cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

writing-img

dojenje

clock-img

11.05.2009, 18:25

clock-img

tinkara 2

pencil-img

31

Glede na to, da sem prvič noseča in si ne predstavljam, kako se počutiš, ko dojiš, me zanimajo vaše izkušnje. Ali te nič ne vzburja, tako kot pri seksu? Ali kaj boli? Ker želim dojiti, me zanima, če lahko kako utrdim bradavice. Zakaj nekatere mamice ne morejo dojiti?

Hvala vsem za odgovore.

clock-img

11.05.2009, 18:59

clock-img

TomTaylor

pencil-img

6915

Na internetu in v knjižnici je veliko literature, informacij o dojenju.

Ko sem bila prvič noseča tudi sama si prav tako kot ti nisem predstavljala kako dojenje občuti mati. Imela sem podobne pomisleke kot ti. Ko sem prvič pristavila svojega otroka k prsim nisem mogla verjeti očem, kako je moja dojenčica v trenutku instiktivno zahlastala proti dojki in bradavici, imela je močan sesalni refleks. Prvi dan vse lepo in prav, dojenje je steklo kot bi moralo, drugi dan pa so mi zaradi udrtih bradavic le te začele močno krvaveti. Bolelo me je kot hudič. Na mestu, ker je bila udolbinica sta zazijali rani. Bradavici sta se mi dobesedno razpolovili. Vsako pristavljanje je bilo hujše kot če bi mi npr. na živo trgali nohte...nepopisna bolečina...Vsaki 2 uri, ko sem pristavila dete k sebi sem si rekla "to je zadnjič, ne bom več dojila. Boli!"...pa sem vseeno vztrajala, saj sem mleko imela. In zavoljo mojega dojenčka. Potrpela sem in čez 14 dni sem začutila tisti pravi užitek dojenja. Nevidno povezanost matere in otroka. Povezanost v tolikšni meri, da ko vsakič ko je zajokala, četudi ni bila lačna, so se dojke napele in je začelo mleko samo od sebe curljati. Po svoje je bil ta "pojav" včasih celo moteč, saj se mi je to dogajalo tudi če so jokali drugi dojenčki (npr. v trgovskem centru...)...Dojenje je lepo doživetje.


_____________________________

Nihče vam ne more dati več, kot vam jaz lahko obljubim.

clock-img

11.05.2009, 19:04

clock-img

pondelak

pencil-img

1333

tako kot piše tomTaylor je imela tudi moja hčerka pol ure po porodu ko sem jo pristavila zelo močan sesalni refleks in je bradavico takoj zgrabila in začela vlečti.in dojenje je takoj steklo...tudi vsako naslednje dojenje je bilo super,le nekaj dni ko je začela vlečti je ful bolelo,ampak res samo na začetku prvih par potegov,ampak sem namazala z lanolinom pa je blo boljše...
nič ne vzburja...
tudi ko se moja hčerka joče mi mleko kar začne tečt...
dojim jo še zdaj in to so najlepši trenutki dneva...

< Sporočilo je popravil pondelak -- 11.5.2009 19:11:32 >


_____________________________

najlepše na svetu je biti mama...Tjaši...

clock-img

11.05.2009, 19:15

clock-img

Hope2

pencil-img

7572

Vzburjauser posted image ne vem zakaj bi me. Vsaj zame je eno seksualost s spolnim požželenjem in ččist nekaj drugega otrok, ki sesa tvoje mleko. V glavnem nikakor si ne predstavljam, da bi me kaj vzburjalo ob pogledu na otrošško glavico na moji jošškiuser posted image user posted image . Sicer pa prve dni itak boli ko satanuser posted image in mal dvomim, da bi sploh katero to vzburjalo, razen da je kak mazohistuser posted image .

