Pojma nimaš, kako grozljivo obupno je lahko tako nerganje staršev. Vzame ti energijo in voljo za karkoli, še če si jo slučajno imel za učit ali kaj pospravit te mine.
Hehe, lubi se je včasih hotel it učit in je prišla mami in mu začela težit, da naj se gre učit, pa je rekel, da se potem kar ni mogel it, samo zato, ker mu je težila - čeprav se je prej hotel it. In potem se je moral prav prisilit, da jo je odmislil in vseeno naredil, kar je nameraval. Še na magisteriju mu je težila, da naj se uči
. Mene je skoraj pobralo od smeha
. (ker res nisem navajena, meni niti v oš niso nič rekli).
Ne vem, kako je to, meni zaradi šole nikoli niso težili, res pa nisem nikoli imela kakih večjih problemov (vse redno, brez popravcev, odlična ali pravdobra, na faksu tudi vse v rokih). Učila sem se pa tudi jaz vedno ponoči, se pač takrat lažje učim, lažje se skoncentriram, lažje delam, vedno ponoči več naredim. Moji mami je to nepojemljivo, smo pač različni. Na srečo je ona takrat spala in mi ni težila, samo zbudila me je zjutraj, če je bil vikend
, ker je pač treba zjutraj vstat
.
Pri nas otroci točno vedo, kdaj zelo resno mislim in ne bom popustila in kdaj nisem čist zihr, a bi jim popustila ali ne. Ampak v nulo točno vedo.
A pri tebi tudi?
Se pa strinjam tudi z Bakfarkom, dobro povedano. Mislim, da ona rabi nekaj drugega kot ti misliš. Evo en primer iz mojega najstništva: tudi meni se je en čas zdelo, da nisem za nič res koristna oz. da bi bilo vseeno, če me ne bi bilo (sem imela takrat zelo visoka merila, mislim, da jim še zdaj ne bi zadostila, hehe;) in ko sem to omenila mami, mi je ona naložila še več gospodinjstva, ki sem ga že prej imela ogromno za eno najstnico (likanje za celo 5člansko družino, pomivanje posode, kopalnica vsak teden,... za ilustracijo: ko sva se z lubijem preselila na svoje, sem imela 10x manj dela kot prej -pa sva že od začetka sama skrbela za čisto vse tu (na začetku še več jaz, ker on še ni vsega vedel, kaj vse je sploh treba).)
V bistvu pa se nisem počutila ljubljeno. In ko mi je dala še več za delat prav z besedami, da je to dobro zame, da se bom počutila koristno, mi je bilo grozno: imela sem občutek, da se ji zdim koristna samo za pucanje! Da nič drugega ne vidi na meni, da je sicer vseeno, ali sem ali me ni, samo pri gospodinjstvu bi se poznalo. In to me je res zelo bolelo. Pa mi ni hotela slabo! Samo naredila je pa štalo! V depresijo nisem padla samo zaradi fantov
. Resno: vame so se pač zaljubljali fajn fantje, za katere sem vedela, da jim ni vseeno, če me ni in da je njihovo življenje lepše, če sem. In to me je rešilo. Mogoče tvoja hči rabi isto: ne kritike, ampak ljubezen, sprejetost...
Pusti jo k očetu in ji daj ljubezen. Ne razmišljaj o tem, kaj vse ji ti daš, pa kako ji bo pri njem grozno in kako boš lahko potem zmagoslavno rekla: "sem ti rekla!" rajši pomisli, zakaj ji je tako hudo, da bi rajši potovala uro in pol na dan v šolo in nazaj, pa še vse ostalo, kar bo tam težje. Verjetno je nek razlog. ni pa to nekaj nepopravljivega. Samo ji moraš bit tudi ti pripravljena prisluhnit, sicer najstniki nehajo komunicirat z mamami (verjemi, iz izkušenj
).