IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: DaisyE
odvetnik (15.000 EUR)
Kaj konkretno pa naredi za 15.000€, razen tega, da gre tistih 4x s tabo na sodišče? Oprosti za cinizem, ampak za ta denar grem jaz s tabo skoraj kamor hočeš.
Ni panike za cinizem... Včasih je potreben... Odvetnik niti ne gre s tabo štirikrat na sodišče, pač pa dvakrat na urad in enkrat na sodišče. Drugače pa vso mašinerijo ureja namesto tebe. V sloveniji sam laufaš okoli ene tri mesece, tam pa vse on namesto tebe zrihta, ti se samo prikažeš tam, kjer se moraš, takrat, ko ti rečejo. Pač takšna je njegova kvota za zastopanje osebe v postopku posvojitve, to vedo vsi, ki gredo v Rusijo, tule se nimaš kaj pogajat, take it or leave it.
IZVIRNO SPOROČILO: Kerensa*
IZVIRNO SPOROČILO: jeannetka
A ni dovolj že to, da ne moraš imeti otrok, potem pa še moraš biti bogataš, da jih lahko posvojiš
To je bil v bistvu eden od razlogov, zaradi česar sem postavila vprašanje. Namreč nekdo, ki ne more imeti svojega biološkega otroka, tudi posvojenega ne bo dobil, če nima dovolj denarja. Istočasno pa nam je vsem jasno (no - upam, da nam je), da je lahko marsikateri starš, ki ni premožen, 100x boljši od starša, ki se valja v denarju. Pa da ne bo nesporazuma - ne trdim, da posvojitelji niso dobri starši (na srečo je večina boljša od bioloških), ne trdim, da posvojitelji otroke kupijo in ne trdim, da so vsi posvojitelji bogataši, ampak... Če že v štartu nimaš teh cca. 25.000€, potem možnosti za priti do otroka na ta način enostavno nimaš, država pa te, če nisi kreditno sposoben za ta znesek, obravnava kot neprimernega starša. Kar je bull-shit, saj (menda) vemo, da to nikakor ne drži.
Je.be.na posvojiteljska scena, bogami.
Ko te država obravnava, ali si primeren za posvojitelja, ali ne, denar vsekakor ni glavni kriterij. Posvojitev v Sloveniji je upravni postopek s katerim nimaš veliko stroškov. Hkrati je posvojitev v Sloveniji praktično nemogoč dogodek. Zato iščeš druge rešitve. Ali si jih zmožen izpeljat ali ne, finančno in psihično, je pa odvisno od vsakega posebej. Posvojitve v tujini so vse po vrsti individualne posvojitve, kar pomeni, da ti država pri tem ne pomaga. Razen Makedonije. Z njo imamo podpisan sporazum, s čimer ji na državni ravni dajemo vedeti, da njen sistem korupcije toleriramo.
Namesto, da se tukaj sprašujemo, ali lahko samo bogati posvojijo in namesto, da polagamo račune drug drugemu ali smo otroka kupili ali ne, se moramo vprašati raje, kaj lahko naredimo, TUKAJ IN SEDAJ, da nam tega ne bo treba početi. Da nam ne bo treba poslušati vseh žalostnih posvojiteljskih zgod in še huje, vseh žalostnih zgod otrok, ki bi morali biti dani v posvojitev, pa niso, ker biološki starši so pa le biološki starši, mar ne, pa četudi si niti ene črke tega naziva ne zaslužijo.
http://tvslo.si/predvajaj/tednik/ava2.91972920/ Glejte od 6:39 naprej, samo prispevek o Palčici. Kam bodo ti otroci nameščeni? V rejniške družine. Kar pomeni, da nikoli ne bodo imeli izkušnje toplega doma. Ali pa jo bodo imeli, pa jo bodo izgubili, ko bo CSD presodil, da je morda treba dati staršem novo priložnost (ker se bo mama spravila v red). V Sloveniji je ogromno ljudi, ki čakajo na posvojitev. Ljudi, ki so pripravljeni sprejeti tudi otroke s težkimi čustvenimi težavami, ki jim jih podarijo njihovi starši. Ampak ne, starši so starši, otroci pa naj potrpijo. Pa kaj potem, če jih nekajkrat dobijo, pa kaj potem, če so vsaki dve leti, ko stvari postanejo prehude, nameščeni v tako ali drugačno obliko zavodskega varstva, pa kaj potem, če v svojem življenju zamenjajo ne vem koliko rejniških družin, ki so lahko dobre ali pa tudi ne. Starši so starši. Pa čeprav niso sposobni skrbeti za otroka in jih marsikdaj sploh ne zanima, kje ta otrok je.
CSDji otrok ne odvzamejo zlahka, ne glede na to, kakšne pravljice se na to temo prodajajo. Če CSD vzame otroka, potem so zadaj hude zgodbe, zgodbe, ki jih večina od nas noče niti slišati. Berite spodaj post od Neire Miklič, pa vseh "ustrezno" nameščenih otrok, ki si pri 15 letih želijo biti posvojeni. In dokler imamo v Sloveniji toliko posvojiteljev, ki čakajo na otroke in približno trikrat več otrok (V Sloveniji je trenutno pri
688 rejniških družinah 1156 otrok (julij 2010) - vir CSD Šiška), dajmo raje svojo energijo aktivno usmerjat v reševanje tega problema.
Jaz sem posvojila otroka iz Rusije. Stroški posvojitve so bili veliki. Če bo sreča dala, bom posvojila še enega. Prav tako iz Rusije. Ker je sistem tam jasen in ker otroka, preden uradno postanem njegov starš, sploh ne morem vzeti iz doma v katerem prebiva. Slovenskega sistema se ne grem. Ne vem, če sem psihično dovolj močna, da bi lahko vzela trpinčenega otroka k sebi in mu nudila vso ljubezen, kar je premorem, zato da mi bo čez dve leti sociala povedala, da so se njegovi starši "spravili v red" in ga odpeljala nazaj v okolje, kjer bo deležen, česar bo pač deležen. Ne morem. In to so stvari, o katerih je potrebno govoriti.
Lahko pa seveda poklonite eno čokoladu vsakemu od štirih otrok, ki so trenutno nameščeni v Palčici, še enkrat pojamrate, da je svet krivičen, ker lahko posvajajo samo bogati in z mirno vestjo zaspite.