IZVIRNO SPOROČILO: pikecpokec
A ga katera vlaga?
Česen sem vlagal - npr. 5kg v kozarce, ko je bil še po 220 SIT. Potem je pa skočil na 1.000 SIT in se mi zdi to malo tu mač.
Vlaganje česna izvira iz Irana. Vložen česen je odličen in nima okusa po česnu, ne vonja.
Če je večja količina, glavice razdeliš na stroke in jih namočiš v vodi - tako lažje olupiš (pri 5kg se to pozna
). Sam sem sortiral na dve velikosti zaradi enakomernega vkuhavanja. No, in potem v vrelo vodo vsuvaš česen (pa ne preveč, da se ne ohladi preveč) in potem nujno čakaš da zavre in tako vre 1min. Debele malce več (10-15 sec). Nato jih s penovko pobereš ven in spet pripraviš za naslednjo rundo.
Če jih blanširaš premalo se vložen česen obarva modro-zeleno (ker se pač ene sestavine čist ne pokuhajo in reagirajo s kisom). Okus je enak, le za oko ni ravno prijetno.
Tako blanširane zložiš v kozarce in zaliješ z mešanico začimb (sol, gorčično seme, sol, lovor, ...), vode in kisa - kot za kumarice.
Ješ jih lahko v nekaj dneh.
Obstaja pa še en način vlaganja in sicer surov olupljen česen zložiš v kozarce in jih zaliješ z nerazredčenim kisom. Take kozarce zložiš v klet in so za jesti čez 6 (šest) let. Kmalu bo čas (še eno leto), da jih odprem in probam
.