Predvsem vam svetujem, naj vaši dnevi ne potekajo v trudu, da do izpadov ne pride. Začnite razmišljat o tem, in tudi živite zato, da boste vi vsi preživeli lepe dneve.
Točno to sem jaz pomislila ob tistem stavku...
Prav je, da se trudimo, da je otrokom lepo, vendar pa se moramo trudit, da je TUDI otrokom lepo, ne pa SAMO otrokom. Tudi nam mora bit lepo! Tvoje želje so ravno tako legitimne kot njegove, tudi če nekaj ni zanj smrtno nevarno. Če si ti ne želiš, da te vleče za hlače, imaš pravico, da to zahtevaš, čeprav otroku ne bo zato nič hudega. Ti si to pač želiš. Kot ti upoštevaš njegove želje, kadar se da, mora tudi on tvoje, sicer bo res postal tiran (on, ne ti, ti to itak ne boš, če se sekiraš, če mu smeš odtegnit mobi
- oz. kot je Ankica napisala, tega ni v tebi).
Mi imamo pravilo, da pri vseh zadevah tehtamo
"v dobro družine". Dostikrat namreč kaka stvar ni fajn za enega člana, je pa fajn za drugega. IN potem tehtaš: ali ima en več od tega, ali je drugi zato bolj na izgubi - kam se nagne tehtnica celotne družine.
Recimo primer: enkrat je bila Lejla boga, ker je pri nas uvajanje v vrtec malo trajalo, ker sta bili ves čas nekaj bolni in si je želela bit celo popoldne pri meni. Lubi pa si je želel, da greva na eno predavanje, za varstvo sva se že prej domenila z mami. Vedela sem, da bo pri njej jokala, ampak ker že 3 leta nisva bila na nobeni taki stvari skupaj in sva si oba želela it, sem rekla ok in sva šla. Čeprav je bilo njej slabše in sem jaz to vedela.
Isto je bilo, ko sem enkrat šla na plavanje, čeprav ona še ni zaspala in je navajena zaspat med dojenjem, česar pač oči ne more. Ker sem svoje plavanje že nekajkrat skenslala zaradi njune bolezni, pa vmes je še odpadlo in se mi je že rolalo, par tednov sem že živela za tisto plavanje... sem rekla, klinc, jaz grem in šla (lubi se je itak strinjal oz. je že prej hotel, da grem, čeprav je mel potem kar krizo z obema, ker nobena ni hotela zaspat...)
POtem včasih smo na igrišču in bi ena šla gor, druga bi se še igrala - in spet tehtava, kaj kateri koliko pomeni, pa kaj bi midva rajši.
Je pa kasneje lažje, ko jim lahko razložiš: "če to uničiš, bomo morali novo kupit in bova morala z očijem bit dalj časa v službici." Ali pa: "Če to pokvariš, bomo morali popravit in se tačas ne bova mogla igrat s tabo, pa še zmatrana bova in tečna." Ali pa: "Če to pokvariš, se nama ne bo dalo popravljat in boš brez"
.
Kadar imam s kom konflikt, se navadno vprašam, če bi lahko tudi jaz kaj spremenila, da bi bilo obema lažje. To je enako, ne glede na to, ali imam opravka z otrokom ali odraslim. Mene nič ne stane, če jo probam hecat pri previjanju, njej je pa tako lažje - zakaj ne bi bila demokratična in ji prišla naproti? Saj ni treba, da uboga zaradi prisile, glavno, da uboga.
Pri stvareh, kjer mislim, da je moja pot absolutno prava in ni diskusije (ala privezat v avtu) pa se sploh ne pogajam in dam z glasom in držo vedet, da tu ni druge možnosti in tam navadno tudi takoj nehata.
Če mi je pa samo nepraktično, ji pa kar tako povem: "Lejla/Ronja, saj si fajn punca, ko se hočeš hecat, ampak danes se mi res ne da. Prosim, pridi sem, da zrihtava. Zmatrana sem, se bova drugič hecali." Pa tudi kar pali, čeprav je tamicena komaj 17m stara.
V debato, koliko časa so se 11m sposobni dret, pa se ne bi spuščala, ker nimam pojma. (Eno uro se ni nobena drla, pa jaz tega verjetno niti ne bi prenesla;) MOji se v bistvu nista nikoli drli 10 min skupaj, ker se ju je (zaenkrat) dalo potolažit, zamotit, preusmerit... Meni se zdi 5 minut dretja ogromno, sem razvajena
. Ampak niso vsi otroci isti in tudi tisti jok od trmarjenja je čisto drugačen kot tisti, ko je otroku hudo, ni prav težko ločevat. IN tistega od trmarjenja je veliko lažje preslišat.
kimi, da te potolažim: tudi Ronja je hotela vedno jest TAKOJ, ko je bila lačna. Od malega: zizo takoj, kosilo takoj, vse takoj. Pa se je ravnotako čisto lepo navadila, da počaka. Danes zelo pridno počaka, čisto razume, če še ni skuhano, pomaga zraven in ne teži kaj dosti. Jasno,da so lačni otroci bolj zoprni kot siti, (ampak to velja tudi za odrasle;)), ampak ni pa to zdaj tisto dretje kot je bilo na začetku, ko ni mogla počakat niti, da se hrana ohladi, tudi če je bilo že takoj skuhano.
Je pa melo to vse dobre lastnosti: sem se naučila zelo hitro kaj skuhat
, pa videla sem, da se morajo pač naučit počakat. Enim otrokom je to težje kot drugim. Lejli ni bil nikoli problem malo počakat, je veliko bolj potrpežljiva glede tega. Ronji je bilo pa na začetku to nekaj čisto nezaslišanega
. Pa se jo je dalo čisto lepo socializirat in mislim, da kljub temu ni zafrustrirana ali prestrašena.
zdaj treniram sebe, da ne skočim za vsako bedarijo. Enostavno sem (bila) tega preveč navajena. Recimo: pijem kakav, mala pride in reče: "Mami, jaz bi tudi kakav!" in mami je takoj skočla natočit mleko in kakav še za malo, saj vendar ni fer, da bi jaz pila, otrok pa ne... Zdaj mami (kadar se spomni
) spije svoj kakav do konca (ali pa vsaj pol, no), pove mali, da bo dobila svoj kakav takoj ko to spijem. Ker sem ugotovila, da sicer jaz nikoli nič ne spijem in ne pojem do konca (oz. dokler se ne vrne lubi iz službe;), ker je pač teh raznih zahtev veliko in se mi je to že malo poznalo
.
Se mi zdi, da se boš to tudi ti morala naučit, sploh če boš mela še kakega otroka, ker potem je 2x več zahtev + še kaki medsebojni konflikti za reševat in 2x več svinjarije, ki jo naredijo otroci in imaš potem 6x manj časa, jest je pa treba
.
Mi je pa tu precej pomagal lubi, ko mi je parkrat kar rekel: "Sedi, saj bo počakala!" in "ni pustil", da bi šla takoj našitmat, kar si je zaželela in tudi on ni vedno skočil. In ima prav. Ker otrok res počaka (ok, najin prvi otrok res med tem čakanjem ves čas spominja, da ja ne bova pozabila, kar je rahlo tečno, ampak je prav, da to odfiltriraš in se ne meniš za to).
Mame smo pač navajena od tistih dojenčkov, ki jih ne smeš pustit jokat, da pač trznemo na vsak jok/željo,... in potem se moramo malo brzdat - zaradi otrok in zaradi nas
. Tako: ti podajam nasvete, ki so jih meni druge na rr povedale, hehe.