Tudi jaz nisem mogla verjet, ko so mi otroka dali v porodni sobi k jošški, kako je v sekundi naššel bradaviččko in žže vlekel. Kasneje v sobi, pa sem ga kar v temi pristavila, kar isntiktivno sva oba vedela kako in kaj, ččeprav je za oba prvičč in nikoli videno. Je pa lepo, čče ima otrok moččan sesalni refleks, ker pol res nimata nobenih težžavuser posted image

Jaz nisem pokasirala nobene rane, nobene krvi.... sem si pa žže v noseččnosti mazala z lanolinom. Po porodu pa po vsakem podoju, non stop, nikoli niso bile suhe. Ene 2x so me malo skelele bradavice, takrat pa sme si dala obhladke gor. Ista firma kot od lanolina (se pa ne spomnim katera). Ful fajn obhladkiuser posted image . Boleččine so povsem ponehale pri ene 2 tednih.

Dojenje je dožživetje po svoje, so trenutki ko se topišš zraven (pogled na zadovoljnega otroččka, ki te šše božža s svojimi roččicami), so trenutki, ki te nasmejejo (ko otroka ob navalu mleka celega stušširašš), so trenutki, ki te spravijo v obup (pomanjkanje melka), so trenutki, ko se zjokašš (boleččine)..........







clock-img

12.05.2009, 00:37

clock-img

Brisani uporabnik

pencil-img

5637

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

clock-img

12.05.2009, 14:07

clock-img

kamilija

pencil-img

467

Dojenje in materinstvo iz srca od Ksenije Šoster Olmer je meni super knjiga . Meni je dala vse informacije, ki sem si jih želela.

clock-img

12.05.2009, 15:11

clock-img

pokica_

pencil-img

3265

IZVIRNO SPOROČILO: kamilija

Dojenje in materinstvo iz srca od Ksenije Šoster Olmer je meni super knjiga . Meni je dala vse informacije, ki sem si jih želela.



user posted image user posted image user posted image

_____________________________

Pa smo dočakali najino največjo srečo...sinka Aneja

clock-img

12.05.2009, 16:36

clock-img

simonakr

pencil-img

1668


IZVIRNO SPOROČILO: Hope2


Dojenje je dožživetje po svoje, so trenutki ko se topišš zraven (pogled na zadovoljnega otroččka, ki te šše božža s svojimi roččicami), so trenutki, ki te nasmejejo (ko otroka ob navalu mleka celega stušširašš), so trenutki, ki te spravijo v obup (pomanjkanje melka), so trenutki, ko se zjokašš (boleččine)..........





Točno tko kot je napisala Hope2! Je pa nekej najbolšega, ker si ti povezan za dojenčkom tko kot neben drug ne more bit!

Nekatere Utrjujejo bradavice tako da jih knajpajo in potem frotirajo z grobo brisačo - ne vem kolk kej deluje, nism sprobala. Na začetku ene par dni sm mela nastavek, pol sm pa brez njega, pa boli ko sam user posted image user posted image , ampak se navadiš in tudi bradavice se utrdijo!

_____________________________

"Nihče ni nikoli tako visok kot tedaj, ko poklekne k pomoči potrebnemu otroku."

RDEČI NOSKI

19.2.2009 se je rodil naš škorček Larisa

clock-img

12.05.2009, 22:36

clock-img

Anonimen

IZVIRNO SPOROČILO: kamilija

Dojenje in materinstvo iz srca od Ksenije Šoster Olmer je meni super knjiga . Meni je dala vse informacije, ki sem si jih želela.



Ja, res super knjiga. Ti da vedet, da dojenje ni kar tako, otroka pristaviš in je to to. Je spretnost, ki se jo je potrebno naučiti, mama in otrok. Enim steče takoj, drugi se malo matrajo, tretji malo več, eni pa preveč (ni vredno prevelikega psihičnega pritiska). Pa kako mleko nastaja, kakšne so lahko težave, kako se jih rešuje,...

Je pa tako, če steče, je to nekaj najlepšega, ko te otroček s tistimi bistrimi očki pogleda in te pogladi po koži, ne znam opisati, kakšen občutek je to ... ena sama čista, nedolžna ljubezen.

