, ker ti menis, da to dela zaradi slabe vesti. Skarajno manipulatorsko.
Tvoj nacin zivljenja, tvoje zelje, tvoji nazori, tvoje zelje....
IMO hudo je vprasljivo koliko ti svojega moza spostujes. Ce bi ga spostovala, znova zgolj IMO, bi njihove medsebojne odnose urejeval on, ne ti.
Pravzaprav, zakaj sta sla nazaj zivet k njegovim starsem?
Pomembno pa je, da je moj moz vedno stopil na mojo stran in ne na stran starsev. Ce bi bilo drugace, bi tudi jaz odsla proc.
Ni te zelel izgubiti. A si kdaj pomislila, da se je zavoljo tega, da ostanes z njim, zrtvoval nekaj, kar najraje ne bi zrtvoval? A se ti ne zdi, da je... ce bi stopil na njihovo stran, bi odsla.. izsiljevanje. Pomisli kdaj, da mogoce vsaj v eni stvari nisi imela prav?
Trajalo je pet let, vendar ima in imava danes mir pred njima. Moj moz ju vcasih gladko zavrne, kdaj pa ju preseneti z cim in sta tega vesela. Spoznala sta, da je samostojno bitje, ki ni odgovorno za njuno sreco, da jima ne bo nic pomagal ali ju ubogal zaradi obcutka krivde, ampak le ce bo imel cas in z ljubeznijo. Na domaci njivi ne postori nikoli nicesar, saj si je ni zamislil on, onadva pa si naj nalagata kolikor zmoreta.
Kdaj bo pa imel cas je v veliki meri odvisno od tebe, mar ne? In iz te nive vidva nikoli, prav nikoli nic ne pojesta, nobene solate, nobenega petersilja....
Midva sva pricela to pot njegove osamosvojitve in njihovega spoznanja, da je sin odrasel tako, da se sva za 3 leta preselila v podnajemnisko stanovanje, kjer sva se tudi sprobala, ali nama skupno zivljenje uspeva. Nato sva se vrnila k njemu domov v njegovo stanovanje in uredila vhod...ter pricela aktivno delati na odnosih.
In verjetno mu znova odpiras oci, kako in kaj je treba urediti. Kaj je smiselno in kaj ni. Kaj je normalno in kaj ni....
Zid je zaenkrat se vedno visok, vendar pocasi ze lahko izgublja visino.
Morda sta se pred teboj pokleknila iz ljubezni do sina. Morda je njihova ljubezen do sina vecja od muke, da im, za njih, tujka odreja kaj smeta in kaj ne smeta; na koga lahko racunata in na koga ne.
Ce si imela papka (nesamostojno copato brez hrbtenice in stalisca), ga imas se vedno. Samo zdaj te ne moti, ker si ti ta, ki ga komandira. Situacija v kateri bi v 5 letih ena stran imela vse vedno prav, druga pa nikoli je iluzorna. In IMO, da oseba v 5 letih ni nasla vzroka, da bi pred zensko, ki mu spreminja svet in druzinske odnose, zascititi starse (cetudi neupraviceno, cisto iz ljubezni) in ki dovoli, da nekdo drug njegovim starsem govori, da je on odrasla oseba in kako se starsa morata z njim in do njega obnasati, ne more biti cisti nic drugega kot papak.