Mi smo nabavili zdaj źe tretjo torbo in to s koleščki.
Definitivno sem za koleščke. Imaš torbe s koleščki, ki so lahke in imaš težje. Tako kot navadne "plastične" torbe, ki kao stojijo pokonci in so prav tako težke naspram drugim lažjim torbam brez koleščkov.
Do šole imamo cca. 1km. Hodimo večinoma peš, s kolesom, pozimi z avtom. In ko ni avta in je ponedeljek in petek, in nesem drugošolcu torbo, mene boli hrbet in ramena od vse teže knjig. Saj bi jo lahko vlekli, res je, ampak se nam ponavadi mudi in smo tako hitrejši. Ker pa mali po šoli in zdaj v drugem, ko morajo del poti (naloga) v šolo hoditi sami, si pa res ne predstavljam, da bi moj otrok nesel torbo tako težko. Mali ima nekje 20 kil, torba pa malo manj.
Drugo leto (3. Razred) bo imel isto torbo in pri nas spodbujajo otroke, da sami hodijo v šolo in se učijo samostojnosti.
Mala gre letos v šolo in je tudi dobila torbo s koleščki. S tem, da je fajn, da se pri teh torbah pazi, da so koleščki kvalitetni in da fajn tekoče peljejo in da se torba ne obrača premetava medtem, ko jo otrok vleče.
Prehodim tudi dostikrat pot, po kateri hodijo šolarji in se mi večkrat deca prav smilijo, kako vlečejo torbe na hrbtu oz. so nagnjeni naprej, ker jih torbe vlečejo nazaj. In fajn mi je pogledati deco, ki vlečejo torbo po poti in se lahkotno poleg še drug z drugim menijo.
Ne razumem oz. ne vidim poante zakaj bi ortopedi imeli odklonilen odnos do torb s koleščki. Torbe, ki jih nosiš na hrbtu "krepijo" samo trebušne mišice in nikakor ne hrbtnih, ki so zanemarjene velikokrat. Prav tako vlečejo ramena naprej. Krepijo se torej samo ene mišice, hrbtna skupina pa ne. Za pravilno držo je potrebno enakomerno krepiti obe nasprotni si skupini mišic.
Ko otrok vleče torbo se res krepi samo en del telesa, seveda pa lahko vedno zamenja roko in krepi še drugega. Poleg tega se pa teža, ki jo premagujejo mišice z nošnjo torbe na hrbtu nikakor ne more primerjati s težo pri vleku torbe.
Druga fizika potem nastopi v višjih razredih, ko so torbe lažje in telo močnejše in že skoraj definirano oz. razvito.
< Sporočilo je popravil Paštetka -- 15.4.2013 18:41:17 >