Ženske smo si med seboj različne in tudi otročki so si. Eni imajo velik sesalni refleks, drugi manjšega, pri tretjih se razvije šele čez nekaj tednov,...
Pri enih mamah dojenje steče takoj in polno, pri drugih samo delno, ene se zelo trudijo, pa mleka ni in ni, kljub zdravilom za sproščanje mleka. Tudi pri živalih je isto, ene imajo veliko mleka, ene ne. Kako bo, ne moreš vedet vnaprej.  
Ni pa dojenje samo oziroma uspešnost pri dojenju dokaz dobre mame. Tudi z dodajanjem s(m)o vsi gor zrasli user posted image .

< Sporočilo je popravil Ankica -- 12.5.2009 22:38:07 >

clock-img

03.06.2009, 19:18

clock-img

Ksantipa77

pencil-img

230

Zmote in resnice o dojenju

1.zmota: Mati takoj po porodu nima mleka

Narava ni naredila napake, kot mnogi napačno menijo. Naredila je dragoceno snov, ki je na voljo takoj po porodu-mlezivo oz. kolostrum, rumenkasto tekočino, ki je ne more izmeriti tehtnica. Če porod poteka brez posebnosti in je otrok odziven, zmore aktivno in pogosto sesati, mlezivo pa mu zadošča prve tri do štiri dni. Če prve dni slišite:"Gospa, saj vi sploh nimate mleka!"podvomite v znanje te osebe in poiščite strokovno pomoč. Dojenje se vzpostavlja 4-6 tednov, vsaj toliko časa imamo na voljo, da tvorbo mleka vzpostavimo. Celo pri ženskah, ki se jim morda dojke niso dobro razvile, prve dni še ne moremo vedeti, ali bo dojenje vsaj deloma mogoče.

Vir: Ringarajin Vodnik po nosečnosti

Prelistaj Ringarajin Vodnik po nosečnosti - v njem lahko najdeš veliko koristnih informacij in nasvetov

clock-img

03.06.2009, 21:09

clock-img

roberta

pencil-img

503

IZVIRNO SPOROČILO: tinkara 2

Glede na to, da sem prvič noseča in si ne predstavljam, kako se počutiš, ko dojiš, me zanimajo vaše izkušnje. Ali te nič ne vzburja, tako kot pri seksu?

to je čist drugače, ker je na prsih otrok. prvič je pa res mau hecno, ker kar naekrat imaš prisesana ustka gor na prsih (običajno kmalu po porodu) in samo čutiš, kako nekdo cmoka gor :) 

Ali kaj boli? 

na začetku boli, ker bradavice niso navajene nenehne uporabe. potem pa se to samo uredi. malo se potrpi, skrbi za pravilno pristavljanje (usta široko odprta in prisesana čez večji del kolobarja, ob tem ni nič cmokanja, ampak le rahel stisk) in steče samo od sebe. dojenje ni nobena znanost. v današnjih časih se samo dela iz nje znanost. sicer ne vem točno zakaj, ker je to res nekaj nabolj naravnega na tem svetu, ampak resno, če boš ti to vzela kot nekaj normalnega, potem bo vse skupaj normalno.

Ker želim dojiti, me zanima, če lahko kako utrdim bradavice.

ne vem, če je kak način, da to narediš. hm... morda, če bi jih stiskala s prsi in jih rahlo drgnila med prsti po par minut vsake dve uri. ampak dejansko ne vem, zakaj, bi to počela, če to potem itak dojenčke naredi zate. in kot sem rekla, seveda so dojke občutljive na začetku, boli lahko tudi kar zelo (jaz sem pri drugem otroku kak teden kar jokala od bolečine - ker ni in ni hotel pravilno zagrabiti in je bradavice zvečil in ne sesal - potem sem ga dala dol in še enkat gor in tako naprej, čez kak teden ali dva pa se je samo uredilo), ampak to je res prehodne narave in običajno po kakih dveh tednih bolečin ni več.

