cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

writing-img

RE: Ali bi vztrajale?

clock-img

13.06.2007, 22:52

clock-img

picola1

pencil-img

2009

IZVIRNO SPOROČILO: Magi*

Mič, tiho bodi, bo spet cel halo okoli reda in discipline user posted image

Sploh ne vem v čem je fora...En druzga hočemo prepričat, da imamo prav...Eni ste/smo/so pač zagovorniki bolj dosledne, stroge ali srednjeveške vzgoje, drugi so/ste/smo pač bolj popustljivi in zagovorniki tega, da se otroke pač ne sili. Vsak pa pač ima svoje otroke doma in vsak pač doživlja vsak dan z njimi to, kar doživlja...tudi zaradi posledic vzgoje-takšne ali drugačne. Kar je nekomu ok, drugemu ni...
Ne silit otroka s hrano...Ok. Silit ga, tudi ok. Vsak ima zase prav.Pika.

clock-img

14.06.2007, 08:56

clock-img

Magi*

pencil-img

4856

picola1, saj se jaz čisto strinjam z napisanim. sem morala komentirat, tisto prej, ker je po takih postih običajno potem špetir. je pa res, da ima vsak svoj prav in prav je tako.

Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. Albert Einstein

clock-img

14.06.2007, 16:20

clock-img

piščanc

pencil-img

3674

IZVIRNO SPOROČILO: Mič RR

Eden od razlogov,ki ga vidim, je tudi cirkus, ki ga starši zganjamo okrog prehrane. Otrok vidi, da z nasprotovanjem hrani dobi veliko pozornosti in bolj kot izsiljuje, več je dobi.

jaz tudi mislim, da je prehranjevanje eden od načinov uveljavljanja svoje volje. če ne drugje, jo pa lahko tukaj.

bolj kot otrokom uveljavljamo svojo voljo in jih silimo v nekaj kar nočejo, bolj bodo trmasti pri hrani - to je tudi eden od začetkov anoreksije. Kako biti popoln, ubogati do pike, ampak v bistvu se pa znaš tako kontrolirati in upirati, da zanikaš svoje bistvo.

In okoli prehranjevaja delamo preveč panike, priznam tudi jaz. pri tjaši sem grozno komplicirala, da ja ne bo lačna, da dobi vse snovi itd. pa še tak karakter je bila, da sem ji lahko s prigovarjanjem to res vsilila. in imam rezultat, ni trmasta, je ubogljiva, ampak se zna upirati s hrano. žiga je drugačen. ima tak karakter da mu ne morem vsiliti nič, vsaj ne na lep način (niti balona druge barve user posted image ), ampak pri hrani je pa OK. če je lačen poje vse. ampak če noče, ga pa tudi ne pripravim do enega grižljaja.

zadnjič smo imeli sestanek v vrtcu - vzgojiteljica je pojamrala, da so vsi otroci (nad 3 leta) nekulturni pri jedi (packajo, se zmrdujejo) in naj starši temu namenimo več pozornosti.
ampak zakaj je ne ubogajo - zato ker je uvedla nekatere prijeme, ki otrokom niso všeč: vsi spat za vsaj 20 min (tudi 6-letniki), na sprehodu se ne smejo držati s prijatelji, ampak z mlajšimi/starejšimi, pri kosilu ne smejo prijatelji jest skupaj, pomemben je jutranji pozdrav in podzrav pri odhodu... in še in še.
v glavnem z novo pomočnico delata predvsem na kulturi in vzgoji, ne gledata pa na prijetne trenutke otrok v vrtcu. in otroci se jima 'maščujejo' takrat ko se lahko: pri kosilu, na sprehodu... in starši pri njuni vzgoji pač ne moremo narediti veliko, razen da jo opomnimo, da najbrž ona dela kaj narobe.

bolj kot kompliciraš s hrano, delaš klobučke iz breskev, kuhaš žnj kosil, bolj bo prehranjevanje zakomplicirano. skuhaj to kar ima rad in bo pojedel. bistvo pa je, da že v začetku ne kompliciraš. če nekdo je samo kurja bedrca in vroč pomfri, je bil deležen že veliko prehranjevalne panike.

zdaj moram pa samo še upoštevati, kar sem napisalauser posted image

iz malega zraste veliko

clock-img

14.06.2007, 16:38

clock-img

piščanc

pencil-img

3674

in po post festum prebranih odgovorih se delno strinjam z Zdenko Zalokar Oražem in z Mič

anoreksija je posledica konformnosti in upiranja s prehranjevanjem, ampak tako majhni otroci se še izoblikujejo. ni nujno, da izbirčnost v otroški dobi vodi tja, je pa podoben vzrok

in tudi to se strinjam, da je izbirčnost posledica neizgrajene osebnosti. vsaj pri na bi bilo tako. tjaša je konformna, upirati pa se je začela s hrano. ampak pomembno je, da otroka ne zadušiš s pravili, vzgojo in kulturnim obnašanjem.

se pa vsi učimo

iz malega zraste veliko

clock-img

14.06.2007, 23:36

clock-img

picola1

pencil-img

2009

Najbrž oziroma očitno je vzrokov več (za izbirčnost in za prehranske motnje)...Anoreksija je lahko tudi posledica psiholoških motenj, ki se samo kažejo navzven kot prehranjevalne motnje (se mi zdi, da je to celo najpogostejši razlog)...
Bi blo mogoče fajn kako dobro knjigo dobit na to temo, ker očitno vsi samo ugibamo kaj ja, kaj ne, zakaj, kdaj itd. Sicer se zavedam, da bi najbrž v vsaki knjigi na to temo dobili malo drugačen odgovor...ampak že ob samem branju se meni včasih porodi kaka ideja, o kateri pa prej sploh nisem razmišljala in se mi zdi fajn...(še posebej se mi zdi fajn kej prebrat, če že imaš otroka in potem to sprobaš in morda celo vidiš, da pa kej deluje...)

