za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
imam eno vprašanje, če je katera od foha toliko bolje,.. tako, imam dva otroka in odločbo o dopustu za leto 2014, dopust za otroke: - do 7 let= 2 dni - do 15 let = 1 dan Kdaj se začnejo šteti "leta", v tistem letu, ko dopolni ali šele potem, če je otrok rojen avgust ali september... se pravi a dobim letost 2 dni še dopusta, čeprav ima septembra 7 let ali ne več,...
31.03.2014, 17:56
Stanislava_
4004
Če vprašaš v kadrovski?
31.03.2014, 18:28
enea
2440
ne, rada bi se prej "zakonsko" pozanimala kako stvari tečejo,..
31.03.2014, 20:59
petea
5336
IZVIRNO SPOROČILO: enea
imam eno vprašanje, če je katera od foha toliko bolje,.. tako, imam dva otroka in odločbo o dopustu za leto 2014, dopust za otroke: - do 7 let= 2 dni - do 15 let = 1 dan Kdaj se začnejo šteti "leta", v tistem letu, ko dopolni ali šele potem, če je otrok rojen avgust ali september... se pravi a dobim letost 2 dni še dopusta, čeprav ima septembra 7 let ali ne več,...
12.Delavka ima otroka, ki bo v mesecu oktobru star 15 let, ali ji v letošnjem letu pripada en dan dodatnega dopusta?
Tretji odstavek 159. člena ZDR določa, da ima mati in delavec samohranilec pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta za vsakega otroka do dopolnjenega 15 let starosti, podobno določbo pa vsebuje tudi KPVIZ. Če ima delavka otroka, ki v tekočem letu dopolni 15 let starosti, ima ne glede na to v katerem mesecu bo otrok dopolnil 15 let, pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta. Enako velja za otroke do 7 leta, le da v takem primeru materam in očetom samohranilcem pripada še dodatni dan (skupno dva dneva).
analogno mora veljati za starostno mejo 7 let
31.03.2014, 21:23
enea
2440
petea hvala za odgovor,.. pred 5 leti to ni bilo tako, zato sprašujem, moja ta večja je rojena avgusta in so mi leta 2009 pripisali samo en dan dopusta z razlago da imam pravico samo 1 dan, zato ker bo otrok imel v tekočem letu 7 let,.. ni važno na mesec,..
31.03.2014, 21:29
Stanislava_
4004
Sem šla brat zakon, ki pravi:
(4) Delavec ima pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti
Razumem do vključno starosti 14 let. Torej, če je otrok letnik 1999, ti letos dopust ne pripada več?
31.03.2014, 21:32
petea
5336
IZVIRNO SPOROČILO: Stanislava_
Torej, če je otrok letnik 1999, ti letos dopust ne pripada več?
Ja, ti. Takšno je stališče pristojnega ministrstva. Glej povezavo v mojem zgornjem sporočilu.
31.03.2014, 21:34
Stanislava_
4004
Petea, nič mi ne odpre
31.03.2014, 21:42
liliana
10282
Petea, nič mi ne odpre
Skopiraj vprašanje v google, pa te vrže na stran ministrstva z vprašanji....
31.03.2014, 21:44
Stanislava_
4004
IZVIRNO SPOROČILO: petea
Torej, če je otrok letnik 1999, ti letos dopust ne pripada več?
Ja, ti. Takšno je stališče pristojnega ministrstva.
Interpreteacija velja za kolektivno pogodbo KVIP. Enea, preveri še, kako je v vaši kolektivni pogodbi.
drugače pa v google vtipkat: 'dodatni dan dopusta za otroka', pa poiskat stran ministrstva (meni jo pokaže drugo po vrsti)
31.03.2014, 21:46
liliana
10282
petea hvala za odgovor,.. pred 5 leti to ni bilo tako, zato sprašujem, moja ta večja je rojena avgusta in so mi leta 2009 pripisali samo en dan dopusta z razlago da imam pravico samo 1 dan, zato ker bo otrok imel v tekočem letu 7 let,.. ni važno na mesec,..
Saj tudi po odgovoru ministrstva ni važen mesec.....
Drugače pa v ZDR in v kolektivni pogodbi ni specificirano točno kako se to upošteva......zato se v takih primerih uporabijo mnenja pristojnih ministrstev.....če seveda obstajajo......
31.03.2014, 21:48
petea
5336
moj dragi je dobil sklep o dopustu pred dnevi - tudi za otroka, ki letos dopolni 7 let, ima priznana 2 dodatna dneva dopusta - torej gre za enak primer kot pri enei
31.03.2014, 21:48
liliana
10282
Interpreteacija velja za kolektivno pogodbo KVIP. Enea, preveri še, kako je v vaši kolektivni pogodbi.
Saj ji v kolektivni pogodbi piše, da ji pripadata 2 dneva za otroka do 7 let (ker so ji izdali tako odločbo)....ne piše pa v KP točno, kako se obračunavata dodatna 2 dneva tisto leto, ko otrok dopolni 7 let......