Zakaj nekatere mamice ne morejo dojiti?
jaz mislim, da je več ali manj vse bolj v glavi (z izjemami seveda). le majhen je procent žensk, ki dejansko ne morejo dojiti (bolezni itd), večina, recimo da je procent vsaj 90 % (pa mislim, da bi moral biti celo višji, če se prav spomnim iz literature), pa bi lahko dojila brez težav. in to polno in to vsaj prvih nekaj mesecev (vsaj 4 mesece). če pa imaš glede tega kake pomisleke, npr. da ti dojenje zaradi nekega razloga ni všeč, da ti je zoprno, da je otrok zelo vezan nate (dojenje poteka nekje na 2-3 ure, kasneje na 4 ure), ali ti je zoprno dojit ponoči (čeprav moraš tudi steklenično pripravljat ponoči, da ne omenjam raznih sterilizacij), če ne vem imaš kake predstave o tem, da je to "primitivno", prezahtevno ali karkoli že, če je parterju zoprno, če ti je zoprno dojit pred drugimi (saj nisi skos doma in je treba dojit tudi drugje - po obiskih, parkih, na parkirišču, plaži itd), pa nastanejo težave in prej ali slej začneš "dodajati". ker je to danes razmermo dostopno in relativno preprosto. je pa pri dojenju tudi to, da moramo biti mame malce potrpežljive. telo ustvarja mleko, ampak ne vedno in ob vsakem času v idealnem razmerju. včasih ga je manj (otroka pač večkrat podojimo, da telo dobi podatek, naj ga začne več proizvajati), včasih ga je preveč (pa si ga malo, če nam tehnika gre, iztisnemo) in komaj čakamo, da bo otrok lačen, da malo poje, včasih ga je ravno prav. v začektu, je to sploh en kaos. tako, da sam ne obupat. mleka je skoraj zagotovo dovolj.

če povzamem: ko otrok joka, da daj na prsi. in to je vsa filozofija.

aja, še o filingu. meni je krasno dojit. no, seveda so tudi tu "up and downs-i" in ni vse vedno tako čudovito. ti tudi že presede imet otroka skos na prsih, pa potem ga odvajat od dojenja, pa ponoči se radi zbujajo, da malo popijejo, pa to... ampak ti minusi zbledijo od občutji vezi, ki jo tako ustvariš z otrokom in ki je res ena čudovita stvar. ko se prisesa nate, te drži z ročicami, te pogleda hvaležno v oči, te nežno poboža po vratu... takrat res čutiš hvaležnost za dar materinstva. po mojem mnenju, je preko dojenja ta dar najbolj izrazit. vsaj jaz ga tako občutim. in mi je res žal za tiste mamice, ki tega, kljub želji, ne morejo doživljati. zato kar pogumno in samozavestno, pa bo.  

clock-img

04.06.2009, 19:44

clock-img

Ksantipa77

pencil-img

230

 2.zmota: Nekateri dojenčki so po porodu leni 

Dojenčki so lahko včasih po prezgodnjem porodu, carskem rezu, epiduralni analgeziji, težkem ali induciranem porodu in zaradi drugih vzrokov preutrujeni in imajo težave s prilagajanjem na svet zunaj maternice. Šibko sesajo, preveč spijo, bruhajo plodovnico, postanejo zlatenični,…Zdrav in aktiven novorojenček sesa vsaj 8-krat oz. bolje 10-do 12-krat v 24 urah in aktivno požira mleko 15-20 minut na vsaki dojki. Ne verjemite, da je vaš dojenček len-to je znak, da ima morda težave! Krivično je, kadar so matere zaspančkov okregane, »da so otroka stradale«. Potrebna je trezna presoja, uporaba tehnik zbujanja in spodbujanja, včasih dohranjevanje. Zaspanček potrebuje umirjeno mamico, ki mu bo pomagala, da se bo naučil dobro dojiti.

