writing-img

delilniki za merjenje toplote na radiatorjih

clock-img

10.08.2011, 12:28

clock-img

ruby19

pencil-img

146

Zdravo! Pri nas bodo konec tega meseca pričeli z montažo delilnikov, pa me zanima, če je res da se nič ne prišpara s tem, da so računi še skoraj višji, poleg tega pa imaš to napravo za daljinsko odčitavanje na vsakem radiatorju in seva kar naprej (baje je problem predvsem v spalnicah in otroških sobah, kjer naj bi bile ponoči izklopljeni vsi povzročitelji elektrosmoga).

clock-img

10.08.2011, 12:35

clock-img

Katy78

pencil-img

3275

Pri nas so jih montirali zunaj na hodniku, se pravi jih nimamo na radiatorjih. Ko so začeli obračunavati, smo imeli res nekaj mesecev zelo nizke račune, plačaš fiksni del (vzdrževanje sistema ipd.) in pa variabilni del (dejanska poraba). Mi smo plačevali zelo malo, ker je stanovanje toplo in imamo radiatorje skoraj vse zaprte ali pa na minimum. No, potem so ugotovili, da to ne bo šlo in zdaj plačujemo pavšal, konec leta pa sledi poračun, tako kot pri elektriki. Mi sicer vedno dobimo par deset evrov vrnjeno vendar dobro vem, da če bi obračunavali dejansko porabo vsak mesec, bi plačala veliko veliko manj kot pa zdaj, ko dobim pri poračunu 20 ali 30 EUR nazaj.

clock-img

10.08.2011, 12:45

clock-img

ruby19

pencil-img

146

Katy78, kako je pa to možno, da so merilci le na hodniku? Pri nas so rekli, da morajo biti na vsakem radiatorju posebej. Katero znamko merilnikov pa imate?

clock-img

10.08.2011, 13:08

clock-img

ajataja

pencil-img

1672

Ampak merilci morajo bit po zakonu v vsakem stanovanju do oktobra letos,če tega nimate te lahko doleti tudi kazenuser posted image ,če imate namontirane na hodniku spet ne odčitavajo vsakega stanovanja posebej ,ampak se spet deli skupna poraba,kar se po novem ne bo smelo več.

clock-img

10.08.2011, 13:22

clock-img

Katy78

pencil-img

3275

Ne vem, zakaj so na hodniku - vsako stanovanje ima na hodniku v steno vzidano omarico in potem so notro števci. Je pa blok novogradnja, mogoče so cevi drugače speljane ali kaj jaz vem zakaj niso na vsakem radiatorju. Ne vem, s tem se je in se še bo, če bo treba, ukvarjal upravnik.

clock-img

10.08.2011, 13:27

clock-img

pikica*

pencil-img

2050

Ni potrebno, da so delilniki V stanovanju. Pomembno je, da se poraba meri ločeno za vsako stanovanje. Pri nas je prav tako ta števec namontiran na hodniku, ampak ima vsako stanovanje svojega. Če to ni možno, se  pač da koliremtre na vsak radiator. 

clock-img

10.08.2011, 14:39

clock-img

end1

pencil-img

1598

Odvisno je kako potekajo cevi, če so iz enega v drugo stanovanje, vertikalno, mora bit merilnik na radiatorju, če pa gre cev v  stanovanje in pol po prostorih pa je lahko spredaj.

Kolk bomo pršparal? Skadinavske drževe, ki imajo to že več let, pravijo, da se v dveh letih investicija povrne, tam nekje do 25 %. Upam, da bo boljše in manjša cena, ker sedaj imamo zaprte 3 od 5 radiatorjev in je kljub temu, da niso pozimi odprti od 21-22 stopinj.

Za prehodna obdobja imamo pa klimo. 

clock-img

10.08.2011, 14:41

clock-img

emma83

pencil-img

635

Montaža delilnikov je odvisna od tega kako potekajo cevi v stavbi, v starejših blokih so cevi vertikalno in je potrebno na vsak radiator postaviti delilnik, v novejših so ponavadi cevi za ogrevanje pripeljane do vhoda v stanovanje in se delilniki postavijo na vhod oziroma v hodnik.

Pri nas so jih postavili 2 leti nazaj in je stanje porazno, za 50 m2 ogrevalne površine smo letos dobili 170€ poračuna, s tem, da je mesečna akontacija znašala okoli 70€. Imamo 3 radiatorje, 1 je konstantno zaprt, v spalnici in dnevni se temperatura regulira po potrebi. Glede na znesek poračuna so nam akontacijo za naslednjo ogrevalno sezono dvignili na 100€. Meni se zdi to ful preveč za ogrevanje v bloku, na letni ravni smo samo za ogrevanje zagonili okoli 800€. Narediti pa ne moremo nič, ker upravnik pravi, da je to tako in konec. Pravijo pa, da nam bodo zamenjali fasado na bloku in je možno, da se bodo stroški potem znižali, če bo izolacija narejena tako kot je treba. Jaz sem v glavnem ful razočarana.


clock-img

10.08.2011, 14:44

clock-img

emma83

pencil-img

635

Evo me je end1 prehitela z razlago postavitve. user posted image

clock-img

10.08.2011, 16:58

clock-img

Naja31

pencil-img

5653

Pri nas smo jih namontirali lansko jesen, nimamo jih na vsakem radiatorju, ampak pred vhodom v stanovanje in to zimo nismo plačevali nič bistveno več ali manj za ogrevanje.
Sem pa ravno včeraj brala v Dnevniku, da so deliliniki, ki se namestijo na vsak radiator precej slaba rešitev, ker merijo porabo  na osnovi razlike med temperaturo zraka in temperaturo vode v raidatorju, ter da zelo zlahka pride do napak, ker sistemi ogrevanja niso uravnoteženi. Da je, ob vgradnji delilnikov, obvezno potrebno uravnotežiti sistem ogrevanja, kar seveda dodatno stane. Pa da se pojavlja cel kup nestrokovnih podjetij, ki se zdaj s tem ukvarjajo ker so videli priložnost za zaslužek.

Merilniki, ki so pred vhodom v stanovanje, so boljša rešitev, samo to ni mogoče povsod vgraditi.

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem