cookie-img

Spletno mesto uporablja piškotke

za zagotavljanje spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

writing-img

Montignac-skoraj:)

clock-img

15.11.2006, 21:42

clock-img

anabanana

pencil-img

933

Ženske, eno vprašanje, hranjenje po Montignacu mi je zelo všeč sam se ga ne mislim 100% držat, a ima potem vseeno smisel? V glavnem se držim, da pojem čim manj (skoraj nič OH) in da kombiniram.

1. Za zajtrk ni šans, da jem uno marmelado, ker tega ne maram; jaz ob 7h spijem kavo, ob 9h pa malicam polnozrnato žemljico (miniaturno) + sirčem z 8% maščobe ali kakšna čim manj mastna salama.

Za kosilo mi se ni problem držat; pojem meso (sem velik ljubitelj) + raznorazne zelenjave (ne stročnic, ne rdeče pese, ne korenja) A lahko stročji fižol?

Za večerjo je no problem, lahko tuna z ničuser posted image , ali pa kaj minimalnega, mogoče z malo polnoztrnatega kruha.

A mislite, da je to ok, ali če se ne držiš Montija 100% sploh kaj pomaga? Meni se kar zdi da ja, vsaj za ohranjanje teže, za izgubit kaj bo potrebno še malo migat, predvidevam! Aja, pa mojega večernega 1 - 2 dcl refoška zvečer tudi ne damuser posted image

Nekje sem prebrala, da je že to ful dobro, če poješ čim manj OH; res?

A je res, da so po treningu dobre beljakovine? Zakaj?


_____________________________

krepat ma ne molat

clock-img

16.11.2006, 22:22

clock-img

Anonimen

Huh joj...ne razumem kako ti je lahko Montignac všeč, če niti ne poznaš njegovih načel prehranjevanja.

Prvo kar je boš morala jesti OH-je, tiste sestavljene: polnozrnati kruh, polnozrnate testenine, neočiščen (rjavi) riž, proso, ovsene kosmiče...vidiš, vse to so OH-ji. Obvezno črtat enostavne OH-je (sladkorje, prečiščen riž, navadne testenine....)

Za zajtrk ti ni treba jesti "une" marmelade, Montignac predlaga kar precej vrst zajtrkov. Lahko ješ ovsene kosmiče s posnetim mlekom ali jajce ali posnet jogurt, skuto, hrenovke....in še in še. 20 minut pred zajtrkom obvezno sadje na tešče! Kakšna kava?! user posted image Kavo spiješ na koncu, za nagrado. Pa še to brezkofeinskouser posted image user posted image

Za kosilo se mi zdi, da izbiraš pravilno kombinacijo, po Montignacu se izogibaj korenju, pesi, leči, krompirju, koruzi in grahu kadar ješ zraven meso. Stročji fižol je dobra izbira. Lahko pa tudi izbereš brokoli, cvetačo, sladko ali kislo zelje, repo, brstični ohrovt, šampinjone,...

Zvečer NIČ KRUHA! Lahko ješ tuno če ti paše, vendar zraven jej zelenjavo (npr. solato). Ampak ker imaš enak obrok že za kosilo (beljakovine+ zelenjava) rajši izberi za večerjo kaj samo zelenjavnega (sadja se zvečer izogibaj, pred zajtrkom in pred kosilom pa lahko poješ kak sadež. Prav tako za malico).

Zdej ti ne bi mogla vse na kratko opisati kako se prehranjevati po Montiju. Preko e-mule dobiš Montignacovo knjigo "Jem, torej hujšam", ki "dieto" ločuje na 1. in 2. stopnjo. In glede na to, da se Montignaca ne želiš držati 100% bo verjetno tebi prišla v poštev 2. stopnja, čeprav je bolj namenjena ohranjevanju teže pridobljene s 1. stopnjo.
S tvojim pristopom k Montiju boš mogoče izgubila kak kilogram, več ne. Boš pa ohranjala trenutno težo.
Telovadba je zelo koristna. Za kurjenje maščob je odlična aerobna vadba vsaj 20 minut 3-4x tedensko (kolesarjenje, tek, trenažer, stepper, orbitrek,....) in sicer je zaželjeno, da se ob tem znojiš, še bolj odlično pa je da spremljaš svoj srčni utrip, ki mora biti med 60-80% tvojega FSU-ja (več si preberi na strani www.mojtrener.com).

To, da poješ čim manj OH-jev je trditev ene izmed diet, prav tako kot "čim več beljakovin" drugih diet, in "čim manj maščob" spet tretjih diet. Treba je jesti vse - beljakovine (1gr na kg telesne teže) in OH-je (polnovredne) prav tako tudi maščobe (nerafinirana, hladno stiskana olja)!!

Pri treningu se energija črpa iz zaužitih OH-jev (zato je pred treningom priporočjivo zaužiti OH-je npr. kako energijsko polnozrnato ploščico), da telo lahko pravilno prenaša napor. Po treningu je priporočljivo zaužiti beljakovine, da obnovimo mišice (mišice so iz beljakovin). Najbolje "čiste" beljakovine v obliki raznoraznih beljakovinskih napitkov, ki jih ponujajo npr. v fitnesu... Tole sem ti razložila čisto na splošno, ker si ravno vprašala. Če se ravno ne misliš resno začeti ukvarjati s kakim hudo resnim športom (spinning, bodybuilding, maraton,....) potem ni tako hudo nujno, da do potankosti poznaš načela treniranja.