Vir: Ringarajin Vodnik po nosečnosti

Prelistaj Ringarajin Vodnik po nosečnosti - v njem lahko najdeš veliko koristnih informacij in nasvetov


< Sporočilo je popravil Ksantipa77 -- 4.6.2009 19:45:12 >

clock-img

05.06.2009, 16:22

clock-img

Taddy78

pencil-img

1983

Uf, to vprašanje pa je malo težko...vzburja user posted image  tisto ki to vzburja bi morala prvo iti h kakemu psihiatru...

Sicer sem dojila samo tri tedne, pa še to so bile same muke na začetku, saj ni šlo brez nastavka...je pa res en nepopisen občutek povezanosti z otrokom.
No omenila bi še to, da imam ful občutljive bradavice (pa tako male ko so user posted image ) in niti mojemu ne pustim da bi kaj cuzal. Zato me je bilo res strah kaj bo pri dojenju in je to res nekaj čisto drugega.

Zakaj nekatere ne moremo dojiti? Ene bodo rekle da zato ker se nismo dovolj trudile, jaz pa sem imela probleme s količino. Samo en obrok je bil zanj zadovoljiv, pri ostalih sem morala vedno dodajat. Potem pa je še začel polivat in smo ostali samo na adaptiranem mleku...

clock-img

05.06.2009, 18:09

clock-img

Ksantipa77

pencil-img

230

3. zmota: Dojenček, ki ga je potrebno dohranjevati, mora dobit stekleničko   V našem okolju velja za samoumevno, da bodo dojenčki, ki slabo sesajo na dojki, potrebovali stekleničko. To ne drži. Materam ne povedo, da steklenička ni najprimernejša za dohranjevanje, temveč korak v smeri sesalne zmede in odstavljanja od dojke. Če bo mati uporabila lonček, brizgo, kapalko, cevko ali žličko, torej dohranjevala brez uporabe umetnih bradavic, je zelo verjetno, da bo, ko bo zmogel, otrok sprejel dojko brez večjih težav. Pri uporabi stekleničke je verjetneje, da bo dojko začel odklanjati in se dojenja morda ne bo naučil.
Vir: Ringarajin Vodnik po nosečnosti

Prelistaj Ringarajin Vodnik po nosečnosti - v njem lahko najdeš veliko koristnih informacij in nasvetov


clock-img

06.06.2009, 20:32

clock-img

Ksantipa77

pencil-img

230

4.zmota: Dojenček, ki se nenehno doji, potrebuje dodatek

Večina novorojenčkov se doji pogosto, v prvih tednih tudi nenehno, z manjšimi ali daljšimi premori. Dojenje ni le hranjenje, je nadomestna popkovnica. Zadovoljuje potrebe po sesanju, tolažbi, bližini, toplini in varnosti, ki so enakovredne potrebi po hranjenju. Mamica se mora vedno prepričati, ali otrok dobiva dovolj mleka: da dovolj časa aktivno sesa in požira, ima zdrav videz in napeto kožo, raste, napreduje, je dejaven. Mati naj prešteje polulane (najmanj pet v 24 urah) in pokakane pleničke (pve 3-4 dni črnikasti mekonij, nato do 6. tedna vsaj dve dobro pokakani plenički na dan). Če otrok pridobiva v prvih treh mesecih najmanj 450 g na mesec oz. vsaj 110-115 g na teden od najnižje teže, dodatka ne potrebuje. Če napreduje minimalno, naj mati poišče pomoč, da bi dojenje še izboljšala.

