Pa dobro, a si ti šla s ta veliko potovalko v porodnišnico ali kako???
Ne, draga Bambina, nisem šla v porodnišnico s ta veliko potovalko. Hvala za vljudnost. Vedno me razveselijo taki komentarji. Prosim, da v bodoče stresaš svoje komplekse v domačem okolju in si bolj vljudna do neznank na forumu.
Za mamice, ki nimajo veliko denarja, sem pa sestavila seznam z minimalnimi stroški: V porodnišnici načeloma ne rabite ničesar, razen oblek in obutve za sebe in otročka za domov.
1.
Avtosedež (brez tega žal res ne gre, se pa da izposodit pri AMZS, plačaš neko kavcijo, ki ti jo potem vrnejo - nekaj takega). Mora imeti oporo za glavico!!!
2. plenice (denarnica bo vesela, če boste kupile komplet (pribl. 30) rabljenih bombažnih plenic, če je res kriza, pa se lahko z malo spretnosti navadite povijati otroka v navadne tetra plenice - rabljene so zelo poceni - in date čez samo prekrivne hlačke od racmana ali štorklje.)
3. če otrok ne bruha ali nima drisk (kot je bilo v mojem primeru, zato so na mojem seznamu za dojenčke brez težav malo prevelike količine) je dovolj recimo 5 majčk in 5 pajackov z nogicami, pa 2 plišasta kombinezona ter pozimi še 1 zimski kombinezonček s kapuco, rokavicami in nogavicami (rabljeni so cca 10 eur) in velika topla odeja. Vse to se da kupiti rabljeno in sploh za dojenčke do 6 mesecev je večinoma zelo lepo ohranjeno, ker tako hitro vse prerastejo - je pa treba vprašat, pri koliko otrokih je bilo uporabljeno! Ene debele nogavičke, eno tanko kapico in za pozimi še eno debelo.
4. hladilno mazilo za ritko (Bebivalovo ima notri ekstrakt grenivkinih pečk, zato so ga na naši materinski šoli odsvetovali) in Praška pasta (ni draga, je pa zlata vredna, ko se vname ritka). 70% alkohol za brisanje popka se še vedno priporoča. Posodica za vodo je lahko tudi kakšen star lonček, podlaga za previjanje pa kakšna stara odeja, ki se jo lahko opere. Glavnički, škarijce ipd niti niso nujni, razen krtačka za lase, če ima temence. Banica tudi ni tako nujna, v skandinavskih državah prvih nekaj mesecev dojenčkov ne kopajo pogosti in se jih da za silo umiti tudi v umivalniku ali koritu za posodo (!!! treba odmaknit kozarce ipd!!!) in obrnit pipo stran (prej spustiti nekaj hladne vode), ko smo natočili vodo. Brisače ni treba imet posebne, termometer za vodo pa - večinoma se da kar dobro ocenit temperaturo s pomakanjem komolca v vodo (če ne čutimo ničesar, potem je prava temp.). Jaz bi vseeno nekje poskusila dobit termometer. Z malo spretnosti za brisanje umazane ritke lahko uporabite kar navadne tetra plenice ali pa si kupite male toto robce iz blaga za plenice.
5. spanje: moj je do enega leta spal v zakonski postelji, pokrit z mojo odejo in glede tega nismo rabili ne posteljice ne odejice, vendar pa s tem po nekaterih mnenjih veliko tvegamo, zato je morda bolje vseeno kupit eno posteljico in jogi (zaradi SIDS priporočajo novega, več tega je bilo ob uporabi starih jogijev, vendar se ne ve, zakaj). Priporočam še 2 jogi rjuhi, če je odejica pralna, pa prevlekic niti ni tako nujno kupiti. Treba je pazit, da ne kupimo zelo stare posteljice, ki bi bila lahko premazana z barvo, ki vsebuje svinec in se zdaj zaradi obrabe že lušči (to velja za posteljice, ki so stare več kot cca 30 let).
6. če v prvih mesecih ne boste ravno vsak dan 3x2 uri na sprehodih, potem voziček niti ni nujen, ker ga lahko nesete na zrak na rokah in potem pri 6 mesecih kupite rabljen športni voziček. Moje mnenje je, da je nakup vozička skoraj nujen, ker nam vsaj za nekaj časa razbremeni hrbet in kar lahko otrok prvih 5 -6 mesecev ponoči spi v košari od vozička.
7. če dojite, za hranjenje načeloma prvih 6 mesece ne rabite prav ničesar.