31.03.2014, 21:50
liliana
10282
moj dragi je dobil sklep o dopustu pred dnevi - tudi za otroka, ki letos dopolni 7 let, ima priznana 2 dodatna dneva dopusta - torej gre za enak primer kot pri enei
Mate pa fajn kolektivne pogodbe .....v "naši" namreč teh 2 dni ni.....
31.03.2014, 21:52
enea
2440
Glede na TOLE ( 12 točka) so meni po zakonu dali še en dan dopusta na otroka do 7 let,..
31.03.2014, 21:53
Stanislava_
4004
Lahko dobiš priznano več - glede na KP ali glede na statut firme..ali glede na interpretacije .
31.03.2014, 21:54
enea
2440
petea, a si ti brezposelna,.. ker namreč moj mož za obe skupaj dobi 2 dni, odkar je mala rojena,,.. se pravi za vsako po en dan
31.03.2014, 22:12
petea
5336
petea, a si ti brezposelna,..
nisem
enea, ne razumem več čisto sedaj: navajaš točko 12 iz one povezave zaradi dodatnega dneva zaradi samohranilstva. Jaz sem mislila, da ti in moj dragi spadata pod isto KP oz. pod KP s podobno ureditvijo - torej da vam (po novem?) za otroke do 7 leta priznavajo 2 dneva dopusta, četudi niste samohranilci?
Ali pa je moj dragi samohranilec, pa jaz tega ne vem?!?
IZVIRNO SPOROČILO: enea ker namreč moj mož za obe skupaj dobi 2 dni, odkar je mala rojena,,.. se pravi za vsako po en dan
Tako je v splošnem v skladu z zakonom - vsakemu od zaposlenih staršev se poveča št. dni dopusta za en dan po otroku. Torej, če sta zaposlena oba, oba dobita po en dan dopusta za vsakega otroka.
< Sporočilo je popravil petea -- 31.3.2014 22:21:13 >
31.03.2014, 22:21
enea
2440
IZVIRNO SPOROČILO: enea ker namreč moj mož za obe skupaj dobi 2 dni, odkar je mala rojena,,.. se pravi za vsako po en dan
Tako je v splošnem v skladu z zakonom - vsakemu od zaposlenih staršev se poveča št. dni dopusta za en dan po otroku. Torej, če sta zaposlena oba, oba dobita po en dan dopusta za vsakega otroka.
ne. jaz dobim 1 do 15 in 2 do 7let, moj pa za vsako po 1 dan pa še to, jaz delam v VIZ moj pa PRI d.o.o
31.03.2014, 22:23
enea
2440
nisem
enea, ne razumem več čisto sedaj: navajaš točko 12 iz one povezave zaradi dodatnega dneva zaradi samohranilstva. Jaz sem mislila, da ti in moj dragi spadata pod isto KP oz. pod KP s podobno ureditvijo - torej da vam (po novem?) za otroke do 7 leta priznavajo 2 dneva dopusta, četudi niste samohranilci?
ne ne tam je samo navedeno da imajo to pravico tudi samohranilci, tako jaz razumem
v četrtem postu si tudi ti citirala to točko
< Sporočilo je popravil enea -- 31.3.2014 22:26:14 >
31.03.2014, 22:31
liliana
10282
ne. jaz dobim 1 do 15 in 2 do 7let, moj pa za vsako po 1 dan pa še to, jaz delam v VIZ moj pa PRI d.o.o
Za tvojega verjetno velja druga kolektivna pogodba kot zate......jaz za svojo hčerko tudi dobim le 1 dan.....
31.03.2014, 22:32
liliana
10282
nisem
ne ne tam je samo navedeno da imajo to pravico tudi samohranilci, tako jaz razumem
v četrtem postu si tudi ti citirala to točko
Matr...vidim da imamo res super zakonodajo.....še pri tako enostavni stvari kot je dopust znamo zakomplicirati.......
31.03.2014, 22:40
petea
5336
sem sedaj šla pogledat KP za VIZ - čistopisa seveda nimate nikjer objavljenega:
- od l. 2011 v KP več nimate navedeno, da po dva dodatna dneva veljata samo za samohranilce, ampak za vse zaposlene z otroki do 7 leta starosti
tako da, ja, na tej osnovi si ti upravičena po KP do 2 x 2 dnevov za tvoja otroka, tvoj mož, ki mu dopust obračunavajo 'samo' po zakonu, pa do 2 x 1 dneva dodatnega dopusta za otroka
Jaz sem tisto 12. točko citirala zaradi razlage, kako se upošteva dodatni dopust v mejnem 15. letu, ti si pa mi odgovorila, da so ti po tisti razlagi pripadata 2 dneva, kar je v skladu z osnovnim zakonom, kadar ni KP z drugačnimi določili, namenjeno samo samohranilcem. Tam nekje sem se izgubila oz. mi ni bilo jasno, kam točno spadaš.
No, če ste prebile skozi tole mojo nočno kolobocijo zapisa in jo razumete, ste dobre.