Vir: Ringarajin Vodnik po nosečnosti

Prelistaj Ringarajin Vodnik po nosečnosti - v njem lahko najdeš veliko koristnih informacij in nasvetov

< Sporočilo je popravil Ksantipa77 -- 6.6.2009 20:33:35 >

clock-img

07.06.2009, 16:17

clock-img

Ksantipa77

pencil-img

230

5. zmota: Dojenček potrebuje dojenje na tri ure  

To je ena največjih zmot, zaradi katere se prenekatero dojenje prezgodaj konča. Razmiki na tri ure so primerni za težje prebavljivo prilagojeno mleko. Materino mleko se prebavi že v uri do uri in pol, želodčki so majhni in neraztegljivi. Materino mleko je odvajalno in ne povzroča vnetij prebavil. Večina dojenčkov se bo slabše dojila, če se bodo dojili le na tri ure (razen, če si tak urnik postavi otrok sam in dobro napreduje). Materam največkrat ne povedo, da dojenčki sesajo v skupkih, ne pa urejenih razmikih. Imajo obdobja nenehnega sesanja ali več zaporednih podojev, kar lahko s presledki traja več ur. Nato običajno sledijo obdobja, ko so manj aktivni.

Vir: Ringarajin Vodnik po nosečnosti

Prelistaj Ringarajin Vodnik po nosečnosti - v njem lahko najdeš veliko koristnih informacij in nasvetov

clock-img

08.06.2009, 19:22

clock-img

Ksantipa77

pencil-img

230

6. zmota: Počakati je treba, da se dojki napolnita  

Mnogokrat matere mislijo, da se morajo dojke napolniti. Dojki nista posodici, da bi se mleko moralo natekati. Mleko se nenehno tvori. Tudi, ko se otrok doji, se mleko sprošča v valovih, ki jih mati zazna kot izcejalni refleks. Če otrok potrebuje dodaten podoj, mu dojenje lahko vedno ponudimo, četudi smo pravkar dojili. Matere, ki nimajo napetih dojk in se jim mleko ne izceja, lahko normalno dojijo. Ob dojenju na otrokovo pobudo oz. pogostem sesanju se mleko tvori hitreje, kot če mleko »hranimo« za naslednji podoj oz. čakamo, da se dojki napolnita. Telo namreč neporabljeno mleko, ki preveč pritiska, razgrajuje nazaj v telo in tvorbo upočasni.

Vir: Ringarajin Vodnik po nosečnosti

Prelistaj Ringarajin Vodnik po nosečnosti - v njem lahko najdeš veliko koristnih informacij in nasvetov

< Sporočilo je popravil Ksantipa77 -- 8.6.2009 19:23:04 >

clock-img

08.06.2009, 23:27

clock-img

wintertime

pencil-img

32

Sem ena tistih srečnic katerim je dojenje takoj steklo, dovolj mleka, nič bolečin, dojenček ki rad je. Meni je dojenje nekaj najlepšega.

Zagotovo pa to ni nekaj kar bi me vzurjalo, mene bolj uspava user posted image .

clock-img

09.06.2009, 19:40

clock-img

Ksantipa77

pencil-img

230

7.zmota: Dojke je treba po podojih še črpati, da se popolnoma izpraznijo 

Nekatere matere izgubljajo čas s črpanjem dojk po podojih. Taka praksa je nepotrebna, saj je aktiven dojenček najboljša »črpalka«. Če otrok dobro polni pleničke, ima primerno število podojev, aktivno požira mleko in vidno napreduje, dojke sam uspešno prazni. Črpanje po podojih je smiselno samo takrat, ko ima otrok težave in iz dojk ne more sam dobiti dovolj mleka ali če je dojka prenapeta in podoj ni mogoč. Mati naj iztisne toliko mleka, da ji odleže.