Pomojem bo zate čisto dovolj, da veš, da je po zaužitih OH-jih dobro izvajati aerobno vadbo (kolo, orbitrek,...) ker ti OH-ji dajo potrebno energijo, hkrati pa se s tem prepreči, da bi se odvečni OH-ji pretvorili v zaloge v obliki maščob. In če vadbo iz 20 minut podaljšaš še na 40 minut boš "kurila" maščobo iz starih grehov (obstoječe maščobe). Ne vem koliko si "špehnata"user posted image , ampak za najbolj učinkovito kurjenje maščob je aerobna vadba zjutraj na tešče, ko telo pridobiva energijo iz lastnih maščobnih zalog! Sploh po slednji aerobni vadbi pa zaužij kako čimbolj "čisto" beljakovino s čimmanj maščobami (npr. skutko z 1,6 mm ali jogurt 0,5 mm, ali mleko z 0,5mm...), da se obnovijo mišice.

Tole izgleda cel roman, ampak sem ti res razložila čimbolj na kratko kakor je bilo le mogoče. Če te zanima še kaj, pa kar vprašaj!

clock-img

19.11.2006, 19:18

clock-img

anabanana

pencil-img

933

Caffee, najlepša hvala za tvoje odgovore. Imaš prav, da Montija ne poznam dobro, samo splošna načela; si bom probala naložiti knjigico, če ne pa si jo bom sposodila. Žal moram priznati, da nisem ravno človek, ki se z lahkoto drži raznih režimov, zato pač poskušam po lastnih močeh. Nisem zelo debela (169 cm, 62 kg), se mi pa maščobica nabira okoli trebuha (v obliki šlaufauser posted image ).

Šla bi na fitness, vendar me moti, da nimajo celovitega pristopa do posameznika, lani ko sem šla so pokazali vaje in te prišli vsake toliko pogledat...jaz bi si želela individualni program in zastavitev ciljev. Moja edina "telovadba" je sobno kolo 2-3x na teden; seveda se zavedam, da je to definitivno premalo. Vadba na prazen želodec definitivni odpade; enostavno nisem dovolj karakter, ne mislim niti slepit same sebe, da bom to delala.

Caffee, a ti se ful spoznaš na te stvari, še tisočl vprašanj imamuser posted image user posted image user posted image


_____________________________

krepat ma ne molat

clock-img

20.11.2006, 08:00

clock-img

Anonimen

Ja, res bi bilo fino, da si najprej prebereš knjigo - sej je ful razumljivo napisana in se jo zares hitro prebere. Boš videla, da se ne bo težko držat njegove "diete" (razen mogoče glede kave in vinčka user posted image )

Ja, v fitnesih je pa po mojih izkušnjah tako, da je treba t.i. "celoviti pristop" s sestavo individualnega treninga, jedilnika, spremljavo teže in razna merjenja izgube maščobe, itd... dobiš seveda tudi osebnega trenerja in logično moraš vse skupaj mastno plačati. Cene so (vsaj zame) hudo visoke. Če preračunaš, da mesečna karta fitnesa stane okoli 10.000, sestava treninga okoli 15.000, sestava jedilnika enako 15.000, ter najem osebnega trenerja, ki te spremlja, vsaj še 10.000 sit  (ampak je dražji) je to 50.000 sit/mesec. In glede na to, da je 1 mesec premalo če želiš (zdravo) izgubiti več kot 3 kg in si oblikovati telo oz. da je za dober rezultat ponavadi treba 3 mesece, znese to 150.000 sit....

To, da greš doma na kolo je super, vendar to, da samo goniš pedala ni dovolj - obvezno moraš spremljat srčni utrip, ker šele ta ti pove ali je tvoja vadba učinkovita. 2-3x na teden po 20 minut pa izvajaj še kakšne vaje za mišice (da oblikuješ telo), torej lahko se včlaniš v fitnes, lahko pa doma sama izvajaš npr. vaje za TNZ, dvigaš uteži, trebušnjaki,... lahko pa tudi Pilates (CD1-7 winsor pilates si lahko zloadaš preko E-mule), kar je mimogrede super vadba za oblikovanje telesa - nog, zadnjice in trebuha.


Nisem ravno ekspert ampak vem pa dosti o zdravem prehranjevanju v kombinaciji s športom (in obratno); veliko informacij dobim preko raznih športnih strani, forumov. Imam pa tudi kolega, ki ima fitnes in moram priznati, da mi je veliko povedal in pomagal (brezplačno user posted image )...pa tudi moj partner je športne sorte...tko da, jz mislim, da bi ti pri tvojem "začetku" znala pomagat. Ti kar vprašaj user posted image

Aja, mero in težo imaš pa skoraj enako kot jaz user posted image (170, 60) - imava idealen ITM ("idealna telesna masa") ampak še vedno nisva zadovoljni, kajne user posted image user posted image


< Sporočilo je popravil caffee -- 20.11.2006 8:08:38 >

Zadnji članki

article-img

DARILNI PAKETI

article-img

Vsak mesec podarjamo bogata darila nosečkam, družinam z novorojenčki, malčki in otroki, parom, ki si želijo otroka in ženskam, ki bi se razvajale.

Klikni in izberi svoj darilni paket!

Darilni paketi - Prijava Nosečka
Darilni paketi - Prijava Novorojenček, dojenček
Darilni paketi - Malček (od 1 do 3 let)
Darilni
Darilni paketi - Želiva si otroka
Darilni paketi - Ženska sem