Hja, gledamo, zelo redko. V bistvu so prepovedane, a se včasih zgodi, da jo 'ujame'. Pa niti več ne prosi. Jih je nekaj časa gledal redno, pa so se menda izpele. Sem bila tudi jaz mnenja, da pač dobro proti zlemu,... Ampak ali se s pretepi rešujejo problemi?
Potem pa smo v vrtcu (kjer take risanke ne bi predvajali nikoli) imeli predavanja na temo TV. In so nam to risanko označili kot 'satanistično'. Tisti, ki jo primerjate s Tom in Jerry - tam so žive barve, dobra glasba,... Tu pa mračno, pa tisti 'čudaki' oz. čudna bitja, zaradi katerih otrok mogoče ponoči ne spi,...
So nam pokazali razliko med otroki, ki so gledali 'prijazno' risanko, in eno tako (gledali so jo samo zaradi študije). In takrat sem se zamislila. Po eni so bili otroci mirni, dobro razpoloženi,... že ob gledanju druge pa zelo nemirni, eni so si zakrivali oči, drugi so se skrivali za hrbet drugih otrok, po risanki pa čez nekaj časa pa so fantje kar podzavesto začeti delati kretnje ninj, pa iskali palice,.... Naj povem, da recimo hčerka kar sama pravi, da ne bo gledala kake risanke, ker je strašna. Super!
Od takrat velja, da ne gledamo risank, ob katerih je lahko otroku neprijetno, ali pa se ob njih boji, pa grize nohte,.... Otrok naj gleda risanko, vi pa opazujte njega. Mogoče niti ne takoj po risanki, mogoče pride kakšen vpliv risanke še nekaj ur kasneje.
Pa ne me napadat - na ene vpliva bolj, na druge nič. Ni potrebno to posplošiti na vse otroke. Mogoče na vašega ne vpliva.
P.S. Tudi meni je bil všeč njihov smisel za humor, katerega je razumel tudi moj sin (4,5) in sva se večkrat nasmejala.