Kava v nosečnosti
1
25.01.2008, 08:45
Nosečnice naj bi se prve tri mesece popolnoma odrekle kofeinu. (Foto: Reuters) Najvišja priporočena dnevna količina kofeina, po izračunih britanske ustanove Food Standards Agency, naj bi med nosečnostjo znašala 300 miligramov, kar pomeni štiri skodelice kave na dan.Raziskava, ki so jo opravili ameriški znanstveniki in temelji na proučevanju 1063 nosečnic, pa je pokazala, da se je pri nosečnicah, ki so na dan zaužile 200 miligramov kofeina (količina ustreza trem skodelicam kave, štirim skodelicam čaja, dvem do trem pločevinkam energetskega napitka, petim pločevinkam gaziranih pijač ali 250 gramom čokolade), nevarnost, da pride do spontanega splava povečala kar za dvakrat. Znano je namreč, da lahko kofein skozi posteljico pride do zarodka.Zato raziskovalci s Kraljevega kolidža porodničarjev in ginekologov priporočajo, da se nosečnice v prvih dvanajstih tednih nosečnosti popolnoma odrečejo kofeinu. "Prvih dvanajst tednov je za dojenčka najbolj ranljivih. V tem času se namreč zgodi večina spontanih splavov," je povedal Pat O'Brien. Dodal je še, da večino žensk mine želja po kofeinu med nosečnostjo, zato odvajanje od tako imenovane droge naj ne bi bilo pretežko.Kar petino britanskih nosečnic prizadene spontani splav, kar pomeni približno 250.000 tisoč žensk. Sicer pa vzroki za spontani splav še niso dokončno pojasnjeni. Znano je, da obstaja večja nevarnost spontanega splava, kadar je mati starejša, kadar ima ženska težave s plodnostjo, pogojuje pa ga tudi dednost.
Edina stvar,ki me je zbodla v oči je uživanje čokolade.Naj bi ne pretiravale?
V prvi nosečnosti sem imela neustavljivo željo po čokolai,vsak dan sem pojedla pol kilsko lešnikovo čokolado,pa se je hči normalno razvijala,normalno rodila,skratka nosečnost in prod sta potekala normalno brez posledic.
Kava pa mi je zasmrdela in jo nisem uživala.