Ojla!
Joj, prav presenečena sem, da skoraj vsi dajete otroku sladkarije vsak dan! Če že samo pogledamo piramido zdrave prehrane (evo, tukaj je izpis iz te piramide o sladkarijah: Na samem vrhu piramide so maščobe, olja, slaščice. Sem sodijo denimo saolatni prelivi (dresingi) in olja, maslo, smetana, margarina, sladkorji, sladke pijače, bonboni in sladki prigrizki. Ta živila imajo veliko kalorično vrednost in le malo hranilnih snovi. UŽIVAJTE JIH REDKO.), ki se je očitno niti za silo ne drži niti 5% ljudi, kolikor vidim...
Kaj je za vas redko? Vsak dan?
Nekdo me je spraševal, kar se kave tiče (oziroma drugih škodljivih razvad)...Kava/cigareti/alkohol itd. so razvada. In zame osebno ni normalno, da se jih konzumira vsak dan. Vem, da je kava večini ljudem čisto normalna, celo večkrat na dan (a je potem zate tudi normalno, da otroci po vsakem obroku pojedo sladkarijo?)...vendar meni, ki je ne pijem, niti alkohola (oziroma redko), niti ne kadim, je vse to nedoumljivo...
Moje mneje je, da je 'potreba' po sladkem čisto priučena oz. pridobljena oz. s tem, ko otroku dajemo toliko sladkarij večkrat opravičujemo svoje razvade pred otroci in kupujemo njihovo ljubezen. Namesto sladkarij dajmo svojim otrokom raje sadje, suho sadje, razna semena in bio hrano. Naše telo je kot velika spominska kartica, s tem da vse, kar dajemo vase, se nekje tudi nalaga. Ko pa zbolimo pa pričakujemo, da bo medicina delala čudeže in prelagamo odgovornost na zdravnike, sami pa ne vidimo, da smo za svoje zdravje v največji meri odgovorni sami (pa ne samo s prehrano, ki pa je vseeno osnova, po moje)...
Ne vem no...pripravljena sem svojemu otroku dat sladkarije (pa še to po možnosti kake bio) največ trikrat (morda je dvakrat res premalo, ne vem...?) na teden, več pa res ne (ok, bodo tudi izjeme, da ne bo kdo zdej mislu, da sploh nisem fleksibilna)...
V bistvu pa itak vidim tudi v svoji okolici, da se midva s partnerjem prehranjujeva še najbolj zdravo in naju oba včasih malo postrani gledajo, še posebej ko se vsi bašejo s picami, sladkarijami, pijejo velike količine alkohola, jedo meso vsak dan, itd. In v bistvu sploh ne vem, zakaj sem presenečena, če je tako tudi na forumih (vključno s tem), ker je to itak normalna prehrana povprečnega Slovenca...
Vsak po svoje...
Upam, da se ni kdo počutil napadenega, ker to ni bil moj namen...
Imejte se lepo in hvala za vaša razmišljanja!