Cel dan poteka tako, da se kolikor morem izogibam konfliktnim situacijam,
NE tega delat! Otrok točno ve, da ti po prstih okoli hodiš, ker se nočeš kregat in to izkorišča. Zato pa te obrača po svoje! Pokaži mu, da ti je čisto vseeno, če se bosta kregala, se bosta pa kregala, tebi je vseeno (vem, da ti ni, ampak dokler on ve, da boš ti naredila svašta, da bi se izognila prepiru, bo to izkoriščal - mimogrede to velja tudi za odrasle osebe;)). Vzemi mu to moč. Ok, par dni bosta mela uničenih, ker se bosta kregala. Ampak a bo to akj drugače kot je sedaj?
od celega dneva zatiranja svojih potreb, ker je skozi nekaj.
Tudi to nehaj. Otroci se morajo naučit, da imamo tudi mi svoje potrebe: smo tudi lačni, žejni, utrujeni,... in da je treba upoštevat druge ljudi. Vem, delam sama dostikrat isto napako:D. Ampak ti povem, da se ne splača, ker zboliš, če pretiravaš.
Danes sem bila dogovorjena z ginekologinjo a nisem mogla pripraviti otroka, da bi sel z menoj. Najprej je jedel in si ni hotel umiti rok (vse lepljive od medu), potem sem rekla naj si jih obrise v krpo, spet krpa ni bila prava. Prav pa imej umazane!
Če se nekaj odločiš, da tako bo, naj tako bo! Bodi dosledna, ne ves čas zmanjševat svojih pričakovanj do njega. Ok, kdaj pa kdaj, ali pa za kake bedarije, amapk po jedi si umijemo roke, basta. Če jih noče sam, ga odneseš in mu jih ti umiješ. Ja, se bo drl. Ampak bo imel čiste roke in naslednjič bo vedel, da je boljše, da si jih umije sam, kot da se kregata in mu jih ti (ok, mogoče ne že naslednjč, ampač čez 10x, recimo;).
Vse skupaj je tako dolgo trajalo, da k ginekologinji nisem sla, ker ne bi pravocasno prispela (imam se 30 min do ginekologinje).
poglej, take stvari se ne smejo dogajat! Navsezadnje je tu tudi tvoje zdravje v igri (fizično in psihično). So stvari, ki se morajo (pregledi pri zdravniku so vsekakor ena od njih) in otroci tu nimajo kaj. Sem baje zelo softy mami, ampak so pa meje - ne smeš pustit, da hodi po tebi, no! Če ga ne ukrotiš zdaj, pri 2,5 letih, boš mela čez 2 leti še veliko večje težave, ker bo mulo težji in ga boš še težje krotila. Vzgojiš ga lahko zdaj, ko ga lahko še odneseš, umiješ/... karkoli pač. Čez 10 let ga ne boš mogla in boš lahko samo gledala, kako propada. Ker če mu ne pokažeš mej, če ga ne naučiš empatije, bo v življenju zelo veliko zamudil.
Jaz nisem nikoli mogla pojest v miru, ker je vedno ena nekaj zahtevala. Še vedela nisem, enostavno sem refleksno vstala: ja, valjda ne morem pustit otroka žejnega/lačnega/... Hvalabogu me je lubi začel ustavljat: ej, pusti, saj bo počakala! Še zdaj se moram dostikrat zavestno ustavit, da ne skočim. Smo navajene, da skočimo na vsak dojenčkov vzdih, ampak potem se mora to počasi nehat;). še vedno jim bomo na vojo, če bo kaj narobe, ampak za bedarije pa ne. Pojej do konca, ko ješ. Naj se dere. Ja, vem, ne bo ti teknilo. Ampak to moraš naredit. Pojdi h g., ko maš za it. Ne ga prej kopat, če to dolgo traja (pri nas tudi;). Če se ne umije, pa je pujs, ga umij ti. Če se noče preoblečt, se napravi, da greš pa sama. Nehaj se izogibat konfliktom in jih začni reševat. NIč mu ne pomagaš, če mu v vsem ustrežeš! Kako nosiš ti lase, je tvoja stvar, on nima kaj tu za pi*. Lahko pove, kako mu je všeč, lahko te prosi, če si jih kdaj razpneš, ampak kaj boš naredila, je tvoja stvar, to si ti, tvoja oseba, pravico imaš bit oblečena/sfrizirana, kakor ti paše in en 2 letni mulc tu nima kaj da ti diktira (niti kdorkoli drug, če smo glih pri tem).
Si predstavljaš, da bi mali tak ostal? Saj ga nobena punca ne bo marala! Torej: ko se naslednjič skregata, imej pred očmi, da to delaš za njegovo dobro. Da bo on srečen (nekoč) v življenju, ker bo postal odgovorna oseba, ne pa tiran:).
Vsak mali otrok proba, če bo šlo skoz, da bi se svet vrtel po njegovo - mi jim pa moramo pokazat, da se to ne bo zgodilo, jim stat ob strani, ko se to ne zgodi in jim pokazat, da to ni nič tako strašno hudega;).