IZVIRNO SPOROČILO: aezzy
Zdaj pa: zakaj bi morala vztrajati na tem, da gre tisto sekundo gor, ko sem se jaz spomnila, ker niti ni gorela voda, presneto vseeno je bilo ali poje ob 18h ali 10 cez 18, morala bi jo prisliti, da gre z mano, verjetno bi jo celo na silo gor nesla, tamala bi kricala, se otepala, jokala, jaz pa bi jo nalozila cez rame in nesla gor, potem gor se ne bi nilo konec, bi se verjetno ulegla na tla in ne bi hotla jest in se ne kopat, skratka obe bi bili na koncu z zivci in po dveh urah bi mogoce zaspala, lacna, neskopana.....ALI MI JE TEGA TREBA???
No, pri nas bi taka situacija izgledala tako: enkrat bo ji rekla, naj se počasi neha igrat, ker se bo treba iti umit in večerjat. Čez 10 minut bi ji rekla, da zdaj pa naj res konča, ker greva notri, pa bova skupaj pospravile igrače. In če se čez kakšno minito ne bi zmigala, bi ji rekla, ali gre sama notri, ali pa bi jo nesla. Ker če bi čakala nanjo, da bo tisti primeren trenutek, bi lahko uporabila vse svoje zmožnosti dogovarjanja, pa ne bi delovalo. Njej je igra tisočkrat boljša kot kakšnokoli tuširanje in večerja. In bi jo lahko čakala še dve uri, ne deset minut. Po dveh urah bi bila sitna, utrujena, zaspana in lačna. In bi za umivanje in večerjo porabili eno uro in tono živcev. Kaj mi je tega treba?
Tako pa jo primem, če noče iti sama in jo odnesem. Joka in tuli točno 10 sekund, ker ji je zdaj že kristalno jasno, da če nekaj od nje pričakujem, imam za to razlog, ne pa kar tako, ker bi se mi to zdelo fajn. In tako se potem v miru okopava, pa zraven vriskava in se smejiva in se v miru zmeniva, povečerjava in se spet lepo pogovarjava in zvečer skupaj stisneva.
Tako da, pri bolj milih, umirjenih, usmerjenih otrocih se lahko dogovoriš čuda in pol. Pri bolj trmastih in odločnih pa prevej manj. Odvisno tudi od situacije, v nekaterih se lahko meniš vse mogoče, pri drugih pa je pač treba potegniti črto. Npr. če noče dat roke, ko greva čez cesto, se lahko dogovarjava eno uro, pa ne bova šle čez. In da se me drži za roko, se mi zdi zelo pomembno. Tu ni prostora za pregovarjanja in dogovarjanja.
< Sporočilo je popravil Ankica -- 17.7.2008 9:49:49 >