cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

writing-img

Za vse učiteljice, posebno tiste, ki učite slovenščino

clock-img

15.02.2006, 21:27

clock-img

Anonimen

Naletela sem na en problem. Upam, da je tukaj kdo, ki uči slovenščino.

V šoli se učimo, da pridevnik vedno stoji ob samostalniku. Kaj pa v takem primeru: Otrok je veselo skočil. Zame bi bila beseda veselo tudi pridevnik, vendar ne pojasnuje samostalnika ampak glagol (kako je skočil). Kaj je v tem primeru beseda veselo?

Hvala za pomoč.

clock-img

15.02.2006, 21:32

clock-img

Anonimen

Otrok je veselo skočil.

S kako? se sprašujemo po prislovu. Po pridevniku pa se sprašujemo s kakšen, kateri, čigav.

Ta veselo je torej prislov.

clock-img

15.02.2006, 21:48

clock-img

Anonimen

O, joj, jaz budala. Tako sem že padla v to razmišljanje, da sem čisto avtomatsko mislila, da je to tudi pridevnik. Zdaj mi je pa čisto logično.

Hvala ti za pomoč.

clock-img

16.02.2006, 07:47

clock-img

darjatimci

pencil-img

1828

Ali ni to prislovno določilo načina?

clock-img

16.02.2006, 08:15

clock-img

naniplus4

pencil-img

164

Darjatimci pazite na razliko med besednimi vrstami in stavčnimi členi. Prislovna določila so tisto drugo, prislovi pa tako kot samostalniki, glagoli, pridevniki ... besedne vrste. Imajo pa lahko v stavku funkcijo prislovnega določila.

clock-img

16.02.2006, 09:51

clock-img

darjatimci

pencil-img

1828

Hvala za opozorilo.

clock-img

16.02.2006, 14:36

clock-img

Anonimen

Sem vedela, da je še en primer, pa se ga niserm mogla spomniti.

Večrat smuča v Kranjski Gori.

Kaj je beseda večkrat? Tukaj spet določa glagol, vprašamo se kolikokrat. Vprašalnica koliko pa velja tudi za pridevnik? A to potem je pridevnik ali je spet kakšen prislov?

clock-img

16.02.2006, 22:25

clock-img

nejcko

pencil-img

6556

Tudi v tem primeru gre a prislov, po katerem se sprašujemo Kolikokrat? (večkrat).

clock-img

17.02.2006, 10:10

clock-img

naniplus4

pencil-img

164

Ena trotlziher razlaga za razliko med pridevnikom in prislovom je ta, da pridevnik pridenemo k samostalnikom, prislov pa prislonimo k glagolom user posted image

clock-img

17.02.2006, 20:45

clock-img

Anonimen

Ma ja. Saj to sem imela tudi sama ves čas v glavi, pa mi je šla ena potem pamet solit, da je pa to tudi pridevnik. Za drugi primer sva se zapeli. Potem pa bolj ko razmišljaš, slabše je in jaz na koncu res že nisem vedela, a sem jaz čisto butasta ali je kaj drugega narobe.

Hvala punce, vsem.

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem