Klarita, se kar strinjam s tabo; moja sestra in svakinja pa še katera, ki jo poznam, so imele težke porode in ogromno časa je poteklo, da so resno in ustrezno odreagirali. Zaradi tega in že na splošno me je bilo že nekaj let strah poroda.
Jaz sem imela lahek porod, ki se je začel 1 mesec prehitro, in vse pripombe, ki jih imam čez njih, se nanašajo ravno na njihovo nujno delo: za večino ljudi med porodom ne vem imen, ker se razen zdravnice ni nihče predstavil, med porodom sem dobila 3 injekcije: po protibolečinski sem imela črnico, ne modrice, tiste za krčenje maternice mi niso mogle vstaviti v iglo, namesto vbrizgavanja snovi so mi ven potegnile kri, pri operativnem čiščenju maternice (ni se porodila celotna posteljica) me niso hotele poslušati, da naj mi raje dajo injekcijo v komolec kot na dlan, pa so spet bili problemi, preden jim je uspelo, kasneje pa se mi je žila vnela, ker sem očitno preobčutljiva na neko snov v tej narkozi).
Po nepotrebnem bi rezali presredek, a se je na mojo zahtevo vse izvedlo brez težav brez tega, le probleme so imeli s prilagoditvijo porodne postelje v polsedeč položaj.
Med mojim operativnim posegom so hoteli dragega na grdo vreči iz porodne sobe, čeprav so mi nekaj minut pred tem zagotovili, da lahko mirno tam počaka, da se vrnem.
Sestre na oddelku so različne, a večinoma sem imela dobre izkušnje z njimi, z vizitami ginekologov je groza (jaz si spraševanja neznanca"kako ste?" skozi vrata v sobo ravno ne predstavljam kot vizite, čeprav je večinoma potekala tako), pediatri čisto različno.
Moje mnenje: delali so sicer bolje od mojih pričakovanj, precej pa jim je zmanjkalo na pristopu in upoštevanja človeka. Ker sem se že med odločila, da ne bom pustila, da me drugi vodijo kot lutko, sem se skušala čim bolj izobraziti o samem porodu, prav tako pa sem zaupala svojem občutkom, zato mi je bilo vso bivanje v porodnišnici še kar prijetno. Za drug porod pa še bolj vem naslednje: jaz in moje telo imata vedno prav, zato bom še bolj odločno zahtevala, da gre porod, poporodno varstvo in obravnava otroka po moje, zaradi stvari in ljudi, na katere nimam vpliva, pa se ne bom sekirala.
Pomagalo mi je tudi branje knjig in ostalega gradiva o drugačnih vodenjih poroda, psihična priprava na porod in predvsem prepričanje, da bo vse potekalo na najboljši možen način.