Mogoče se dogovoriš za sestanek pri psihologinji v zdju, kamor hodi, tisti, kjer je imela že sistematski pri 3 letih? Morda bi ti tam dali kake ideje, kako bi ji lahko pomagala...
Moje izkušnje so sicer, da vzgojiteljice in psihologinje precej drugače gledajo na iste "težave", ker so vzgojiteljice videle že stotine otrok, ki so na hitrco ujeli vrstnike, psihologinje pa seveda v glavnem vidijo otroke, ki niso uspeli ujet vrstnikov in imajo težave. Zato slednje prej naredijo preplah, vzg. pa dositkrat rečejo, da imajo otroci še čas. R. ni znala lepo zaključit kroga na sistematiki rpi 3 letih. Svetovala mi je, da kaj riševa skup, lahko tudi v pesek ali kak drug material, da ne dobi otrok odpora, ad je ne bi forsirala z risanjem. Po tem pregledu sem šla še na govorilne ure, kjer so rekli, da sploh ni problem, da nič ne zaostaja in da naj nič ne težim s krogi doma, da sploh nič ni treba, pa da naj jo samo pri miru pustim z risanjem. Sem bila potem prav zmedena in zelo vesela oz. sem si kar oddahnila, ko je potem čez dobesedno 3 dni narisala lep krog sama od sebe - mi je prihranila dvome, kaj moram naredit:D.
Mala (oz. velika) namreč najprej sploh ni marala risat. NIč. Potem pa naenkrat ful. Zdaj riše čisto lepo, vse podrobnosti (ala popek, nariše otroka v maternici, ko sem bila noseča, še popkoino itd...) Vem pa, da moja starejša res napreduje po skokih - takih ogromnih, potem je pa doooolgo časa na istem. Tamala gre bolj enakomerno in tako sta veliko časa enako sposobni, potem pa naenkrat bum pri taveliki, pa jo prehiti.
Ne vem, če te to kaj potolaži, v bistvu če sem iskrena, bi tudi mene malo skrbelo na tvojem mestu, saj bo drugo leto, če bo šla v šolo te stvari nekak morala bit sposobna počet dalj časa. Jaz ne bi bila toliko zaskrbljena nad tem, kako dobro ji nekaj uspe, bolj nad tem, da nima koncetracije za dalj časa nekaj počet - to je baje navječja ovira v šoli... Če se ti bo konec leta zdelo še vedno, da ni na ravni vrstnikov, pa lahko zamakneš vpis v šolo. Boljše prečiti nego lečiti...
Kar se tiče tega, kaj lahko ti narediš: mogoče poizkusi s kakimi zabavnimi projekti: vkomponiraj to,kar rabi v to, kar ji je všeč. Ne vem, na kaj pali tvoja mala punčka, če napišeš, se mogoče najde kaka ideja:) Kaj pa če kaj skup ustvarjate? Ali pa da vključiš to v gibanje, če je bolj športna?
Recimo za rezanje:
- da daš košarico s škarjami in papirjem na en konec sobe, mora stečt tja, izstrišt en trakec, pa ga prinest v košarico na tvojem koncu sobe in tako, dokler ni košarica polna?
- Ali če je nora na princeske, da ji daš kaj s tem v zvezi?
- Večina otrok ima rada nalepke, mogoče ji naštempljaš nalepke, pa jih mora ptoem sama izrezat, in potem si jih lahko nalepi v zvežček?
Fino motoriko lahko vadita tudi na druge zabavne načine, lahko kdaj jeste s palčkami, lahko veliko modelira iz slanega testa (to je res skoraj vsem všeč), lahko pretaka, pincetira, natika, sortira male predmete... Vse to pomaga. Lahko rišeta črte v pesek, v vodo, rišeta gosenice po vrtu,...