Mič, jaz sem vedno iskreno otroku povedala, vendar ta reč zelo malokdaj v praksi res pomaga. bi bilo pa fajn, če bi.
Seven, jaz sem gotovo profesionalno deformirana, ker ko preberem kaj zgoraj naštetega, dobim pred oči sliko tega istega otroka, ki isto poskuša v šoli, pa ki misli, da je to ok. IN NI ok, pa če se ti še toliko zdi, da je. Kako naj zagotovim varnost otrokom, če eden ali dva ali petnajst njih laufa gor in dol po razredu in skače zelo visoko in daleč (čeprav so morda sicer mili otroci in doma kao poznajo meje) in zraven občudujem njihove motorične spretnosti, pa naslednji hip dobim za vrat 7 drugih staršev, zakaj je njihov otrok poškodovan od nekega neobzirnega otroka, ki se je slučajno vrgel nanje, pa so zdaj plavi (pa še prav imajo, res sem to dopustila), pa da o staršu tega konkretnega otroka sploh ne govorim, da bom isto kriva, ker je podplut od lastnega divjanja... Veš seven, nekatere reči so nujne, kadar človek živi v družbi. Ne moremo se vesti nespoštljivo in nesramno, niti če smo stari 4 leta. Živimo med ljudmi. Seveda je dejstvo, da imam lahko izkrivljeno podobo o tem, kakšen naj bi ta konkretni otrok bil. Lahko je seveda mehurčica pretiravala, ko je hotela povedat, za kaj vse bi človek lahko otroka po riti, pa je naštela najhujše reči kar na kupu. Dopuščam možnost. Dopuščam možnost, da imaš ti prav, pa da je res sicer otrok, ki ne počne neumnosti. Ne poznam ga. V bistvu ni toliko važen konkreten otrok, kot je važno dejstvo, da gredo nekateri starši v skrajnost. Da dopuščajo otroku reči, ki so škodljive ali nevarne za druge otroke. In tudi jaz imam vedno, ko te berem seven, kar se vzgoje tiče, pred sabo sliko ene zelo čustvene in prijazne mame, ki bi želela otrokom vse resnično najboljše, ki je sicer zelo trezna v razmišljanju in ve, da ni vse ok in se trudi, vendar jo izkušnje iz njene vzgoje (imam občutek, da so te totalno zatirali, da je morala vedno starševska obveljat) vedno pripeljejo na isto pot (skrajnosti)- samo ne zatirati otroka, vendar se mi zdi, da ti je skoraj vse, kar se od otroka zahteva, zatiranje, nedopuščanje lastnega razmišljanja. Vendar ni res, jaz sem prepričana, da imajo moderni otroci več kot preveč lastnega razmišljanja. Tudi moji, ne le tvoji. Ogromno tega jim je dopuščeno. Menim pa, da gre veliko staršev v totalno skrajnost. Vse jim je sprejemljivo. Vidiš, tukaj se pa začno razhajanja med mano in preveč dopuščajočimi starši. Starši, ki otroku omogočijo, da vedno otrok razmišlja namesto njih, mu delajo škodo. Nekateri otroci so premajhmni, da bi se lahko sami o vsem odločali, sploh pa o norenju in podobnem. Pojdi v katerokoli svetovalnico mladostnikov v težavah, povsod ti bodo povedli, da je temeljni, najhujši problem teh mladostnikov, da so imeli preveč popustljive starše, ki jim niso znali postaviti meja. Vem, da si se počutila ta hip osebno prizadeta, ker si v končni fazi nastopala v zgodbi, pa mehurčica je tvoja prijateljica, vendar ni bilo iz moje strani mišljeno nič slabega. Najmanj, kar sem želela je to, da bi se še bolj oklepala predstave, da je divjanje otrok ok. Žal mi je, ker si stopila v apriori kontra, zgolj zaradi mojega neprimernega pristopa.
Morda se sliši, kot da ne upoštevam otrok. Ni res. Sama sem človek, ki bo v 80% raje upošteval otroke, kot sebe, ki jim bo šel zelo na roke, pa tudi zdi se mi, da me imajo večinoma zelo radi, tako otroci, kot tudi starši. Sama sem otrok zelo demokratičnih staršev, ki so šli zelo v tvojo skrajnost, to menda slišiš že x-krat. Nikakor se mi nikdar ni zdelo, da je otrok subjekt, nikoli in nikdar, niti tega ne počnem. Menim, da grem po sredini, nisem tako zelo stroga, niti nisem tako zelo popustljiva. Tako da to, da želim normalno vedenje zaradi varnosti in spoštovanja sočloveka (ki mu v tem primeru ni treba biti v strahu, da ga ta otrok ne bo pohodil, udaril, ...ali popoljuval, kot je včeraj v eni kavarni delal meni en x otrok, ali da bom lahko kot državljan mirno pojem kosilo, ne da mi želodec od hrupa okrog ne obrne) ne spada pod temo, otrok subjekt, nima povezave. Vendar gre tukaj zgolj in samo za osnovne občečloveške norme. Včaih moraš imeti tudi soljudi toliko rad, da jim zagotoviš normalno življenje v družbi s svojimi otroki.
p.s.: ni letelo na nobenega konkretnega otroka, ne tvojega ne od mehurčice, da ne bo pomote. Govorila sem na splošno o otrocih, ki kot tisti x od včeraj iz kavarne lahko pljunejo **** odraslega ali otroka ne da bi mu mama ali fotr kaj rekla, mirano sta pila kavo ob neprestanem pljuvanju tujcev naprej, kot da je to normalno, pa četudi je bil otrok cca 2 leti star, to meni ni ok, je izogibanje odgovornosti staršev, zaradi lenobe ali prepričanja, da ga bodo tako zatrli