tudi midva imava težave z hrbtenico in kljub temu, da je pohištvo moj poklic, imam sam težave najti primerno vzmetnico. Zaradi mrtvenja rok sem šel tudi nekam, kjer so se hvalili, da ti svetujejo, kaj je zate primerno in imajo za to kiropraktika, da to ugotovi, pa so me nategnili kolikor sem dolg in širok. Prodali so mi le najdražji model, "primernost" pa so ugotovili iz navade tabele: kolikor vagaš takšna postelja. Mrtvenje pa se mi je le še poslabšalo, da sem sredi noči telovadil po stanovanju, ker zaradi bolečin nisem mogel spati. Potem pa sem bil na morju v neki stari hiši, kjer sem spal na kupu mehkih vzmetnic, kot v viseči mreži, a glej čudo roke mi pa niso mrtvele. Tako sem spoznal, da si mora vsakdo najti vzmetnico primerno njegovemu lastnemu zdravstvenemu stanju. Enemu odgovarja trdo ležišče, drugi pa lahko funkcionira le na mehkejšem. Zato tudi strankam ne izbiram ležišča, ker si ga mora pogruntat vsakdo sam. Da pa ugotoviš, kaj ti odgovarja, pa je zelo primerna napihljiva blazina, ki jo napihneš enkrat bolj, drugič manj in nekako začutiš, kaj sploh iskati. Zelo primerne so tudi vzmetnice z napihnjenim jedrom. Zraven imaš priklopljen kompresor in si lahko po potrebi spreminjaš trdoto, izgled in občutek pa je podoben, kot običajna vzmetnica. Slabost pa je cena. Osnovni model zakonskega formata z dvema jedroma je nekako od 650 eur dalje. So pa tisti, ki jih imajo z njimi zelo zadovoljni. Če koga zanima, naj pove bom poiskal naslov. Vodne postelje so sicer oh in sploh dobre, vendar poleg gromozanske cene sta še dve zelo veliki pomanjkljivosti: velika teža ( sam je ne moreš premaknit, ti jo morajo prit iz servisa izčrpat vodo in pol nafilat, da ne tvegaš nepotrebnih okvar) in da mora biti grelec ves čas priklopljen na elektriko, da ti termostatsko uravnava temperaturo vode na 24 stopinj celzija, kar pomeni, da če imaš posteljo v toplejšem delu stanovanja ( mansarda, južna stran ipd.) se ti zrak v prostoru poleti ogreje tudi višje, kar ima za posledico nastajanje kondenza na postelji in posledično plesnenje ter občutek vlažnosti. Rešitev? Klima, kar pomeni dodatne stroške in tveganja za zdravje. Je tud že kakšna moja stranka vrgla vodno posteljo ven in prešaltala na navadno vzmetnico. Poleg tega so tudi raziskave pokazale, da kakovosten latofleks v kombinaciji z kakovostno prilagodljivo vzmetnico nudi skoraj takšno prilagajanje telesu, kot vodna postelja ( revija Les, nekaj let nazaj).
Da zaključim: bodi pozorna in poišči kakovosten latofleks, eni so precej gibljivi in imajo v ramenskem delu še posebej velik hod s posebnimi vodili. Če ne sodiš ravno med trlice, je takšen zelo priporočljiv. Na vrh pa blazino primerne trdote za tvoje zdravstvene potrebe ( kot že rečeno, enim odgovarja trše, drugim mehkeje, idealno pa je, da se prilagodi po telesu in omogoča ravnost hrbtenice- ko ležiš gor hrbtno, ne sme biti občutka luknje pod hrbtenico, ampak ti jo mora blazina podpirat). In ne nazadnje, zelo pomembna je vzglavna blazina. Najti moraš primerno visoko svoji širini ramen in anatomsko oblikovano. Tu pa so blazine iz lateksa vrjetno edina rešitev ( npr. pri HItexu stane nekje med 40 in 60 eur za kos. so pa tudi drugi ponudniki), nikakor pa ne veljajo puhaste in podobno, so premehke in ne podpiralo glave dovolj. Sam sem strankam pred časom dobavil nekaj vzmetnic iz tovarne Nova oprema v Slovenj gradcu. Nihče me še ni ozmerjal, da so zanič, vendar ne vem kako je sedaj s proizvodnjo, ker so se nekaj menjavali lastniki. Če te zanima lahko malo poizvem.
Skratka razmisli kaj zmoreš in kaj ti bi odgovarjalo. Malo denarja malo muzike, včasih pa dobiš tudi za veliko denarja malo muzike, še posebej na tem področju.
Firasto
< Sporočilo je popravil Sita -- 19.8.2006 10:40:58 >