cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

writing-img

karte ENA

clock-img

28.07.2008, 10:30

clock-img

ljiljana

pencil-img

113

Pozdravljeni,

moj moz je kupu Karte ENA in je navodila vrgel v smeti. No, prosnja, ce ima kdo navodila, ce mi jih lahko poslje ali kakorkoli posreduje. Hvala vnaprej in lep pozdrav.

< Sporočilo je popravil Katrin RR -- 28.7.2008 12:03:41 >

clock-img

28.07.2008, 10:37

clock-img

Volga

pencil-img

9346

Enka je igra s kartami za od 2 do 8 igralcev. Igro je leta 1971 iznašel Merle Robbins, medtem ko se je prepiral s svojim sinom glede pravil igre Crazy Eights. Zaradi tega je Enka zelo podobna omenjeni igri. Kljub temu, da je uradno domovanje igre Amerika, je njen uradni naziv Uno, kar v slovenščini prevajamo v Enka oziroma Karte ena.
Cilj igre
Cilj igre je, da se v najkrajšem možnem času znebimo vseh 6 kart, ki smo jih prejeli ob delitvi kart. Seveda je potrebno pri tem upoštevati določena pravila glede odlaganja kart.
Potek igre
Ob delitvi kart dobi vsak izmed igralcev 6 kart. Delilec vrže še eno karto na sredino. Ta karta določa, kakšno karto mora vreči prvi igralec. Igralec lahko nad karto, ki je na kupu, vrže samo karto, ki je enake barve (ali vsebuje enako barvo) ali vsebuje enako število. Včasih se zgodi, da ima igralec v rokah popolnoma enako karto, kot je zadnja na kupu kart, vendar ta igralec ni trenutno na vrsti. Karto lahko odloži, vendar mora to storiti pred igralcem, ki je takrat na vrsti. Temu pravimo prehitevanje. Z igro nadaljuje igralec, ki je na vrsti za igralcem, ki je prehiteval. Preden igralec odloži zadnjo karto, mora glasno reči ena. V primeru, da to pozabi, se ga kaznuje e eno dodatno karto.
Igralni komplet
Igralni komplet za igro je sestavljen iz 7 vrst kart:

    navadna karta:Ta vrsta kart je v igri najštevilčnejša (8*4*2=64). Lahko je obarvana s štirimi različnimi barvami (zeleno, modro, rumeno in rdečo) in številkami od 0 do 9.

    Karta stop:Stop je akcijska karta v igri in povzroči, da naslednji igralec ne sme vreči karte in se ga preskoči. V kompletu je 8 takih kart, ki se razlikujejo samo po barvi.

    Sprememba smeri:Ta karta služi spreminjanju smeri poteka igre. V kompletu je 8 takih kart, ki se razlikujejo samo po barvi.

    Vzemi 2:S to karto povzročimo, da mora naslednji igralec vzeti 2 karti, vendar ne sme vreči nobene. Poznamo dve vrsti te karte. Prva je takšna, da jo lahko odložimo na rdečo ali modro karto (nekateri kompleti poznajo le to vrsto karte vzemi dve), drugo pa lahko odložimo na rumeno ali zeleno karto. Igralec za igralcem, ki je moral vzeti 2 karti, lahko vrže karto barve, ki je narisana na karti. Teh kart je v kompletu 8.

    Sprememba barve:Ta karta omogoča spremembo barve karte, ki jo moramo vreči na kup. Tako lahko z njo nastavimo barvo, ki nam najbolje ustreza v nadaljevanju igre. V kompletu so 3 takšne karte.

    Vzemi 4:Karta je podobna karti vzemi 2. Razlika je le v tem, da je pri tej karti potrebno vzeti 4 karte.

    Vzemi 5:Ko igralec odloži to karto, morajo vsi ostali igralci vzeti 5 kart, ne da bi katero odložili. Z igro nadaljuje igralec, ki je odložil karto vzemi 5. V kompletu je samo 1 takšna karta.

clock-img

28.07.2008, 14:10

clock-img

ljiljana

pencil-img

113

NAJLEPSA HVALA, RES HVALA. LEP POZDRAV.

clock-img

28.07.2008, 14:12

clock-img

Volga

pencil-img

9346

IZVIRNO SPOROČILO: ljiljana

NAJLEPSA HVALA, RES HVALA. LEP POZDRAV.



Ni za kaj user posted image

clock-img

18.08.2011, 20:24

clock-img

bokisa93

pencil-img

1

pomoc,,,gde mogu da se kupe ena karte....ime prodavnice..inace krecem se od gorice do kopra, a ovako sam iz srbije...MOLIM DA KONTAKTIRATE NA MEJL 19bora93@hotmail.rs hvala

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem