Alergije na silikon ne testirajo, drmatologinja se mi je samo cinično nasmihala, ko sem ji opisala svoja opažanja. Pediater pa me je pomiril v smislu, da je marsikaj možno sploh pri alergikih. Poznam celo enega fantka (12 let), ki je alergičen na amoksicilin, ki je v amoksiklavu in hikoncilu, vendar samo v tekoči obliki, ker je takrat vezan z neko posebno snovjo. Kadar je v trdi obliki, beri tabletah, pa ni problem. Do tega je prišla mamica sam z opazovanjem.
Poizkusili smo en kup krem Lotriderm, Elidel, Elocom, Advantan v različnih koncentracijah in kombinacijah in še en kup v lekarni zmešanih kombinacij, da ne govorim o kremah kupljenih brez recepta. Prišli smo celo tako daleč, da sem imela predpisan vrstni red in količino krem, vendar ni nič pomagalo. Trenutno poizkušamo Avene TriXera+ za vlaženje in Elocom v akutnem stanju. Po mojih izkušnjah najbolj pomaga za kopanje Justov Deo intim (5 kapljic v vodo) in za vlaženje pa A-Derma Exomega mleko. Kadar je stanje akutno pa ju mažem s kremo iz hrastovega lubja, ki jo dela en zdravilec v Beogradu. Ta še najbolj pomaga, vendar je več kot pet dni zaporedoma ne smeš mazati, ker vsebuje kortikosteroide, sevada zanjo ne sme izvedeti uradna medicina. Ha ha
Po mojih izkušnjah se moraš do kombinacije krem dokopati sam. Dermatologi meni niso pomagali, sedaj hodimo na preglede na vsake tri mesece, vedno vzamejo vzorce kože in kri, dobimo tudi kup nasvetov kako in kaj, v resnici pa samo spremlajo, kako se z zadevo spopadamo. Včasih imam občutek, da neprostovoljno sodelujemo v zdravstveni raziskavi, oni pa samo čakajo, da mine 3 leta in potem rečejo, da je pač izvenelo. Glede na to, da sem v zadnjih letih obiskala dermatologa, alergologa, nevrologa, orl, razvojno, nevrofiziatra in še koga, moram reči, da sem dobila komaj kakšen koristen nasvet. Največkrat se do rešitve dokopljem sama, v pomoč pa mi je tudi pediater, star gospod z veliko izkušnjami, ki pravi, da smo mamice največji vir odgovorov, saj otroke najbolje poznamo.
Poizkusi vse kar ti kdo svetuje, pa boš verjetno sama našla rešitev.