IZVIRNO SPOROČILO: Natty5284
Zakaj pa nimajo rodovnika? Mislim če ga starši imajo.
Ne vem od kod ti ta informacija...od staršev mojega kužka ima rodovnik samo oče...kolikor pa je meni znano, ga bi naj imela oba starša da ga lahko dobi tudi mladič...in ja, rodovnik je zame samo en papir...nepomemben (ker psa ne bom razstavljala,ker je to zame mučenje živali)...za katerega bom pri pasmi beli višavski terier plačala 1200 eur...za informacijo....kot pravim, moje je brez rodovnika ima pa prav tako vse, ali pa še več kot ima en z rodovnikom...
Pa Natty rodovnik je še najmanj za razstave - veš kolko slovenskih višavcev z rodovnikom se dejansko razstavlja, mogoče 10, vsi ostali pa ne, veš koliko je to v procentih vseh rodovniških višavcev v Sloveniji - 1 ali 2%, ti pa vstrajno trdiš, da je rodovnik za razstave. In vzrejnega dovoljenja ne dobijo psi z res samo hudimi napakami, kot je naprimer manjkajočih več kot 6 zob, težave skožo, agresivno ali izredno plašno vedenje, izredno "zanič" dlaka - to so praktično edine napake, tudi zelo povprečni višavski terier je dobil vzrejno dovoljenje, vsaj za 1 leglo, po katerem so se potem pregledali mladiči ali so vsi vredu in zdravi.
Pa prosim kot vzrediteljici višavskih terier-jev mi ne boš govorila, da so psi po 1200 evrov, tolko sem dala jaz v Nemčiji za mojega samca vrhunske vzreje, s samimi večkratnimi šampioni v rodovniku, iz ene najboljših psarn v Evropi. Rodovniški višavci se pri nas prodajajo po 800-1000, pa še to smo za 30% dražji od vseh drugih psarn. Zakaj, zato ker pri mojih pač ni sledu o kakršnihkoli težavah, boleznih, alergijah, agresijah, in podobnih stvareh, ki se med laiki širijo o višavcih. Razlog za to, da se pa te stvari širijo je pa ravno ogromna populacija takšnih nerodovniških, ki pa te bolezni imajo, na žalost.
Sicer pa, jaz sem enkrat zračunala koliko te stane oskrba psa v njegovem življenju, samo redna cepljena, prehrana in njegova osnovna oprema - in je prišla ven cifra okrog 4000 EUR, za višavskega terierja. Ampak to pomeni za psa, s katerim nikoli ni popolnoma nič narobe (k sreči imam jaz 4 takšne doma) - če pa je s psom kaj narobe, pa pustiš ta znesek pri veterinarju v dobrih 2-letih ali še celo manj. Pa nikomur ne želim tega, da ne bo pomote, tudi vsem mešančkom (imenujte jih kakor hočete) želim da so zdravi in da jih imate radi. Nikomur ne privoščim, da ima s psom takšne stroške in ja bolezen se lahko zgodi tudi kakšnemu rodovniškemu, ampak verjetnost dragi moji pa je veliko veliko manjša, vsaj pri odgovornih vzrediteljih.