Sibil, edina normalna reakcija je, da ga udariš nazaj. Otrok se ne tepe, vendar v primeru, ko te ugrizne ali fejst ornk nalašč udari, je edina normalna reakcija, da mu vrneš. S tem ga ne učiš, da se ljudje med sabo pretepamo, pač pa ga učiš, da če bo nasilen, da bo doživel enako nazaj (verjemi mi, da če bo sredi ulice pri 12. letih nekoga treščil, ga bo tisti nazaj). Če ga nagradiš, ker te je klofnil, če bo zato, ker te je klofnil, dobil poljubček, objem ali kaj vem kaj, potem te bo drugič spet in spet, saj se je splačalo, bil je nagrajen. V resnici pa smo postali tako zelo overprotective, svet se je tako obrnil v smeri: otrok je glavni in edini in njemu je treba služiti in streči, on ima vedno prav, bog ne daj, da je kdaj prizadet, da ga skušamo obvarovati vseh negativnih reči, ki bi jih lahko doživel. Vendar življenje je več hudega kot lepega. V življenju gre zares. če bo nekoga treščil, je ne bo dobro odnesel. Če se bo naučil kontrolirati svoje histerije doma, bo lahko normalno kontroliral svoje histerije povsod. če pa mu bo doma dovoljeno gristi in tepsti lastno mater, potem pa resnično ne vem, kje so meje dobrega okusa. V življenju tudi moramo doživeti dovolj frustracij doma, na varnem, kjer so napake dopuščene in posledice manjše, da se lahko pravilno in modro odločamo v družbi, kjer so posledice mnogo hujše (mama mu je eno instinktivno vrnila, na ulici bi mu pa razbili zobe, če bi to isto naredil).Večina deklet, ki so ti odgovarjale, so mlade in imajo enega otroka ali dva in so še polne entuziazma in prebranih knjig, kako se da z lepo besedo vse doseči. Motijo se. V praksi ni tako. Doseže se nekaj večinoma zgolj z vztrajnostjo in doslednostjo in s posledicami. Nekaj malega pa tudi z lepo besedo. Če te ugrizne je edina naravna posledica, da se ti roka sama instinktivno sproži. To je naravno. Naravno je tudi, da se otroka potem odstrani, če nekaj neumesnega počne, če ga fejst lomi z dejanji ali besedami. To je majhna posledica, v resničnem življenju bi bilo mnogo hujše, če bi tulil na šefa, ne bi bil odstranjen za 5 minut v sobo, ampak bi izgubil svoj socialni položaj.
Aja, valjda je pomembno, da se veliko ukvarjaš z otrokom. In jaz sem prepričana, da se vsaka moderna mama ogromno ukvarja s prvim otrokom tudi, ko drugi pride na svet. Meni se zdi, da se večinoma še bolj ukvarjamo s prvim, kot z drugim. Ali pa bo otrok ljubosumen, pa ni niti slučajno odvisno smao od tega, kako z njim ravnamo. Posesivnost je gensko dana. In tak otrok se bo moral še zelo učiti spuščati, pustiti ljudem svobodo, to je ena velika življenjska naloga. Mama mu mora dati vso ljubezen in mu biti na razpolago veliko časa, pa mu nuditi varnost in ga dovolj crkljati, se pogovarjati z njim, po drugi strani pa je pri treh letih dovolj velik, da razume, da ne more biti ves čas v središču in da je še kdo drugi na tem svetu ravno tako pomemben in da se zato ne more vesti povsem podivjano, če se malo bolj grdo izrazim. Skratka sibil, čisto normalno se mi zdi, kar si naredila. Nič, kar bi bilo za obsojati. Ne meni se za moderne mame, ki hočejo zaščititi otroke pred "hudim". Nimajo pojma, kaj to prinese s sabo. In ne morejo si pomagat, da tako mislijo. Kaj češ, čas bo pokazal, kaj je ok.