Sicer ne spada v to temo, sem se pa zdej, ko sem tole pisala, vseeno spomnila, da vas vpršam, koliko kaj berete na temo vzgoje otrok? A mislite, da je to brezveze in je potrebno vzgajat čimbolj po občutku ali mislite, da je to 'nujno potrebno'?

Imejte se lepo!user posted image

< Sporočilo je popravil picola1 -- 14.6.2007 23:40:21 >

clock-img

15.06.2007, 08:28

clock-img

Magi*

pencil-img

4856

IZVIRNO SPOROČILO: picola1

Sicer ne spada v to temo, sem se pa zdej, ko sem tole pisala, vseeno spomnila, da vas vpršam, koliko kaj berete na temo vzgoje otrok? A mislite, da je to brezveze in je potrebno vzgajat čimbolj po občutku ali mislite, da je to 'nujno potrebno'?

Imejte se lepo!user posted image

ko sem rodila, mi je oče podaril knjigo v katero je zapisal posvetilo: "knjigu čitaj, mat pitaj, a sebe slušaj".

(upam, da ne moti, ker je posvetilo v originaluuser posted image ). jaz se tega držim, ker mi je edino logčino.

Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. Albert Einstein

clock-img

15.06.2007, 08:54

clock-img

Enolla

pencil-img

900

Vztrajala bi do neke točke - nikakor pa nebi posiljevala. Mislim, da bi vztrajala, da poje-poskusi eno žlico, potem pa bi pojedel tisto kar ima rad. Naslednjič dve žlici, ipd. Če je že toliko star, da se odloči bi mu dala na izbiro, da pomaga sestaviti jedilnik - npr. ali naredim polento ali krompir. V kolikor je že toliko star pa bi ga mogoče pritegnila v kuhinjo k pripravi hrane - da bi pomagal kuhati. Nič kar bi bilo nevarnega - mogoče čiščenje zelenjave ali kaj pdb. tako, da sam vidi, da ne uporabljaš nekih čarovniških trikov ampak je kuhanje čisto normalen procesl. Ali je kateri od risanih junakov, ki jih spremlja vešč v kuhinji. Mogoče kateri od ninđa želvuser posted image , potem imaš en argument, da bo kot on.

clock-img

15.06.2007, 08:56

clock-img

Marogica

pencil-img

10594

IZVIRNO SPOROČILO: Enolla

Vztrajala bi do neke točke - nikakor pa nebi posiljevala.

To se mi zdi odličen stavek-kratko in jedernato opisano to, kar sem jaz dolgovezila v mojem postuuser posted image

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

clock-img

15.06.2007, 09:51

clock-img

Lenny

pencil-img

3241

ko sem rodila, mi je oče podaril knjigo v katero je zapisal posvetilo: "knjigu čitaj, mat pitaj, a sebe slušaj".

user posted image  user posted image  user posted image  Bravo za očeta!

clock-img

15.06.2007, 10:48

clock-img

mamuška

pencil-img

758

"knjigu čitaj, mat pitaj, a sebe slušaj".

Eden najboljših, kdajkoli slišanih nasvetov! Mogoče bi dodala "sebe i svoje djete".

Drugače pa, kolikor sem sploh knjig žvečila, je zame še vedno ena najboljših 40 in več let stara "Moj otrok, moja vsakdanja skrb". Preprosta in ultra uporabna knjiga iz konca 60-tih letih, vse ostalo pa sem bolj preletela, pri večini pa sem nekako prišla do zaključka, da so vse zelo teoretske in povsem nepraktične ali pa  je naš otrok tako izvenstandarden, da zanj večina ne ustreza. Že v nosečnosti sem ugotovila, da če se hočeš ravnat po revijah in knjigah, se ti bolj slabo piše. Ob uvajanju goste hrane se je ta ugotvitev samo še okrepila in milsim, da nekje od 6. mes dalje ne berem več kakih izrecno vzgojno naravnanih bukvic.

clock-img

15.06.2007, 19:43

clock-img

piščanc

pencil-img

3674

po petem letu (malo prej ali kasneje) se otroci tudi osamosvojijo - to pomeni, da začnejo gledati nase ločeno od mame. pred tem obdobjem se z njo poistovetijo in vse kar je dobro zanjo, je dobro tudi zanje.

ko pa začnejo gledati nase kot na posameznika se tudi začnejo upirati. takrat se pojavijo določene 'muhe' kot npr. skoz je jedla polento, zdaj se pa kar nekaj mula. pač začnejo uporabljati svoj okus. Je pa drugač za dečke in za deklice. deklice se lahko dlje poistovetijo z mamico (tudi do pubertete), ker bodo prevzele tudi njen spol. dečki pa morajo kmalu prevzeti očetov vzor in se ločiti od mame že takoj po končanem dojenčkastem obdobju (ojdipov in elektrin kompleks v antropologiji)

iz malega zraste veliko

clock-img

16.06.2007, 14:15

clock-img

Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: Magi*

Mi je všeč user posted image .

Samo namesto "mat" bi lahko rekli RR user posted image  user posted image . Časi se ipak spremnijajo user posted image  user posted image

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem