Pozdravljene,
glede na to, da je debata o endometriozi, morda še moja izkušnja. Tudi meni moj ginekolog nikoli ni naredil UZ. Prvič, ko sem prišla pri 35. letih zaradi težav z zanositvijo. To, da imam endometriozo je bilo ugotovljeno že na tem ultrazvoku, saj sem imela na jajčniku 4 cm velik endometriom, ki je bil viden na UZ. Sledila je laparoskopija. V bolnišnici so pred tem s predhodnim ultrazvokom ugotovili, da imam endometriom tudi na drugem jajčniku. Skratka, to je bilo nato laparoskopsko odstranjeno in še nekaj drugih žarišč, vendar zanosila kljub temu nisem... Že pred laparoskopijo sem opravila tudi HSG in jajcevodi so bili prehodni. Jemala sem tudi Clomid, kljub temu, da sem vedela, da ovulacije niso problem. Ginekolog je omenjal možnost " imunskega odziva" zaradi endometrioze in mi dal napotnico za neplodnostno ambulantno in tam naj bi šla na IVF. Vedno sem sumila, da pri meni ni problem oploditev, ker imam ovulacije, prehodne jajcevode in partner dober spermiogram, ampak da težava najbrž nastane pri ugnezditvi, zato sem bila do IVF skeptična. S prebiranjem tujih spletnih strani in tudi Pušenjakovega foruma sem prišla do ugotovitve, da v tem primeru morda lahko pomaga medrol (v tujini prednisone), ki pa ne velja za zdravilo za zdravljenje neplodnosti, zato ga ginekologi ne predpisujejo. Po več mesecih razmišljanja, ali poskusiti ali ne (vmes sem že preložila IVF, hodila na akupunkturo), sem se odločila, da Medrol poskusim na lastno pest. Imela sem ga doma, ker sem ga nekoč že jemala zaradi nekega obolenja ščitnice (ki je sedaj OK). "Predpisala" sem si pol tablete od ovulacije dalje in tisti mesec po 2,5 letih tudi zanosila. Ko je bil test pozitiven sem z jemanjem takoj prenehala, čeprav naj bi se še jemal, vendar nisem upala, ker sem ga, kot rečeno, jemala brez nadzora zdravnika. Ne pravim, da medrol pomaga pri vseh težavah z zanositvijo zaradi endometrioze (po navadi pomaga že sama operacija), ampak v mojem primeru dvomim, da bi mi brez medrola kdaj uspelo, sploh če upoštevam še dejstvo, da so optimalna leta za zanositev že precej za mano in časa res ni bilo več na pretek.
Trenutno nestrpno pričakujem otroka, ki pride čez dober mesec.:)