Tvoja prijateljica je izmučena do konca. Eni samohranilci niso sposobni "vzgajat" svojih otrok, ker ne želijo, da bi bili njihovi srčki zaradi nastale situacije kakorkoli prikrajšani. s tem delajo svojim otrokom medvedjo uslugo-ko se "razvadijo" postanejo hrupni, prezahtevni, nemogoči, je starš vedno bolj utrujen, nezmožen vzgoje, krog se začara in imamo "male vragece", ki dejansko niso krivi za svoje obnašanje.
Verjetno prijateljica misli, da:
-se jim premalo posveča
-jim premalo nudi
-jim ni sposobna dat vse svoje ljubezni
-ima slabo vest, ker niso popolna družina
Ker ne pozam njene situacije,ne vem kaj je z očetom, od kdaj je sama itd... je težko govorit, vsekakor pa je občutek slabe vesti pred otrokom največji razlog za slabo obnašanje otrok.
Počasi jo bo treba "odpret", da se zave da svojim sončkom dela škodo, trenutno se tega ne zaveda, sicer bi sprejela tvojo pomoč.
Moraš ji dat vedet, da jo otroci brezpogojno ljubijo in da jim ni dolžna ustreči v vsaki bedariji, ki se je spomnijo. Da se je v vsej situaciji sposobna še lepo pogovarjat z njimi, je vsekakor dejstvo ki kaže, da ni še tako huda situacija-pomisli, kako bi bilo, če bi se samo še drla na njih.
mislim, da lahko tudi najstarejšega fantka zrihta z vašo skupno pomočjo, morate pa pohitet da ne pade prej v puberteto. V LJ se na psihologe na napotnico dolgo čaka, ampak sigurno lahko veliko naredi sama, če se za to seveda odloči.Mene je presenetilo, kako hitro otroci zahteve sprejmejo kot nekaj samoumevnega in kako hitro se ni treba več pogovarjat z njimi in jim razlagat, zakaj morajo nekaj opravit tako kot želi mama.
Te TV varuške so res za posnemat-meni je veliko pomagala tudi oddaja John&Kate+8 na Discovery Travel&Living. To je družina z osmimi otroki, ki mora funkcionirat kot en vrtec, drugače bi vse propadlo.
Ja, iz vsega sem se naučila da je najpomembnejša doslednost. Ker sem sama taka da pričakujem rezultate takoj, vem, da je doslednost največja ovira pri vzgoji. In sploh ne gre za trdo roko-saj nismo poveljniki, ampak se zavedamo da morajo otroci imet mir, da zacvetijo.
Mislim, da te čaka težka naloga, ker je verjetno res potrebna pomoči, ljubezni, razumevanja.
Vse dobro!