Kakšne vzgojne principe imate, ne glede na to, koliko je star otrok? Kaj dovolite in česa ne? Kje je skrajna meja?
Jaz pravzaprav ne kompliciram dosti, ampak od bistvenega pa ne odstopam.
1.) Ne zahtevam sterilne čistoče, ampak naj se da hoditi, nekam usesti in da najdeš, kar iščeš.
2.) Ne bom te cele dneve brisala, preoblačila in kopala, ampak preden greš spat, se boš pa umil od glave do pete.
3.) V šoli ne zahtevam petic in vedenja ZU, ampak hočem pa, da narediš razred in da me ne kličejo v šolo zaradi tvojega obnašanja.
4.) Ni ti treba jesti na uro, ampak istočasno pa tudi ne kompliciraj. Če mi ob 12:00 rečeš, da hočeš zrezek, potem ob 12:10 ne pridi do mene z željo, da hočeš hrenovke. Jedel boš zrezek.
5.) Ne branim ti TV-ja, igric in podobnega, ampak v trenutku, ko bo daljinc prva stvar, ki jo boš zjutraj prijel v roke, ko vstaneš, boš ostal brez njega.
6.) Pojdi ven, kadar želiš in kamor želiš, ampak domov pridi tak, kakor si odšel od doma in to ob tisti uri, ki ti jo jaz določim.
7.) Nikoli ne udari prvi. Če pa jih ti fašeš prvi, pa užgi nazaj tako, da si bo tisti, ki te je udaril, zapomnil za vse večne čase. Potem pa pridi do mene.
8.) Nikoli ničesar ne ukradi, ker se boš moral potem soočiti z mano. Česar pa ti ne priporočam.
9.) Lagati ni lepo, ampak če pa že moraš, potem laži tako, da te ne bodo dobili in da s tem ne boš nikomur škodoval. In povej meni, kje in kdaj si se zlagal. In komu. Meni pa raje ne lagat.
10.) Če ti karkoli ni jasno, me vprašaj. Mogoče boš moral na odgovor nekoliko počakati, ampak dobil ga pa boš.
In to ima moj Jan nalepljeno v svoji sobi.