IZVIRNO SPOROČILO: samado
Torej, stvar je taka: za vpis na fakulteto potrebuješ maturo (mi smo imeli zaključni izpit) ali zaključeno srednjo vzgojiteljsko ali zdravstveno šolo. Se pravi, nimam nič od tega. Ali delat prekvalifikacijo srednje šole in potem na faks ali narediti maturitetni tečaj in iti na faks? Obstaja sicer še enoletni poklicni tečaj za vzgojitelja, ampak to verjetno ne pride v poštev za nadaljnje šolanje. Bistveno vprašanje (prosim za odgovor punce, ki so to študirale): glede na to, da ne znam ne drsat ne smučat in še nikoli nisem igrala na noben inštrument, ali imam sploh kakšno možnost se vpisat in "uspeti" na vzgojiteljski, ali je bolje, da že sedaj lepo pozabim na vse skupaj?
Jaz sem se po gimnaziji , najprej preko študentskega servisa, zaposlila v vrtcu. Ko sem ugotovila da je to delo zame (čeprav sem prej vedno mislila, da ni šans, da bi delala z mulčki), sem naredila poklicni tečaj, s katerim sem se potem vpisala na izredni študij predšolske vzgoje. Tako da ne vem, od kje info, da poklicni tečaj ne pride v poštev z nadaljnje šolanje.
Imam pa en (resen) predlog: glede na mojo izkušnjo in pa na izkušnje s praktikantkami v našem vrtcu, ti iskreno svetujem, da če le imaš možnost, da se najprej v tem delu preizkusiš. Če bi te npr. vzeli v kakšnem vrtcu (verjetno bi mogla pristati na brezplačno delo), da boš sploh videla ali je to delo zate. Če pogledam sebe, sem celo življenje govorila, da jaz nikakor ne bi mogla delat v vrtcu ali šoli in sem se videla bolj v kaki pisarni. No pa je potem naključje naneslo, da sem poskusila v vrtcu in ugotovila, da se v tem delu "najdem". Sem bila pa ravno pred kratkim mentorica eni od študent na obvezni praksi, ki mi je na začetku zatrjevala, kako ima rada otroke, kako si resnično želi delati v tem poklicu ... Po enem tednu dela v vrtcu pa je ugotovila, da zadeva le ni taka kot si je predstavljala in je študij in misel na delo v vrtcu opustila. Pa nisem bila neka grozna mentorica, ki bi ji grenila prakso, pa tudi zanjo lahko rečem, da je čisto dobro delala z otroki. Ampak žal moram poudariti, da samo veselje do dela z otroki žal ni dovolj. In je škoda dati več tisoč evrov za študij, **** ur presedeti za knjigami in pri izdelovanju materialov, na koncu pa ugotoviti, da to delo ni zate.
Upam da ne boš tega posta vzela, kot da te hočem odvrniti od tega poklica, želim samo, da bi se predtem prepričala, ali je to res tisto, kar bi rada počela nadaljnjih 30 let.... Jaz sem se na srečo našlo v tem poklicu, uživam s krasno skupino otrok ki letos (na mojo žalost) odhajajo v šolo...in že vidim da bodo konec leta tekle solzice (vsaj z moje strani :) ). Je pa v tem poklicu ogromno dela, ki ni neposredo povezano z otroki...tudi mi moramo zadostiti birokraciji, vsem možnim inšpekcijam...