Ja, ziher je vsak otrok, ki malo stran pogleda, ko ga pogledaš v oči, avtist. Pa vsak, ki se ne uspe igrati pet minut samostojno, hiperaktiven. Pa vsak, ki se malo nagne nazaj, cerebralec.
Ah, ja... kasneje taki otroci seveda postanejo mavrični in indigo in lila pikčasti.
Bi tejle Narcisi privoščila enega takega zahtevnega otroka pa da vidimo kaj bi potem napisala!
Sicer pa, Lara, fajn nasvet ti je dala Seven in lepo je napisala tudi Gina. Njene nasvete bi najraje zbrala v kaki zbirki volumnov z naslovom Kako vzgajati. Bi bilo fajn, ko bi poiskala tudi kaj za nazaj, tudi pri "šolarjih", jaz večkrat kaj nazaj prebrskam.
Imamo pa tudi mi takega. S to razliko, da je tak že od rojstva. Edini nasvet je ta, da si zastavi svoje želje, ji to povej in na tem vztrajaj. In pika. Če ne uboga, sledi kazen.
Glede dejavnosti pa naj pove ali jih želi obiskovati ali ne. Če ne, potem je ne sili. Če pa ja, potem naj hodi.
Bi pa tole izkoristila še za eno vprašanje, predvsem Gini:
IZVIRNO SPOROČILO: Gina
Vedno so otroci to hoteli, vendar so v zgodovini bili tepeni ali zastrašeni in poniževani, če so si to upali. Dandanšnji smo kvečjemu jezni nanje za 5 minut, potem pa jih poskušamo razumeti. To prinese razliko v količini strahu, ki jo nek otrok čuti ali ne čuti. In ker večina otrok nima za kaj občutit strahu, pač delajo po svoje.
Kako je zdaj s tem zastraševanjem?
Že nekaj časa namreč dosledno uporabljam zastraševanje. Najprej je bil to policaj Pisk, ki bo prišel in piskal, v skrajnem primeru odpeljal v zapor k Dinu in Donu, odkar smo prišli s počitnic, kjer je imel priložnost vsak dan hoditi po tropskem gozdu, pa lev, ki je zelo hud, in bo rjovel in ugriznil ritko... če ne bo ubogal.
Ker je to velikokrat edini način, da me na hitro uboga in naredi to, kar ga prosim, in vellikokrat edini način, da mi ponoči ni potrebno vstati ob 3 zjutraj in biti z njim do jutra.
... ker bolj kot sem mama, bolj ugotavljam, da so razne "otrokom prijazne" psihološke zadevščine zelo neprijazne do staršev in vedno bolj dvomim v otroku "prijazno, nenasilno" vzgojo. Konec koncev so generacije gor rasle tradicionalno, in kar dobro preživele, sadovi vzgoje zadnjih desetih ali dvajsetih let pa so take cvetke, da večkrat ostanem brez besed.