IZVIRNO SPOROČILO: Mič RR
Eden od razlogov,ki ga vidim, je tudi cirkus, ki ga starši zganjamo okrog prehrane. Otrok vidi, da z nasprotovanjem hrani dobi veliko pozornosti in bolj kot izsiljuje, več je dobi.
jaz tudi mislim, da je prehranjevanje eden od načinov uveljavljanja svoje volje. če ne drugje, jo pa lahko tukaj.
bolj kot otrokom uveljavljamo svojo voljo in jih silimo v nekaj kar nočejo, bolj bodo trmasti pri hrani - to je tudi eden od začetkov anoreksije. Kako biti popoln, ubogati do pike, ampak v bistvu se pa znaš tako kontrolirati in upirati, da zanikaš svoje bistvo.
In okoli prehranjevaja delamo preveč panike, priznam tudi jaz. pri tjaši sem grozno komplicirala, da ja ne bo lačna, da dobi vse snovi itd. pa še tak karakter je bila, da sem ji lahko s prigovarjanjem to res vsilila. in imam rezultat, ni trmasta, je ubogljiva, ampak se zna upirati s hrano. žiga je drugačen. ima tak karakter da mu ne morem vsiliti nič, vsaj ne na lep način (niti balona druge barve
), ampak pri hrani je pa OK. če je lačen poje vse. ampak če noče, ga pa tudi ne pripravim do enega grižljaja.
zadnjič smo imeli sestanek v vrtcu - vzgojiteljica je pojamrala, da so vsi otroci (nad 3 leta) nekulturni pri jedi (packajo, se zmrdujejo) in naj starši temu namenimo več pozornosti.
ampak zakaj je ne ubogajo - zato ker je uvedla nekatere prijeme, ki otrokom niso všeč: vsi spat za vsaj 20 min (tudi 6-letniki), na sprehodu se ne smejo držati s prijatelji, ampak z mlajšimi/starejšimi, pri kosilu ne smejo prijatelji jest skupaj, pomemben je jutranji pozdrav in podzrav pri odhodu... in še in še.
v glavnem z novo pomočnico delata predvsem na kulturi in vzgoji, ne gledata pa na prijetne trenutke otrok v vrtcu. in otroci se jima 'maščujejo' takrat ko se lahko: pri kosilu, na sprehodu... in starši pri njuni vzgoji pač ne moremo narediti veliko, razen da jo opomnimo, da najbrž ona dela kaj narobe.
bolj kot kompliciraš s hrano, delaš klobučke iz breskev, kuhaš žnj kosil, bolj bo prehranjevanje zakomplicirano. skuhaj to kar ima rad in bo pojedel. bistvo pa je, da že v začetku ne kompliciraš. če nekdo je samo kurja bedrca in vroč pomfri, je bil deležen že veliko prehranjevalne panike.
zdaj moram pa samo še upoštevati, kar sem napisala