Vir: Ringarajin Vodnik po nosečnosti

Prelistaj Ringarajin Vodnik po nosečnosti - v njem lahko najdeš veliko koristnih informacij in nasvetov 


< Sporočilo je popravil Ksantipa77 -- 9.6.2009 19:41:11 >

clock-img

10.06.2009, 19:42

clock-img

Ksantipa77

pencil-img

230

8. zmota: Mati lahko s črpalko preveri, koliko je mleka   Črpalka ni pokazatelj uspešnosti dojenja ali ponudbe mleka. Črpanje je priučena veščina. Ker se mleko nenehno tvori, načrpana količina nima pomembne informativne vrednosti. Dobro prisesan in aktiven otrok povleče več mleka kot črpalka. Nekatere mamice ne načrpajo nič, pa dobro dojijo. Količina načrpanega mleka je odvisna tudi od tega, kdaj in koliko časa se je dojenček nazadnje dojil, od kakovosti črpalke, vztrajnosti, časa, materinih moči po porodu.
Vir: Ringarajin Vodnik po nosečnosti

Prelistaj Ringarajin Vodnik po nosečnosti - v njem lahko najdeš veliko koristnih informacij in nasvetov

clock-img

11.06.2009, 19:27

clock-img

Ksantipa77

pencil-img

230

9. zmota: Mati naj s stekleničko preveri, ali je dojenček še lačen
  Drugi zavajujoč je preizkus s stekleničko. Mamice pogosto dobijo nasvet, naj otroku po podoju ponudijo dodatek, da bodo videle, ali je še lačen. Nasvet temelji na pahljači zmotnih prepričanj (da mora otrok do konca napolniti želodček, da sesa zgolj zaradi lakote,...). Dojenček lahko odklanja stekleničko, čeprav ne napreduje dovolj. Po drugi strani dojenček, ki ima na primer prebavne težave, za tolažbo sprejme tudi stekleničko. Ker mleko priteka, lahko popije več, kot smo pričakovali. Mati, ki preizkus s stekleničko jemlje resno, bo šokirana. Vedno preverimo znake, ali dojenček dobiva dovolj mleka (točka 4), saj popita steklenička dodatka ničesar ne pove o uspešnosti dojenja.

Vir: Ringarajin Vodnik po nosečnosti

Prelistaj Ringarajin Vodnik po nosečnosti - v njem lahko najdeš veliko koristnih informacij in nasvetov

clock-img

12.06.2009, 19:03

clock-img

Ksantipa77

pencil-img

230

10. zmota: S tehtanjem pred podojem in po njem lahko ugotovimo uspešnost dojenja
Ta preizkus je lahko v določeni situaciji koristen. Če na primer pri zaspančku v prvih dneh ugotovimo, da popije zelo malo mleka ali nič (kar moramo meriti večkrat), vemo, da otrok potrebuje boljše pristavljanje, spodbujanje, dohranjevanje. Tehtanje kot merjenje obrokov pa je neprimerno. Dojenje ni združljivo z logiko obrokov. Dobro dojen otrok lahko sesa večkrat po malo in tudi podoji so lahko različni. Spet se vračamo k preverjanju znakov v točki 4. Večji kot je dojenček,  več zmede povzroča tehtanje po podojih. Merodajno tehtanje je enkrat na teden. Mnoge matere, ki so morale otroka tehtati po podojih, so tehtnico zaznavale kot giljotino, niso se mogle sprostiti in mleko se je slabše sproščalo.
Vir: Ringarajin Vodnik po nosečnosti

Prelistaj Ringarajin Vodnik po nosečnosti - v njem lahko najdeš veliko koristnih informacij in nasvetov

clock-img

13.06.2009, 22:35

clock-img

Ksantipa77

pencil-img

230

Mnogi dojenčki v Sloveniji prehitro in po nepotrebnem ostanejo brez materinega mleka. Matere so prizadete, saj pričakujejo, da je dojenje naravno in da bodo zmogle. Mati v stiski potrebuje razumevanje in potrditev, da se je trudila, kadar dojenja res ni mogoče vzpostaviti. Žalostno pa je, da že čez čas ugotovi, da je bila prikrajšana za ustrezno pomoč in je dobila lažne nasvete, ki so zakrivili težave.

Vir: Ringarajin Vodnik po nosečnosti

Prelistaj Ringarajin Vodnik po nosečnosti - v njem lahko najdeš veliko koristnih informacij in nasvetov

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem