Pozdravljeni,
Upam, da ste pravi naslov za nekaj pomoči glede finančnih zadev.
Sem trenutno brezposelna mama enega otroka, s partnerjem želiva še enega, vendar oklevava, ker nimam službe, po drugi strani pa v teh časih čakati na službo, sploh pa dolgoročno ... Saj veste, kako je. Je pa seveda tvegano rojevati otroke v finančno nestabilno okolje, tako da imam v zvezi s tem nekaj vprašanj.
1. Najprej najslabša možnost, ki pravi, da službe NE dobim: če nastopiš porodniški dopust brezposeln, je fajn, da si v zadnjih 3 letih bil vsaj 12 mesecev zaposlen. Meni se je pogodba o zaposlenosti iztekla med porodniško, po porodniški sem še 3 mesece prejemala nadomestilo na zavodu. Če zanosim in nastopim porodniško recimo septembra 2015, pogodba o zaposlitvi mi je pretekla januarja 2013, porodniško sem prejemala do januarja 2014 - ali se prejemanje porodniške šteje kot dohodek za dvanajst mesecev ali ne? V nasprotnem primeru do septembra 2015 ne bom zaposlena 12 mesecev v zadnjih 3 letih. Kaj mi potem pripada? In še v skladu s tem - zdaj nisem upravičena do socialne podpore. Z dvema otrokoma in eno plačo bi najbrž šlo skozi - potem dobiš socialno podporo, otroški dodatek za dva otroka ... še kaj? Koliko približno bi to naneslo?
2. Zdaj delam nekaj stvari preko podjemnih pogodb, vendar prihodek ni dovolj velik, da bi se mi splačalo odpreti s.p. Vem pa, da je možno do otrokovega 3. leta koristitit s.p. s polovičnim delovnim časom, druge pol krije CSD. Ali je mogoče voditi s.p. brez prihodka? Se pravi, jaz plačujem polovico dajatev državi, druge pol prispeva država, ne nakazujem si pa plače itd. ... Če imam takšen s.p. leto dni pred nastopom porodniške, sem potem upravičena do minimalne porodniške? Ker porodniška bi se načeloma morala obračunavati glede na plačane dajatve, ne na dejansko izplačano plačo, ne?
Če mi lahko kdo pomaga z odgovori, bom zelo vesela! Hvala in lp!
---------------------------
http://cutitkid.wordpress.com/
< Sporočilo je popravil Cutitkid -- 8.10.2014 13:14:14 >