IZVIRNO SPOROČILO: pearl
Moram reči z vso pohvalo svojega otroka, da mi je zelo všeč, da v njenem odnosu do drugih otrok ni zaznati niti kančna nasilja in to je tisto za kar se splača vzgajati otroka brez tepeža in psihične sile. Prizadevala si bom, da bo tako tudi v prihodnje.
Poglej pearl, ena reč je, ki se je ti ne zavedaš. Tvoj otrok ni miren zaradi tvoje vzgoje, ampak zaradi
genov. Pri mirnem otroku si ti lahko prizadevaš ali pa niti ne toliko, ap gre vse kot po maslu, čist enostavno. Pri zelo neustrašnem se boš pa lahko na glavo postavila, pa bodo vse stvari vedno samo po otrokovo, brigala ga boš ti in tudi dosegla ne boš nič. Sem ap jaz enako mislila kot ti, dokler sem imela samo enega samega, pridnega, mirnega otroka. Še danes je čist izi za živet z njim. Ko sem dobila pa drugega, ki je nasprotje tega, sem se pa mislila v zemljo vdret od sramu, kako sem lahko v sanjah pomislila, da sem jaz "kriva" za to, da je moj prvorojenec tako zelo miren in prijazen. Samo to moraš doživet, da štekaš. Sicer se strinjam s tabo, da obstaja mnogo metod, za doseganje cilja, pa da je marsikatera boljša in da tudi čisto učinkuje pri večini, pa tudi sama se jih poslužujem, ker me zmrazi, če slišim, da je kdo koga premlatil, vendar ne govorimo o tem, zamenjujete reči.
Ena je rekla, zakaj otroka udariš, če ga itak nič ne boli? Najbolj verjetno zato, ker mu s tem pokažeš, da si močnejši, da bi ga lahko zares udaril in da imaš tak namen, če se ne spametuje in neha skakat na cesto. V bistvu ga ustrahuješ s svojo fizično močjo. Kot sem rekla, zame je strah v določenih primerih pozitivna motivacija, npr. pred skakanjem na cesto prav zihr, ali pred drogami ali pred alkoholizmom ali pred posledicami neodgovornosti ali pred čimerkoli, kar bi ti sicer v življenju prineslo večje posledice kot je ena čez rit - kjer to pomaga seveda. Se strinjam, pri enih nič ne pomaga. Mislim, da ima moj otrok to po meni. jaz nimam meja tukaj, neustrašna od nekdaj.
Pa še ena je pisala, da imajo starši ne vem kakšne otroke, sploh nisem razumela izraza: AP?? Razsvetlite me, kaj to pomeni? Jaz imam tri popolnoma različne otroke. Pa imam do vseh enako vzgojo. Pa so resnično vsak totalno na svojo stran, od popolnoma neproblematičnega otroka, ki te lahko tudi sem in tja malo zjezi, do druge skrajnosti in totalne neustrašnosti, pa tretji, za katerega komaj vemo, da ga imamo, tako zelo zelo je enostaven.
Pa to je pogost pojav. Učim večkrat bratce in sestrice, pač tekom let naletim nanje in redko so vsi mirni ali vsi "razturači". Različni so, kljub isti vzgoji in ok je tako.