IZVIRNO SPOROČILO: Mič
Zakaj ste tako zahtevni do svojega otroka?
Zakaj pa otrok ne bi smel odločati o tem, da lahko tuli?
Prilagajam se njej, že od rojstva.
Absolutno se strinjam z marogico in magi. Bi pa rada nekaj v zvezi s temi tremi stavki zgoraj....
Zahtevni se ti zdimo, ker ne prenašamo tuljenja?? Zahtevni se ti zdimo, ker ne prenašamo, da otrok počne vse, kar se mu zljubi, kadar je jezen? Jaz mislim, da tu pa nimamo problema me, ampak ti. Me ne bomo prenašale, da otrok počne vse, kar je večini ljudi popolnoma nesprejemljivo. Je pa res, da nekatere matere postanejo suženj svojemu otroku, od trenutka njegovega rojstva. Prav je, da otroka poslušaš, prav je, da si potrpežljiv, prav je, da mu razložiš, vendar privede do neslutenih posledic, kadar se v družinah dogaja nekaj takega, kot prišeš v tretjem stavku. Vendar to spet ne bo moj problem, ampak tvoj. Kot vidiš, boš morala tudi ti najprej doživeti posledico svoje vzgoje, da boš verjela besedi. Zdaj trenutno ti je naša beseda bla bla bla, al celo nekaj, s čimer se absolutno ne strinjaš. Pri otrocih je enako kot s tabo. Slišijo in jemljejo za bla bla bla, ali pa se ne strinjajo - iz tega razloga delajo po svoje (beri prevozijo rdeč semafor in doživijo življenjsko posledico, pa na kateremkoli področju pač). Če bi otrok npr. v šoli takole tulil vsakodnevno, kot se v praksi pri otrocih staršev, ki razmišljajo kot ti, v resnici dogaja, bi bil vsakodnevno deležen posledic. Pa ne le on, tudi ti z njim. Otrok postane nesprejet v družbi, med vrstniki in posledično nezadovoljen sam s sabo. Ker je tako navajen, da je vse po njegovo, ni sposoben sprejeti ničesar, kadar ni.
Sicer se pa strinjam tudi z ugotovitvijo, da niso vsi otroci enaki. Mojo deklico se sploh ni dalo drugače kot s posledico na posledico na posledico dobesedno vsak dan sproti učit, da smo dosegli nek nivo kulturnega vedenja. (Mogoče se tebi pač ne bi zdelo napačno, če bi ti otrok vsak dan sproti ure in ure tulil, cvilil, jokal, kričal, brcal, tepel, letal vtrgovini ko obseden, izsiljeval, ne upošteval pravil varnosti, tekel na cesto, zmerjal .....pa še ogromno tega, meni se je pa zdelo to nevarno in moteče). Pri ta malem ne vem, če je šel do zdaj 1x v sobo, vendar se njemu da vse dopovedat. Pa ti misliš, da je moja zasluga, ker se je enemu dalo dopovedat, drugemu pa ne??? Ha, ha, ....ampak tudi tvoja zasluga ni, da ti svojemu otroku lahko dopoveš, da to učinkuje. To je samo malo bolj preplašen in manj trmast otrok, prilagodljive sorte. Tak je prišel na svet, genetsko je tak. Nimaš vpliva na to, nikoli ne bo tako zelo predrzen. Aja, še to. Učila sem lani otroka, ki je karakterno tako zelo podoben moji deklici, vendar tako zelo počne še danes tako hude neumnosti, in to vsako minuto dneva, nikoli ne prenese, da ni v prvem planu in vse po njegovo in da se nihče z njim ne ukvarja popolnoma, da sem srečna, ker nisem falila totalno pri vzgoji, kljub temu, da se mi prej ni zdelo tako zelo zelo vidno. Takrat sem videla, kako zelo velik napredek smo naredili, kako zelo veliko lahko omiliš posledice, ki jih prinese permisivna vzgoja.
Vendar kot pravim- ti moraš tudi najprej okusit, preden boš verjela. Vsi smo glih.