IZVIRNO SPOROČILO: primoza
Pa saj te zadeve niso povezane z AP ali kakorkoli že imenujete način vzgoje. Saj veste polovica je dednost polovica pa vplivi okolice.
Ne bo držalo, sonce. Po psihologiji vplivajo na posameznika:
a) dednost
b) okolje
c) samodejavnost
Fajn pa bi bilo, da bi si pogledal tudi kakšno poglavje o socializaciji otroka... Predvsem o primarni.
Mene je zmotilo predvsem tvoje stališče, da ni dobro imeti v sodobnem času tesnih vezi, ker so preobremenjujoče. Veš, tesne vezi so potrebne zato, da ljudje imamo možnost preživeti v težkih časih. Če ti gre kaj narobe imaš nekoga, na katerega se lahko zaneseš - jaz imam mamo, očeta in partnerja.
Tukaj pa je nekaj iz "resne literature":
DOBROBITI ZA DIJETE Poštovanje sama sebe Dijete koje je proizvod povezujućeg roditeljstva nauči da će se njegove potrebe zadovoljavati stalno i predvidivo. Dijete nauči vjerovati. Povjerenje stvara osjećaj "Ja sam posebna osoba." To je najvažniji dio samopoštovanja vašeg djeteta, osjećaj ispravnosti koji je životno važan za razvoj ličnosti.
Privrženost Dijete se uči vezati uz osobe, ne stvari. Dijete koje je naviklo biti u rukama, na prsima i u maminom i tatinom krevetu dobiva sigurnost i ispunjenje u osobnim odnosima. To dijete ima više izgleda da postane dijete koje će stvoriti značajniju povezanost s vršnjacima a u odrasloj će dobi imati više izgleda da razvije duboku intimnost sa svojim partnerom.
Dijete koje je ostavljano samo u ljuljačkama, kolijevkama i ogradicama u opasnosti je da razvije plitke međusobne odnose i postane sve više neispunjeno materijalističkim svijetom.
Odgojne kvalitete Dijete uči da bude osjećajno i da daje. Dijete podignuto u zbližavajućem tipu roditeljstva nauči brinuti za druge s osjećajem davanja koji je primilo od svojih roditelja.
Disciplina Prakticiranje zbližavajućeg roditeljstva čini postizanje discipline (tu magičnu riječ na koju čekate) lakšim. Budući da bolje poznajete svoje dijete, sposobni ste mnogo točnije pročitati njegovo ponašanje i odgovarati prikladnije. Budući da se vaše dijete osjeća dobro, ima više izgleda i da radi dobro. Dijete koje ima taj unutrašnji osjećaj ispravnosti ima više izgleda da razvije zdravu savjest. Ono se osjeća dobro kad čini dobro i osjeća se loše kad čini krivo.
Taj stil roditeljstva vam olakšava da stvorite neki stav kod svog djeteta i atmosferu u kući koja će kažnjavanje činiti manje potrebnim. Ako je potrebno, kažnjavanje će biti prikladnije.
Zbog svoje povezanosti, dijete i roditelj više vjeruju jedno drugome.
Povjerenje je osnova za autoritet, a autoritet kojem se vjeruje puno lakše stvara disciplinu.
Dugoročna dobrobit Zbližavajuće roditeljstvo ima i dugoročne dobrobiti.
Dopustite da s vama podijelim iskustvo podizanja djeteta koje se zove modeliranje: stil roditeljstva po kojem odrastu će najvjerojatnije biti stil koji će i oni sami primjenjivati kad budu roditelji.
Zapamtite, vi odgajate nečijeg budućeg muža ili buduću ženu, i buduću majku ili budućeg oca svoje unučadi.
Ilustrirat ću važnost modeliranja dijeleći s vama nedavno iskustvo u mojoj liječničkoj praksi i u mojoj obitelji.
Jednog dana mlada majka dovela je svoje novorođenče na pregled. Povela je sa sobom i svoju 22-mjesečnu kćer Tiffany. Kad je novorođenče počelo plakati, Tiffany je požurila do svoje majke i uzviknula: "Mama, beba plače. Uzmi je, njiši je, nahrani je!" Zašto je Tiffany tako brzo odgovorila na plač svoje sestre? Jer je tako naučena. Što će Tiffany učiniti kad njeno dijete bude plakalo? Pa, pogodili ste! Uzeti, njihati, hraniti.
Važnost davanja uzora tinejdžerima u roditeljstvu shvatili smo moja supruga i ja kad smo čuli da naša devetomjesečna kći Erin plače u našoj spavaćoj sobi. Budući da vjerujemo da treba što brže odgovoriti na dječji plač, uputili smo se prema dječjoj sobi. Ali onda smo čuli da je plač prestao. Kad smo se približili vratima spavaće sobe, vidjeli smo našeg petnaestogodišnjeg sina Jima kako leži kraj nje na našem krevetu, mazeći je i tješeći je. Zašto je Jim to učinio? Jim je oblikovao svoje ponašanje prema našemu. On je naučio da kad djeca plaču netko čuje i odgovori na plač