eh, pa bom vseeno skopirala noter, kaj mi je kolegica napisala:
Nega problema! lahko ti prek interneta razložim samo se mi bolj fajn zdi če se o tem skupaj pogovarjamo. Ker se ti sproti pojavljajo vprašanja pa je lažje odgovoriti. Lahko bi se enkrat srečale nekje na kavici kaj praviš? Saj vseeno. Koliko bom vedela ti razložim. Imaš pa srečo da sva vsak iz druge vere tako da lahko izbiraš. Ne vem kako sta vidva in kako sta se vidva poročila - samo pri matičarju ali tudi cerkveno? Vsakem primeru je po mojem najboljše da daš krstiti v tisti veri kot sta vidva. Glede krsta pa mislim jaz takole: Boljše da vidva izpolnita dolžnosti do otroka, kot pa da čakata ko odraste in se sam odloči. V nekaterih primerih se tako dogaja kot si omenila pri tvojem bratu, to sem veliko slišala. Ponavadi nastopijo problemi pri cerkveni poroki ali že prej med sošolci, ker oni hodijo k veruku on pa ne ter se tako norčujejo. Jaz osebno bi mojo dolžnost opravila, kar pomen da otroka odpelješ k krstu, potlej sledi obhajilo in birma - vse to opravi do konca osnovne šole. Nato pa naj otrok dela kar hoče. Nikoli ne veš kaj bo delal. Kaj pa če ne narediš ali opraviš te stvari, kaj se bo zgodilo? Jaz mislim če otrok pade v situacijo ko bo mogoče hotel ali rabo te stvari in jih ni prej opravil se mu samo malo zakomplicira na ta način da vse to nadoknadi. a to ni lušno ko kot odrasel človek hodiš na predavanja k župniku in potlej z drugimi birmanci (otroci) greš k birmi. Predstavljaj si da te odraslega krstijo! no nevem jaz tega še nisem vidla, samo se mi zdi nenavadno. A slišala sem že. To je stvar posameznika in kako on gleda na te stvari.
To so samo moja mnenja, mogoče malo staro modne, pa kaj, kot sem rekla stvar posameznika. Da nadaljujem sam krst.
Seveda moraš prositi župnika. V Soboti kot vem opravljajo krst brez kake komlikacije tudi v Sobotah. Prinas je ponavadi v Nedeljo po maši. Odvisno od pogovora. Ponavadi zadnje čase delajo krst izven maše. Sam krst ne traja dolgo in poteka v vzdušju tudi župnik se kaj poheca. Za krst rabita botera ali botro, katera je opravila vse zakrament ( krst, obhajilo in birmo)- No naš župnik tak zahteva kak je v Soboti se pozanimaš ali ti že sam pove kakšen mora biti boter. Nato rabita svečo in belo oblačilo. Belo oblačilo pomeni da je beli robček ali včasih so uporabili belo bluzico, katero med krstom žu. položi na otroka. Samega dojenčka pravtako oblečejo v beli pajac ali punčke oblečejo še v belo oblekico.- ni nujno odvisno staršev. Dobiš jih v sposojevalnici. Svečo in ropček pa v crkveni knjigarni- krekova knjigarna nahaja se pri cerkvi. Sam krst je nekaj lepega in če ga že mislita opraviti ga opravi z družinskimi člani tako da so navzoči. Škoda da bi samo vidvi z babico šle, ko pa se veselite lahko skupaj. Krst je prinas začetek oz. prvo slavje v mladi družini , nato sledi sv. obhajilo, birma s tem otrok odraste in nato poroka ko odhaja po svoje.- zdaj že malo pretiravam oz. sem sentimetalna. No prinas gre po krstu družina na kosilo ali slavje nadaljujejo doma. Povabljeni so ponavadi tvoji in njegovi starši, bratje, sestre in boter z botro. Nekateri pa delajo večje cirkuse ali pa tudi sploh ne, kakor kdo želi.
glavno vsi se skupaj veselijo da je otrok opravil sv. krst.
Sveti krst iz cerkvenega vidika pomeni neke vrste očiščanje oz. da otrok postane čisto bitje in mu izvirni greh izbrišejo s pomočjo krsta ter dajo ime otroku.-NEVEM ČE SEM DOBRO RAZLOŽILA saj sama točno nevem.
V glavnem ni tak strašno kot sem mogoče napisala. Če pa rabiš pomoč ali če želiš k župniku ti lahko stojim ob strani ali te spremljam. Poveve da bi se zanimale ni pa treba točno že določiti datum. Za otroka pa je vseeno koliko je star. Nekteri radi dajo prej krstiti, ker če bi se kaj zgodilo da je otrok krščen.
Kot sem rekla odvisno od vsakega posameznika. Jaz bi- to je samo moje mnenje.
Pozabla sem sam potek krsta, ki sledi takole: Župnik nekaj moli ali bere z evangelij -- zdaj odvisno od župnika, v Švici je naš žu. dolgo in široku opravil krst pri Goretkini mali. Tu pa so po ure gotovi.---- No sledi vprašanje kaj želite, odgovorite sv. krst. Potlej vpraša kako bo otroku ime, spet odg. Viktorija. Nato se mi zdi da še sletijo krstne obljube, med tem se prižge sveča ki jo drži boter ali stariš, nato pa prekriža žu. s oljem ter polije z blagoslovljeno vodo. Na kar jo prekrižajo še boter in starši. V glavnem nekak tak točno več ne vem, a se ti ni treba bati ker te žu. spremlja in pomaga odgovarjati. Na koncu sledi blagoslov in konec ceremonije.
Tak upam da saj malo imaš predstave.
Poskusila bom odgovoriti na tvoja vprašanja:
1) Ime določita vidva in Viktorija je itak zelo cerkveno, se mi zdi. Naša je Žaklina in ime izhaja iz Jakoba. To sploh nismo vedeli. Ž. je pogledal posebno knjigo z imeni in nam tako razložo. To ni problem.
2) Nej je slabo ime samo katero boste klicali?
3) V luteranski samo vem da pridejo takoj po maši in poteka krst. To moram Boš. vprašati. Samo nerazumem zakaj hočeš da bo literanska, ko pa sta vidva papinca. Saj v Literanski imajo spet svoje pravila in pravtako komplicirajo z verukom in mašo kot pri nas.
Prestop se da verjetno, to po mojem ni problem samo da bosta sigurno nekaj mogla opraviti naprimer konformacijo karje bistvo nekevrste obhajilo in birma skupaj. Tako si jaz osebno razlagam. To se moreta pri literanskem pfarerju zanimati.
4) Mislim da nebi smeli komplicirati da vidva drugo razen krsta nimata. Edino pri botru bodo verjetno komplicirali.
5) Datum krsta si sigurno sam odločiš, seveda če tisto uro on nima kaj drugega. A to ni problem.
Za potek krsta bom Boš. vprašala.
Ti samo vprašaj samo da jaz tudi točno vse nevem veliko je odvisno od župnika.
TO JE TO. PA ŠE VEDNO NE VEM, KAJ NAJ NAREDIM.