IZVIRNO SPOROČILO: Ulla80
IZVIRNO SPOROČILO: Gina
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Če jima ne bo fajn z mano toliko, da bi se me kdaj pa kdaj želeli videt, potem je že nekaj narobe z našim odnosom.
IN kako boš to dosegla? Imaš ti to moč? Samo toliko, starševaska ljubezen in razumevanje in prizadevanje nista vedno dovolj. Kako boš imela to moč, naredit odnose ok?
to je v bistvu res. sam ne čist
ni čist tko, da nič ne moreš. jaz ne verjamem v to, da vsak dela v dobri veri da dela prav. jaz mislim da v sebi točno veš, da ne delaš prav, na sploh, ne samo v odnosu do otroka. kaj pa vem no, al pa sem samo optimist
Seveda ni res, da čisto nič ne moreš, marsikaj lahko, pri mnogih otrocih lahko ogromno, pri nekaterih drugih pa skoraj nič. Meni se zdi ulla, tako ko te berem, da resnično vidiš v praksi čisto preveč družbe, ki je po tvojem opisovanju zame osebno malo ali fejst gnila. V resnici sem jaz točno tako družbo doživljala v časih, ko sem bila majhna in še to ne tako zelo pogosto. Kar šokira me, kako strašansko je to v tebi, se mora resnično vsak dan opazit v tvojem okolju, da to tako izrazito vidiš. In posledično vidiš neko drugo skrajnost toliko bolj izrazito. Sama sem drugo skrajnost - biti izjemno ljubljen otrok - doživljala na svoji koži. Sem doživljala to tudi v bližnji okolici z meni zelo blizu ljudmi. In garantiram, da tudi ta skrajnost ne prinese posledično vedno dobrih odnosov. Pa četudi starš da resnično vse od sebe in je prepričan, da dela dobro. Pa tudi ni vedno tako, da starš ve, da dela narobe, pa da nudi napačne reči. Ja, bilo je tako nekdaj, veliko tega poznam in vem o čem pišeš. Tudi ta reč je možna, samo v mojem okolju ni pogosta. Tam kjer jaz živim in delujem, gredo skrajnosti v drugo smer - vendar sem o tem že pisala.
Seveda nimaš vsakega otroka na isti način rad, vendar imaš vsakega otroka lahko enako mnogo rad. Jaz imam vsakega mojega otroka neskončno rada, ni meje za opredelitev, kje se moja ljubezen sploh neha - ne glede na to, kakšen je kdo od mojih otrok in kaj rabi. Seveda pa enega otroka lažje razumeš in mu lažje nudiš reči, drugega pa malo težje in mu težje nudiš karkoli. Včasih se lahko trudiš do skrajnih meja svojega razumevanja, pa ne moreš dojeti, zakaj nekdo rabi kaj vem kaj, recimo dizajnersko cunjico. Pa mu morda kupiš kakšno, pa ne moreš dojeti, zakaj rabi 27 njih in mu jih niti ne moreš nuditi. Pa ti zameri do konca lajfa. Zdiš se mu omejen, k ne razumeš. POznam take primere v svoji bližini. Ali recimo lahko se trudiš razumeti zakaj otrok sebe poveličuje na način, da druge v drek tunka, ampak gotovo mu boš vedno znova razlagal, kako to ni ok. In nekaterih se nikdar ne prime. In tudi ko bo otrok odrastel, tega njegovega vedenja kot starš ne boš razumel, niti se ti ne bo zdelo, da bi moral najbrž. Otroku pa se bo zdelo, da ga kritiziraš, da mu cel lajf govoriš, kako je zanič ali pa te bo zaradi tega preziral, ko nimaš pojma o družbi, vsaj po njegovem. Ali če dam še en primer, če otrok bevska nate, tuli ali preklinja, ap tega ne odobravaš, pa mu zaradi tega dokler bo preklinjal ali tulil ne boš ustregel to in to in to, otrok pa ti bo to zameril do konca lajfa - tega gotovo ne boš kot starš obžaloval, ker veš, da si samo s tem prepčil, da se ni razvil v kroničnega psovalca in morda si mu prihranil kak izbit zob, da ga ni nekje na ulici zaradi tega nekdo pretepel. Ampak otrok te bo preziral zaradi tega, ker ni dobil vsega kar je hotel. Tudi pri njegovih 50. letih še kar. Otroci, ki imajo dovolj ljubezni, so pogosto razvajeni in zamerijo reči, ki se nerazvajenemu otroku ne zdijo zanič, slabe in jih razume. Tukaj pride do tiste razlike med mojim in tvojim mišljenjem, ko se ti zdi, da do tega skorajda ne more priti, če si trezen starš. Lahko pride vseeno, če mene vprašaš. In dopuščanje svobode v kakršnemkoli oziru ni, poudarjam NI merilo za to, koliko te bo otrok ljubil ali ti zameril ali odmeril ali karkoli že. Eni rabijo posesivno ljubezen, se jim zdi, da jih ne ljubiš, če jim ne vzameš vsega iz ramen, drugi ravno obratno menijo, da jih ne ljubiš, če jim ne dopuščaš totalne svobode, ker bodo vse "sami". Lahko daš otroku vso svobodo tega sveta, pa bo še vedno jezen nate... ker recimo ni imel dovolj materialnih reči ali zabave, ali ker je moral doma kaj naredit, ali ker ni bil carjevič Marko na prestolu, ampak samo car Marko veliki, ki je moral delati tudi domače naloge sam. Jap ulla, morda pa je tole odsev mojih izkušenj iz meni blizu družbe, ki točno tako povprečno mnogokrat reagira.
Povzetek vsega skup - če si malo ok in malo ne ok starš, si otrok pridobi vse sorte izkušenj, da postane moder, trezen in ljubeč človek. Če ima preveč trezno, ljubečo in prijazno vzgojo ali obratno preveč grobo vzgojo ali je celo deležen zanemarjanja ali poniževanja, ima oboje enak vpliv - zanič, zanič, zanič. Kar ne pomeni, da ne dobi otrok dovolj izkušenj v obeh smereh, da bi uspel kasneje v lajfu ločit, kaj je nekaj groznega in kaj ni, pa kaj je sočutje, varnost in kaj sploh je biti sočlovek, ter kako preživeti, ne da bi postal ali preobčutljiv, preveč ranjen ali preegocentričen ali preveč v katerokoli skranost že.