Meni do praktičnih izkušenj še malo manjka, ampak nekako v glavi imam stvari porihtane tako, da okoli novega člana (ali članice) ne bomo zganjali pretirangea pompa v stilu "wauuu, kakšen dogodek!", pa darilca levo in desno - meni se zdi, da je to nekako povsem naraven dogodek, sicer velik, ampak naraven. Jaz nimam navade dajat darilc za obisk pri zobarju, pa obisk pri zdravniku, pa prvo plombo pa kaj vem, ob čem se še vse danes po modi daje darila. Eno veliko darilo je novorojenček sam, obiskovalce pa bom sama opozorila, naj se najprej posvetijo prvorojencu. Tako ogromnokrat sem namreč doživljala, ko vsi pridejo gledat "dojenčka", medtem ko starejši otrok kot nek nebodigatreba, postopa nekje v ozadju, nato pa tista štručka dobi darilo, on pa nič. Če nočeš, moraš ratat ljubosumen, sploh če imaš 2, 3, 4,5 let, pa tudi če je kakšno več, je povsem razumljivo. Pa večjega bom čimmanj pošiljala od doma, kot to gledam pri prijateljicah, večinoma mora od doma večji, ker je pač "velik", ker mama obeh (kao) ne zmore. Ali gre v vrtec ali k starim staršem, medtem ko se "štručka" lahko carta pri mamici. Temu se bom čimbolj skušala izognit. Pri sestrični sem imela zdaj dober primer, ko sta se projekta "dojenček" lotila z vsem pompom, pa novorojenka je prinesla darilo bratcu, pa bratec novorojenki, pa en kup razlaganja otroku, ki 3/4 stvari ni dojel, hkrati pa je prvi dan, ko je mamica prišla domov s sestrico, moral za ves dan k stari mami, da bosta mamica in dojenček imela mir. Tako je šlo nadaljne 3 ali 4 mesece, dokler ni starejši popolnoma zablokiral. Nobeno darilo ni več pomagalo, ko pa je šel dan za dnem, teden za tednom za 10 ur in več do doma, da ima "mamica mir" - tega prej pač ni bilo. Začeli so se problemi s kakanjem, z neutolažljivim jokom, agresivnostjo - pa še takrat so precej časa rabili, da so si dali dopovedat, da to ni normalno, da en otrok drugega od doma "prežene". Temu se bom skušala izognit, vse ostalo pa s čimmanj kompliciranja.
Itak pa iz izkušnje že vem, da se poje največ zarečenega kruha, zato bom dala času čas