Ja, mi smo imeli podobne težave. Začelo se je pred parimi meseci, prej dve leti ni bilo nobenega problema. Torej na stranišče je začel hodit pri dveh in pol, težave s kakanjem v hlače so se začele pa približno pri dobrih štirih letih. In je kar trajalo in trajalo ... vmes je bilo obdobje, ko je bilo v redu, pa se je kmalu spet začelo. Sem bila tudi že besna, saj toliko dreka nisem prevalala po rokah, ko je bil dojenček. Daleč od tega. Izgledalo je pa to tako, da par dni ni šel kakat, potem pa izgleda ni več mogel zadržćati in je cel dan po malo (ali po veliko) spuščal v hlače. Če mu nisem tudi kdaj po štirikrat na dan prala drek iz hlač! Nisem vedela, kaj naj naredim, zato sem večinoma ignorirala ali rekla, da ni nič hudega, da pa naj gre na stranišče. Spraševala sem ga, ZAKAJ se pokaka v hlače, pa mi ni vedel povedati. Rekel je pač tisto, kar sem mu jaz sugerirala. Npr. da ga zaboli trebušček, pa ne more tako hitro priti do starnišča. Ali pa da se v vrtcu igrajo in se boji, da mu bo medtem, ko gre na stranišče, kdo vzel igračo. Ampak to so bile vse moje besede ob vprašanjih, zakaj, ki jih je potem ponavljal. Mož je parkrat tudi popenil in ga skoraj zabrisal v banjo, tako da sem bila prepričana, da otrok zanalašč nikakor ne počne tega, ker si ne bi več upal, tudi če na začetku bi. Oziroma ne zanalašlč, ta je prehuda, da se mu pač ne bi ljubilo iti na stranišče.
In kako smo rešili zadevo?
Spomnila sem se, da sem brala, da so psihologi v podobnih primerih mamicam svetovali nagrajevanje. Torej sva se s Tiborjem zmenila, da bova vsakič, ko bo kakal na stranišče, na list papirja, ki sva ga nalepila na omaro, narisala zvezdico. In ko bo imel pet zvezdic, bova šla kupit avto.
In v treh dneh je šel petkrat kakat na stranišče ...
Od takrat naprej ne kaka več v hlače, ampak še naprej nabira zvezdice. No, zdaj že nalepke lepiva. Prišel je do dveh avtomobilčkov, kako bo dalje, ne vem. Zaenkrat deluje.
Poskusi. Ker resnično menda bolj vžge nagrajevanje kot kaznovanje.
Veliko uspeha želim.