Evo, mal za orentacijo kaj se sme in kaj ne, pa še nekaj jedilnikov s Montignacovega foruma:
SIMONKA ZAJTRKI
Zjutraj na tešče 10 do 15 minut pred zajtrkom pojesti kak sadež – najbolje jabolko ali kivi ali oranžo.
Zajtrk 1:
• 3 do 4 kosi polnozrnatega kruha (spečem si ga sama)
• Marmelada brez sladkorja (marmelada DARBO brez sladkorja – jagoda iz Merkatorja
• Brezkofeinsak kava z posnetim mlekom (pila samo včasih)
Zajtrk 2:
• 3 jajca na oko ali umešana na olivnem olju z šunko
• Hrenovko z jajcem
SIMONKA KOSILA
Kosilo 1:
• Svinjska jetrca spražena na olivnem olju in čebuli
• Zelena solata z jajčko
Kosilo 2:
• Sojini špageti z šampijoni (šampijone spražiš na čebuli in dodaš sojino smetano
• Solata iz kalčkov (bučno olje,kis in sol)
Kosilo 3:
• Dve do tri pleskavice spečene v pekaču. Na njih na koncu damo sir Šmartski Rok ali spečemo jačko
• Paradižnikova solato
Kosilo 4.
• Dva puranja zrezka z sojino omako (sojino smetano dodamo na koncu na zrezke in dodamo mlete orehe.
• Solata – mrzla ajdova ali kakšna druga kaša z paradižnikom ali drugo zelenjavo.
Kosilo 4:
• Šampijone ali jurče ali lisičke pražimo na čebulo. Nato dodamo rjavi riž in zalijemo z vodo. Na koncu dodamo peteršilj.
•
Kosilo 5:
• Kislo ali sladko zelej z pečenico ali kašnico.
Kosilo 6:
• Polnozrnate testenine z zelenjavno omako. Bučke in melancane popražim in jih zalijem s paradižnikovo kašo. Nato zmiksam v omakco in polijem po špagetih.
Kosilo 7:
• Bela repa in kašnate klobase.
Kosilo 8:
• Zelenjavna juha (vso zelenjavo razen korenča koruze in krompirja skuhaš v slani vodi) s polnozrnatimi palačinkami.
Kosilo 9:
• File osliča pečemo na olivnem olju – priloga omaka iz peteršilja in česna
• Kuhana špinača ali blitva
• Zelena solata
Kosilo 10:
• Lignje napolnimo z sirom in pršutom in pečemo na olivnem olju
• Salat z mozzarelo in paradižnikom
Kosilo 11:
• Polpeti iz bučk – bučke naribamo in izstisnemo vodo, dodamo polnozrnato moko in jajčko
• Solatka zelena
Kosilo 12:
• Ajdova kaša (kašo skuham in dodam zelenjavo
• Pečene perutničke
• Solatka
SIMONKA VEČERJE
Večerja 1:
• 5 debelejših kosov bele salame iz Hoferja
• Mozzarelo iz Hoferja (light) narezano na košček s paradižnikom in čebulo lahko z bučnim oljem ali brez
Večerja 2:
• Hrenovko
• Solato iz kuhanih jajčk – čebula in jajčka in paradižnik z bučnim oljem
Večerja 3:
• Zelenjavna juha skuhana na vodi , sol, vsa zelenjava razen korenčka (bučke,paradižnik,por,cvetača,koleraba,blitva…)
Večerja 4:
• Tunina solata – tuna s paradižnikom,tuna s čebulo….
ideje za montijeva kosila:
• juha (posneta goveja, zelenjavna)
• meso na različne načine, zelenjava
• testenine z različnimi zelenjavnimi omakami
• riž z zelenjavo
• ajdova kaša ali pira z gobicami ali zelenjavo
• zelenjavna enolončnica, ajdova ali polnozrnata palačinka z marmelado b.s.
• fižolova juha (včasih dodam polnozrnate polžke)
• ješprenj brez mesa z veliko zelenjave, kompot b.s.
