IZVIRNO SPOROČILO: trmica
Tudi mi imamo nedonošenčka, rojenega 2.meseca prezgodaj, sedaj je strar korigirano 6 mesecev. Sicer ne vem v kateri porodnišnici si bila, ampak malo mi je čudno, da te niso podučili handlinga . To so osnove, že pri zdravemu otroku, kaj šele nedonešenčku. Mi smo bili 1.mesec na intenzivni v LJ in predno sem ga začela jaz "rihtat" (previjanje, hranjenje), sem dobila od fizioterapevtke lekcije pravilnih prijemov, prej ga sploh nisem imela v rokah (pestovanje in kengurujčkanje je tukaj izvzeto).
Hodimo na nevrofizioterapijo v povprečju 1x na 10 dni ... če je to premalo ne vem ... ni fizioterapevtka nikoli omenila, da bi bilo fino še kaj več ... Moramo pač tudi doma delati. Se mi pa zdi, da ko ti enkrat pridejo te vaje in celoten handling v kri, vse gibe delaš podzavestno (npr. jaz pri dvigovanju sploh ne pomislim več, da je treba z boka, pač avtomatsko to naredim ... ker drugače pač ne znam).
Jaz lahko samo rečem, da je zanami težko obdobje, vendar sem izjemno hvaležna vsem v porodnišnici LJ na EINT , na pa tudi na oddelku je bilo ok . Najbrž res nas mamice nedonošenčkov drugače obravnavajo.
hja...nisem bila v Lj porodnišnici, ampak na drugem koncu Slovenije, in ne, niso nas naučili handlinga z nedonošenčkom... še umivanje in previjanje so na tak hiter način pokazale, da sploh nisi utegnil vsega videti, če si katerokoli kaj vprašal, je vsaka dala drugačen odgovor... razočarana sem tudi glede dojenja, ker si nobena ni vzela dovolj časa, da bi pri tem pomagala... vsaka je svetovala drugače... glede hranjenja po steklenički je bilo isto, vsaka ga je hranila na svoj način, vsaka je dajala drugačne nasvete kdaj ga hraniti... tako da sem imela ogromno težav s tem in sem na koncu tudi veliko jokala, ker sem imela občutek, da res nič ne znam in da sem slaba mami svojemu sončku... za krvavitev smo izvedeli tudi šele ful kasneje.
skratka, v naši porodnišnici ni bilo nobene fizioterapevtke... mogoče pa to zato, ker naš kljub prezgodnjemu rojstvu takrat ni potreboval intezivne (razen zaradi zlatenice)? kljub temu se mi zdi, da bi nam lahko kaj več pokazali
pa saj gre na boljše... na zadnji terapiji je bil pohvaljen, da je lepo napredoval, sicer se še rad zvija v eno stran, ampak se ne upira več tako zelo novim prijemom... telovadbo pa tako delamo skozi igro... počasi, pa bo... zdaj bomo meli 2x na teden terapijo po priporočilu same fizioterapevtke.
bomo že porihtali našega sončka!