Meni je tudi oddaja kar všeč, dobi človek dosti dobrih nasvetov...
Še moje mnenje glede komentarjev neizkušenih oseb pa to...Sej je res, da je lahko govorit, dokler sam nimaš otrok. Se strinjam. Zelo. Vendar, dejmo si priznat, da imajo/imamo tudi takšni velikokrat prav. Če pogledamo konkreten teoretičen primer: Lianna in Mamuška pravita isto (recimo, da je tako). Lianna pametuje in bolje zanjo, da je tiho, Mamuška je pa zakon (kar je res... )...Lianna nima prav, Mamuška ima. A se temu reče dvoličnost al kako?
Moje mnenje je, da ni treba takoj vsakega, ki nima praktičnih izkušenj, zabit v nulo in mu ukazat, da naj bo tiho...Mogoče bi blo fajn, da se v takšnem primeru vprašamo tut, zakaj tako odreagiramo. Mogoče pa nekje globoko v sebi vemo, da ima ta oseba prav (pa čeprav nima izkušenj) in je najlažje rečt: ti nimaš pojma, zarečenega kruha se največ poje, ko boš imela svoje otroke, se pa oglašaj...ipd.
Njbolj zanimivo mi je pa še to, da se potem to samo stopnjuje...Najprej nima pojma samo tisti, ki nima otrok. Če ima oseba dva otroka in pametuje oseba, ki ima samo enega, se spet ne sme oglašat, ker ima pač samo enega. Če ima oseba 4 otroke( po možnosti vse razvajene), se bo branila:ko boš ti gor spravla 4 otroke, se pa oglasi... Neverending story...
Lianna in Mamuška...predlagam en test: prijavita se obe še enkrat pod drugim nickom. Mamuška, ti bodi neizkušena 20-letnica, ki ima en mesec staro hčerko, ti Lianna pa imej 3 otroke pa četrtega na poti...Pišita pa isto kot sedaj...
Je težko uganit rezultat?
Tudi od (v praksi) neizkušenih (glede na to, da imam komaj dva meseca staro hčerko in eno leto varovanja dvojčkov, se štejem med neizkušene) se lahko človek česa nauči, če smo odprti in nimamo stalno vklopljenih obrambnih mehanizmov. Moja mama mi večkrat pove, da sem jo veliko naučila o vzgoji otrok..Ker sem ji povedala, kaj mi kot otroku ni bilo všeč, kaj me je bolelo, kje sem bila prizadeta, kje sem se počutila neljubljeno, osamljeno, itd...
Sem pa prebrala še eno ful resnično misel v eni knjigi (mislim, da v Otroško spanje od Pantleyeve): Bila sem idealna mama, dokler nisem dobila svojih otrok...
Tako da se v bistvu strinjam tudi s tistimi, ki pravijo, da so ljudje brez otrok najbolj pametni za vzgojo...sam res pa po moje ni treba tako grdo ljudi nazaj zabijat...
Samo moje mnenje...