IZVIRNO SPOROČILO: kalbo
...se mi zdi stikanje po predalih 19 letniku neprimerno in nedopustno....
mah, kaj se čem pregovarja o tem... kakor zakoga in kakor v kateri situaciji.
Marihuana ni nič bolj škodljiva oziroma nevarna kot je recimo alkohol.
Marihuana je vsaj toliko škodljiva kot alkohol. Pri dolgotrajnem uživanju (tudi zmernem) marihuana povzroča epileptiko in psihosomatske motnje.
Torej, če tvoj sin pridno hodi v šolo in ni opaziti kakih večjih odstopanj v uspehu, bi na tvojem mestu vzel to, kot
"Šola" ni merilo. Poznam primer: Fant najboljši učenec, prvi zaključil vse izpite na fakulteti, kot najboljšega učenca so poslali za 6 mesecev v tujino. Domov so ga pripeljali v krsti. Bil sem na pogrebu. Fant star 21 let. Ko se je njegov sorodnik kasneje pogovarjal s policistom, znancem, iz tistega območja, mu je ta rekel: "Ja, njega poznamo. Je odvisnik že nekaj let." Staršem niso smeli povedati, niso jih smeli obvestiti (pač takrat ko se je s tem pričelo), zaradi "varstva osebnih podatkov". Ko pa so pospravljali njegovo sobo, pa šprice, igle,... No, pomembno je da so varovali zasebnost OTROKA.
Nekateri študentje, sploh na zelo zahtevnih fakultetah, uživajo kokain, ki "jim daje energijo", in lepo zdelujejo izpite. Konkretno npr. vem za Pravni faks.
Torej predlagam, da delaš takot, kot mama najbolje ve. Spremljaj sina, opazuj ga. Vzpostvai kontakt z njim. Ne verjamem, da otroci pijejo in uživajo mamila zato ker jih mame kontrolirajo, ampak zato ker mame od vse vzgoje otroke zgolj le kontrolirajo (kontroliranje otroka je le majhen delček vzgoje, in od celotne vzgoje, na zadnjem mestu). Torej celotna vzgoja (oz. njena odsotnost) in način funkcioniranja družine od dojenčka naprej vplivajo na odtujevanje otroka.
Drugače pa ne panicirati. Lahko gre navzdol, lahko pa ne. Tudi sam sem prišel kdaj domov okajen, enkrat pijan kot mavra, nekajkrat kadil travo, pa sem danes zrasel v "pravega fanta".
Predvsem je odvisno ali je to le poizkušanje, raziskovanje ali pa .... Ker po moje, pri otroku z dobro samopodobo to preide, otrok s slabo samopodobo pa v opojnih sredstvih ostane, saj mu nudi beg pred samim seboj.
Otrok,ki se čuti ljubljen ima dobro samopodobo. Čuti pa se ljubljen le če je bil vreden, ne da ga zasipamo z darili ampak, da smo si zanj vedno vzeli čas. Ali pa so bile vedno pomembne druge stvari in je vedno sicer bil zraven, ni pa bil vreden da mu namenimo čas. Ker za druge stvari imamo vedno čas (službo, nakupe, pospravljanje, gradnja, razne obveznosti). Tako otrok hitro dobi občutek, da so vse te stvari bolj pomembne, saj njim namenjamo večino našega časa, otroku pa samo mimogrede. Tu je prava past. Opojna sredstva so le manifestacija tega.