Jaz pa mislim, da smo starši pozabljamo, da če je otrok doma ( ne hodi v vrtec) in smo z njim praktično cel dan ima dovolj časa, da se nauči tako pesmic in črk, kot hišnih opravil in skrbi zase, pa mu še vedno ostane 2 uri lovljenja s prijateljem po dvorišču. Preveč gledamo s strani zaposlenih. Prideš domov ob 4h. Imaš tiste tri ure z otrokom na dan. Med tem časom je treba seveda še skuhajt pa po hiši kaj nardit. V ta čas se seveda ne da stlačit vsega.
Podpis.
ko si cel dan z malimi, je čas za marsikaj, sploh ker se ti ni treba ničemur prilagajat, nobenih urnikov, šole, službe, itd. Če jih imaš samo (pozno) popoldne, je časa bistveno manj, pa še izbirat ga ne moreš... nam se pozna že letos, da končavata ob 15h, ne pa ob 12h-13h. Pa ni taka razlika in ob petkih ju še vedno vzamem ob 12h. Ampak se jima pozna, da pogrešata naša pohajkovanja...
Mufasa, pelji tamalo na razne predstave, ki imajo zraven še ustvarjalne delavnice in jo tam pusti pri miru, da se sama zmeni z drugimi otroki. Pa na kako telovadbo jo lahko vpišeš. Ali pa montesori in waldorfski vrtci vem, da imajo popoldanske urice za otroke, ki ne obiskujejo vrtca. Pa igrišče je zakon;). Sicer pa si učiteljice 1. razreda očitno res najbolj želijo to, da so otroci samostjoni, kar je logično, samo meni je bilo logično, da pri teh letih tudi so... mislim, da si znajo obrisat ritko, da si znajo zavezat čevlje, pa take... To veretno že zna, če je stara že 5 let... Črka pa to niso problem, pri tamali jih še niso niti začeli jemat (je zdaj v 1.;). Če se bo hotela naučit brat, se bo itak sama (bo prišla vprašat za kako črko, to odgovoriš, ampak sicer to nekateri otroci bolj samoiniciativno delajo) in je ne boš mogel ustavit, če pa nima nekega veselja, je pa ne silit.
rija, moji so bili v teh časih rojeni;). Mali nič ne manjka, čeprav zadnje leto pred šolo ni hodila v vrtec in antisocializacijo bi jim res težko očital:D. Res pa je bila že od nekdaj zelo samostojna in potrpežljiva, nikoli ni imela problemov s tem, da mora kdaj malo počakat, da pride na vrsto (prednost, če imaš več otrok).
Kar se igrišč tiče: ne vem, kako je pri vas, ampak
predšolski otroci so tukaj še vedno zunaj. Samo
ne smeš it na igrišča ob hišah, ampak na tista ob blokih (vsaj take so moje izkušnje iz Lj.) In
ob 12h ni nikogar, ker vse babice, ki pazijo otroke, takrat kuhajo kosilo.
Najboljši čas je okoli 14h, takrat so otroci zunaj, ker takrat mame na porodniških glih vse zrihtajo in pridejo ven, da ujamejo še malo sončka, pa celo kaka babica se omehča, vsi starši, ki zgodaj končajo, to izkoristijo in peljejo male ven, še kak vrtec pride po spanju otrok, itd... Skratka - se splača naštudirat urnik igrišča, če imaš edinčka doma:).
Šolskih otrok pa res ne vidiš več in to se mi zdi škoda. Vendar je logično: če prideš po otroka ob 16h, kar veliko staršev pride, ker sicer težko stlačih 8 ur delavnika nekam, potem je prvič že kmalu temno in drugič je treba doma še skuhat, kaj pospravit in otroci morajo naredit nalogo, nekateri je imajo veliko...
Sama sem hvaležna R. učiteljici prvih dveh let, da jih je šparala in je imela mala krasni dve leti, ko se je ogromno potikala po naravi namesto da je prečepela za zvezeki. Hkrati sem hvaležna tej, ki jih ima zdaj, da jih bolj tera, da bodo hitro spisali in prišli pripravljeni v 4. r. Ne moreš imet vsega, oboje pa ima pluse. potem so pa še izvenšolske dejavnosti: glasbena šola, telovadbe, itd... In res ne ostane več nič... Punci imata letos dejavnosti do 15h, 3-4x/teden, pa ena z lahkoto folga, druga pa je zmatrana, ker ima še precej naloge in smo pač eno dejavnost skenslali. Saj bojo še dolgo šolarji in bojo lahko poskusili marsikaj, ni treba, da vse v enem letu:).
Sama vsako jesen tuhtam, kako naredit naravo možno čez pozno jesen/zimo. Spomladi/poleti ni problem: dan je dolg, toplo je, vzameš podlago in hrano in otroci pojejo in napišejo nalogo na igrišču/dvorišču/gozdu/parku... In je super. Zdaj je pa malo mraz za zunaj sedet pa pisat. Poješ še, je pa fajn, da je toplo, ker te sicer zazebe, če je vse, kar poješ, okoliške temperature (zdaj je ok, samo pride hladnejše vreme;). In potem ves čas nosit s sabo termovke se mi tudi vedno ne da, sploh ker ne uporabljamo več vozička, na katerega sem lahko vse navesila:D. Za pisat nalogo zunaj pa če ni res krasno sonce, res ni več, večina parkov, naše dvorišče, gozd,... je pa vse v senci in tam je mraz, če sediš na miru.
Se toplo priporočam za ideje za hladne dni! Ne kaj delat, to mam ideje, samo kako to stlačit v tisti čas, pa da ostane še za nalogo (prej sem lahko skombinirala - naloga zunaj, pa manj je je bilo)...
PS: v razredu od tavečje je imela daleč največje probleme z vstopom v šolo punčka, ki je hodila ves čas v vrtec, že prvi dan ji je bilo grozno težko in se ni mogla ločit od mamice. Pa je v razredu kar nekaj takih, ki prej niso bili v vrtcu, pa niso meli problemov. Tako da ni pravila, da bi zato morala imet težave.
Težave bo imela, če ji boste v vsem ustregli, to bi jih imela pa tudi v vrtcu, če bi mislila, da je ona center sveta;). Ne tega delat, pa bo:).