• ribe, blitva ali špinača ali bučke
• popečena zelenjava, riž ali testenine
• kuhana govedina z dušenim zeljem (belim ali rdečim)
• v sezoni polnjene paprike brez riža (včasih dam v maso piro ali ajdovo kašo)
• v sezoni sarma brez riža
• zelenjavni zrezki
• zrezki iz mletega mesa, pečeni na peki papirju v pečici, ali teflonski ponvi
• rjavi riž z gobami dušenimi na veliko čebule in česna, solata
• goveja juha, pusta govedina iz juhe, dušeno zelje (včasih sladko, včasih kislo)
• zelenjavna juha, žitno zelenjavni polpet, na sopari kuhana zelenjava
• mesne kroglice iz puranjega faširanega mesa v paradižnikovi omaki, mešana solata s sirom
• klobasa in kisla dušena repa
• špinačna juha, ohrovtovi zelenjavni zvitki, sojini polpeti, zelena solata
• pečen piščančji file, popečen paradižnik polnjen s sirom, solata
• segedin
• gorska mineštra (in razne izpeljanke)
• pečen kare, gratiniran stročji fižol s sirom, solata
• oslič na žaru, dušena mlada blitva z veliko česna, solata
• testenine z dušeno papriko, porom, stočjim grahom
• testenine s špinačnimi listi in sirom, solata
• rezina kuhane šunke, dušeni strženi kitajskega zelja, lahka kisla smetana z začimbami
• riž z zelenjavo, solata
• graham ali sojine testenine z dušeno zelenjavo, solata
• riž s šparglji, ali gobami, ali porom, ali zelenjavo, solata
• puranje ali piščančje meso s čebulo, dodana dušena zelenjava, gobe, solata
• cvetačna juha, porova juha, samo zmiksana ali ne, nekaj začimb (kot predjed h glavni jedi, ko je bolj malo)
• stročji fižol z govedino, kot boranija (po receptu iz kulinarike)
• kislo zelej s pečenico
• kuskus z zelenjavo, solata (paradižnik,paprika)
• sojini, žitni polpeti, zelenjava
• meso na žaru, domač ajvar,
• sejtan, tofu, sojina omaka, včasih tudi kakšna žlica riža
ZDRAVO PREHRANJEVANJE PO MONTIGNACOVI METODI
Prepovedana živila:
Krompir
Izdelki iz bele moke:
- bel kruh
- testenine
- peciva
- keksi
- rogljički…
prečiščen riž
korenje
med
koruzni kosmiči
lubenica
sladkor
sladkani kosmiči
čokoladne sladice
mlečna čokolada
sladoled
banane
PRIPOROČENA ŽIVILA
Polnozrnat kruh, kruh z otrobi
Nerafiniran riž
Nesladkani kosmiči
Ovseni kosmiči
Sveži sadni sok brez sladkorja
Testenine iz črne moke/graham/polnovredne
Mlečni izdelki (iz posnetega mleka, s čim manj maščob)
Čičerika
Leča
Sveže sadje
Marmelade brez sladkorja
Ješprenj
Črna čokolada s 70% kakava
Fruktoza
Soja
Arašidi (neluščeni)
Zelena zelenjava (oz vsa zelenjava)
Šampinjoni
ZJUTRAJ na tešče
- spijemo sveže iztisnjen sok pomaranče/limone/grenivke
- pojemo en sadež: kivi, jabolko
ZAJTRK 20 minut kasneje:
zajtrk z veliko ogljikovimi hidrati
- polnozrnat kruh /graham kruh/kruh z otrobi/polnozrnat prepečenec
- kosmiči brez sladkorja
- sadna marmelada brez sladkorja
- posneto mleko
- pusta skuta
- jogurt
- kava brez kofeina
- blagi čaj
- kompot brez sladkorja
brez maščob (maslo, margarina) in polnomastnih mlečnih izdelkov
zajtrk iz beljakovin in maščob
- umešana jajca
- trdo kuhana jajca
- jajca na oko
- omleta
- slanina
- hrenovke
- domača, kuhana šunka
- siri
- posneto mleko
- kava brez kofeina
- čaj
brez kruha!!
zajtrk samo s sadjem
- različno sadje
- mlečni izdelki iz posnetega mleka
MEDOBROKI
-jabolko, nekaj mandljev, lešnikov ali orehov, košček polnozrnatega kruha, košček sira s čim manj maščob
KOSILO
Sestavljeno iz predjedi, glavne jedi, sira ali jogurta kot sladica
Brez kruha!!!
a) predjed
- surova zelenjava (paradoižnik, kumare, šampinjoni, stročji fižol, por, zelje, cvetača, brokoli, artičoke, kisle kumarice, redkvice
- vse vrste zelene solate
- začinjena s prelivom (sol, poper, vinski kis, olivno olje)
- ribe
- mesnine
- jajca
b) glavna jed
- meso (perutnina, goveje, svinjina redko)
- ribe
- priloge (zelenjava, dušena, kuhana na sopari)
VEČERJA
Mora biti najlažji obrok dneva in popolnima brez maščobe
- zelenjavna juha kot predjed
- priporočena leča, grah, fižol
- testenine z zelenjavo
- ali samo sadje z jogurtom
- ali žitarice z jogurtom/skuto
glede sadja, se ne sme pretiravat, sploh s tistim, ki vsebuje veliko sladkorja.