Pozdravljeni
Že dolgo časa sem nameravala pisati in danes imam nekaj časa več kot običajno
Lani (2011) poleti sem imela porod v SB Izola. Stvar je bila taka, da sem po prebiranju vseh teh tem na forumu odločila, da bomo rodili v Postojni, pa da bova naročila shranjevanje popkovnice in krvi... ampak me je Neža malce presenetila in pohitela na svet -> najbrž ji ni bila všeč GST dieta Sem iz Kopra, ampak nisem želela roditi v SB Izola predvsem zaradi vsega kar sem prebrala glede babice Nate, ker me je bilo grozno strah, da jo dobim na porod.
V glavnem je bila sreda, ko sem imela zadni obisk pri ginekologinji, ker bi morali v ponedeljek na počitnice, vse v redu... V petek ob 4h zjutraj pa kihnem in POK odteče voda Ko sem prišla v bolnišnico, so mi najprej opravili CTG in potem ležat. Punčka je bila pridna še 2 dni, da sta injekciji s hormoni za pljučka lepo primli, potem pa se ji je spet začelo muditi. Ob 1h zjutraj na nedeljo 3.7. me je začelo krčiti.
Za intermezzo naj omenim, da delam v šolstvu, da v času nosečnosti nisem mogla obiskati šole za starše, ker se je urnik VEDNO pokrival z delom kar ne morem verjeti, da na celi Obali ni ENEGA ZD, ki bi imel šolo za starše popoldne pa... in da je to bil moj prvi otrok. Seveda sem mislila, da bom imela še en mesec časa in da bom nadoknadila v tem mesecu vse zamujeno.
No, ob 1h zjutraj me je začelo krčit. Kot tista huda menstruacija. Šla sem na WC, kjer me je seveda čisto sčistilo, pod tuš se splaknit in se spet uleč. Krči seveda niso prenehali, zato sem šla do sestre, ki me je pospremila v zgornje nadstropje na CTG in pregled. CTG ni pokazal nič posebnega, sestra mi je dala inekcijo uspavala, da se "pomirim" in grem spat. V tistem trenutku nisem niti gledala, koga sem imela pred sabo, ker je bila pozna ura in se mi je itak spalo.
Po pol ure se mi je vedno bolj spalo, a krči niso in niso nehali. Sestra je pripeljala v sobo CTG, ki je tokrat pokazal aktivnost. Spet sva šle v zgornje nadstropje, kjer so me priklopili na CTG in v tistem trenutku, me je zanimalo kdo je ta sestra, ki ni prej mogla ugotoviti, da "se neki dogaja".
Ne moreš je falit. Resno. Ni mi rabila povedati imena, pa sem po vaših opisih kar vedela, da je Nata.
GROZA ME JE BILA!
Moj prvi otrok, brez opravljene šole in z Nato! Pa ne, no!
Pregledala me je in rekla, da nisem še dovolj odprta, uprašala me je za podatke, pa sem čakala, da me upraša, če koga obvesti... Ker ni nič rekla, sem jo prosila, če lahko dobim svoj GSM, da obvestim fanta naj pride (medtem si je on seveda vzel prosto in je prišel domov, po hitrem postopku, pobral kit za odvzem matičnih celic itd. - skratka krasen fant in je tudi vse vedel glede "zloglasne Nate"). Nekaj je komentirala, pa je vseeno obvestila spodnjo sestro, da je prinesla GSM, sem poklicala dragega in hitro je bil gor, kjer ga je sterala, da si je hitro vse oblekel in ne vem kaj še je očkom treba
Prva stvar, ki je naredil, je uprašal, kako ji je ime. Ko je odgovorila, da je Nata, se je samo prijel za čelo to je bilo v bistvu prav smešno za videt, ker je že tako bil malce iz sebe
V glavnem sva bila oba "pokakana"
No, kmalu ni bilo več ne časa ne volje razmišljat o Nati. Stvar je začela bolet jaz nisem imela pojma o dihanju in SPALO SE MI JEEE... od uspavala. Spalo in bolelo...
Nata je začela govoriti, da moram dihati po pasje, jaz pa njej, da ne vem kako to je. Ona mi je na hitro pokazala in res je bilo veliko lažje. Medtem sem držala fanta za roko in mu jo mrcvarila, Nata me je premeščala malo na bok pa spet malo na hrbet, pa vsakič, ko me je dala na bok me je bolj bolelo in mi ni bilo jasno zakaj - zakaj me daje na bok in zakaj me bolj boli...
Gledala sem na uro v sosednji sobi in tisto, kar sem mislila, da je cela večnost so bile v resnici samo minute Pomislila sem na svojo prijateljico, katere sodelavka je rojevala 14 ur!!! in se spraševala, kako bom to izpeljala. Nisem več imela moči zadrževati krče, Nata pa me je oštevala, da ne smem pritiskat, ker nisem še dovolj odprta, da bom punčki "speštala" glavo kar je, gledano kasneje, bilo dobro rečeno, ker sem se hitro skoncentrirala in začela spet sodelovati. Dala mi je nekaj proti bolečini.
Spet me je dala na bok. Stvar je bolela. Obrnjena sem bila stran od fanta, proti njej, tako da sem jo zgrabila za dlan in jo stisnila močno. Ni me nič nadrla, pohecala se je, da bo roke še potrebovala. Stvar me je presenetila, ker sem pričakovala, da mi bo kakšno nesramno zabrusila, pa sem samo preprijela za zapestje
Potem me je še enkrat pokukala spodaj in ugotovila, da bo pa zdaj to. Prijela sem fantovo roko, ki je bil ves zaskrbljen (posebno ker sem od vsega skupaj menda vmes rekla, da če ne pride kmalu ven, bo to prvi in zadnji ). Potem pa je rekla Nata, da vidi laske. Pa tudi fant je videl laske, kar me je pomirilo. En potisk. Pa še en potisk In... Hop-hop-hop Nata je to na hitro vse izvila ven JEEE
Porod 3 ure, punčka zdrava kot riba, jaz čisto cela - brez šivov.
Skratka, če poračunamo, moj porod je bil... KRASEN
Zelo sem hvaležna za babico Nato, ki je res bila z mano zelo stroga, ampak tudi zelo strokovna.
Ker je bila Neža nedonošena, sva v bolnici ostali še cela 2 tedna, da je pridobila na teži. V tem času sem veliko časa prebila pri inkubatorju in v kuhinji, kjer smo pogrevali shranjeno mleko za otročke. Babico Nato sem večkrat srečala in, kot sem opazila, se s sodelavkami dobro ujame, se zna pošaliti (tudi z mamicami - čeprav ima malce čuden smisel za humor) in sem, na splošno, prepričana da je zelo cenjena.
Mogoče ima res nekoliko robat način, ampak v tistem momentu, ko sem bila v porodni sobi utrujena, prestrašena in nepripravljena, je bila ona prava babica. Držala me je osredotočeno in poskrbela, da sva iz sobe prišli zdravi in celi jaz in moja Neža
Malce sem se razpisala, pa glede na to, da že dolgo ni bilo ničn apisanega... Naj bo
HVALA BABICA NATA!!!